ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα επόμενα βήματα μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών

10:47 - 26 Ιαν 2019 | Πολιτική
Τα επόμενα βήματα μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών
Νόμο του κράτους αποτελεί η συμφωνία των Πρεσπών καθώς δημοσιεύθηκε χωρίς καθυστέρηση στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Όπως έγινε και μετά την ψήφιση της συμφωνίας από τα Σκόπια, η Ελλάδα θα ενημερώσει την ΠΓΔΜ με ρηματική διακοίνωση η οποία θα αναφέρει ότι το ελληνικό κοινοβούλιο υπερψήφισε τη συμφωνία και στη συνέχεια θα κινηθούν οι διαδικασίες για την εφαρμογή της.

Πρώτος θα ενημερωθεί ο ΟΗΕ ο οποίος ήταν και ο διαμεσολαβητής των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια, ενώ στη συνέχεια θα έρθει στη Βουλή το Πρωτόκολλο Εισδοχής της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

 

Μόλις κυρωθεί και αυτό, τότε θα τεθεί αμετάκλητα σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και οι συνταγματικές αλλαγές της ΠΓΔΜ, με αποτέλεσμα η χώρα να ονομάζεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας στις διμερείς σχέσεις της και έτσι θα αναγνωρίζεται από χώρες και διεθνείς οργανισμούς.

 

Τα επίσημα έγγραφα της ΠΓΔΜ για διεθνή χρήση και όσα εσωτερικά έγγραφα προορίζονται για διεθνή χρήση θα πρέπει να αλλάξουν το όνομα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας εντός πέντε ετών από την ημέρα έναρξης της Συμφωνίας.

 

Μόλις ξεκινήσει η εφαρμογή της Συμφωνίας τότε θα δοθεί ένα περιθώριο 6 μηνών στα Σκόπια να σταματήσει να χρησιμοποιεί σύμβολα της αρχαιοελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως σύμβολα της αρχαίας Ελλάδας, τον ήλιο της Βεργίνας κλ.π.Παράλληλα θα αποσυρθεί και μία από τις αρχικές σημαίες της πΓΔΜ, η οποία δεν είναι επίσημη αλλά χρησιμοποιείται ακόμη σε διάφορους χώρους, και φέρει τον ήλιο της Βεργίνας.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των σχολικών βιβλίων, ήδη έχει δημιουργηθεί ειδική επιτροπή που εξετάζει ποιες είναι οι αλυτρωτικές αναφορές που θα πρέπει να αφαιρεθούν από αυτά.

 

Οι αλλαγές στα εμπορικά σήματα

 

Επιπλέον, οι ελληνικές επιχειρήσεις επιδιώκουν να κατοχυρώσουν τα εμπορικά σήματα της Μακεδονίας. Ηδη η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει στην Ε.Ε. Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) με αναφορά στην Μακεδονία. Ωστόσο, θα υπάρξει διαδικασία για την ανάλογη κατοχύρωση των εμπορικών ονομασιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το ίδιο αναμένεται να επιδιώξουν και οι επιχειρήσεις της ΠΓΔΜ.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:09 - 26 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.