ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Την Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο αποφασίζει για τον κατώτατο μισθό

20:18 - 27 Ιαν 2019 | Πολιτική
Την Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο αποφασίζει για τον κατώτατο μισθό
Προχωρά ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς τη Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο για να εγκρίνει την αύξηση, ανοίγοντας το δρόμο για την υπογραφή της σχετικής απόφασης από την Εφη Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου εργασίας, το ποσοστό της αύξησης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 8%, ανεβάζοντας τον κατώτατο μισθό στα 633 ευρώ περίπου από τα 586 που είναι σήμερα.

Ο νέος κατώτατος μισθός θα ισχύσει από 1η Φεβρουαρίου, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, γεγονός που αυτόματα οδηγεί στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Παράλληλα, η αύξηση του κατώτατου θα οδηγήσει στην ενίσχυση 24 επιδομάτων και ειδικών παροχών που χορηγεί ο ΟΑΕΔ σε τουλάχιστον 300.000 δικαιούχους, όπως το επίδομα ανεργίας, οι παροχές μητρότητας, το ειδικό εποχικό επίδομα και η αποζημίωση ασκουμένων σπουδαστών.

 

«Από την αύξηση του κατώτατου μισθού θα ωφεληθούν άμεσα περίπου 880.000 συμπολίτες μας», τονίζει η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Documento". «Περισσότεροι από 600.000 εργαζόμενοι», σημειώνει, θα ωφεληθούν άμεσα από την αύξηση του κατώτατου μισθού. Παράλληλα, προσθέτει, θα αυξηθούν συνολικά 24 επιδόματα «που συναρτώνται με τον κατώτατο μισθό, μεταξύ αυτών το επίδομα ανεργίας, οι παροχές μητρότητας, το επίδομα επίσχεσης εργασίας ή διακοπής εργασιών της επιχείρησης, το επίδομα διαθεσιμότητας, η αποζημίωση ασκουμένων σπουδαστών, τα οποία λαμβάνουν περισσότεροι από 280.000 συμπολίτες μας».

 

Η Υπουργός Εργασίας επισημαίνει ότι «το ακριβές επίπεδο της αύξησης θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό. Μετά από έγκριση του υπουργικού συμβουλίου, θα υπογράψω την υπουργική απόφαση για την αύξηση που θα ισχύσει από 1η Φεβρουαρίου. Παράλληλα με την αύξηση του κατώτατου μισθού, θα καταργήσουμε τον λεγόμενο υπο-κατώτατο μισθό για τους νέους έως 25 ετών. Θα υλοποιήσουμε έτσι την κεντρική μας δέσμευση απέναντι στον κόσμο της εργασίας και τους νέους».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.