ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βουλή: Σήμερα η συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού για τις ΚΟ

09:40 - 04 Φεβ 2019 | Πολιτική
Βουλή: Σήμερα η συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού για τις ΚΟ
Σήμερα πραγματοποιείται η πολύκροτη συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής με θέμα ημερησίας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση της πρότασης του Προέδρου της Βουλής «Για την τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής - Μέρος Β΄ (ΦΕΚ 51 Α΄/10.4.1997) και Μέρος Κοινοβουλευτικό (ΦΕΚ 106 Α΄/24.6.1987), όπως ισχύουν».

«Η συνεδρίαση αφορά στην ενίσχυση του ρόλου των κομμάτων και όχι σε αλλαγή στις συνθέσεις και την οντότητα των κοινοβουλευτικών ομάδων», επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αναφερόμενος στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού, που έχει θέμα την τροποποίηση διατάξεων.

 

Αναφορικά με την παρέμβασή του για τη μη παραίτηση του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Θανάση Παπαχριστόπουλου, ο κ. Βούτσης την απέδωσε στις εκκρεμότητες που υπάρχουν έως το τέλος της εβδομάδας για την ψήφιση του πρωτοκόλλου εισδοχής της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο -όπως είπε- της ευταξίας της σειράς των πραγμάτων στη Βουλή. Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι «προσπαθεί να κρατά τον θεσμικό ρόλο του και τα όριά του».

 

Για τις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι υποκύπτει σε εκβιασμούς, ο κ. Βούτσης μίλησε «για παροχέτευση διαρροών, ψευδών, εκβιασμών και απειλών, που όχι μόνο δεν βοηθούν το πολιτικό σύστημα, αλλά αντιθέτως το υπονομεύουν». Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής στο πρόσωπό του από τη ΝΔ, ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει και οι απαντήσεις που θα δοθούν θα είναι καταλυτικές.

 

Έντονη αντιπαράθεση έχει προκαλέσει το θέμα της σημερινής συνεδρίασης στα πολιτικά κόμματα.

 

Ο Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι «ο κ. πρωθυπουργός, ο εταίρος μας μέχρι προχθές, δεν φέρθηκε με εντιμότητα προτείνοντας σε βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων καρέκλες έναντι της ψήφου. Εμείς δεν θα το κάναμε ποτέ. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να έχει 151 βουλευτές, αλλά θα έπρεπε αυτοί οι βουλευτές να εξαγοραστούν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες; Δεν υπήρχανε άλλοι, από το ΠΑΣΟΚ ή από το Ποτάμι; και συνέχισε ότι «Θέλουν να πάρουν και την κοινοβουλευτική ομάδα, κατά παράβαση του κανονισμού; Τους τη χαρίζω, ας την πάρουν. Είναι έντιμο όταν ο Παπαχριστόπουλος παραδίδει την έδρα του καθαρά και στα ίσια να κλαπεί και αυτή για να κρατηθεί ο Κουίκ υπουργός; Του τον χαρίζω τον Κουίκ αν τον θέλει ο πρωθυπουργός. Αλλά η έδρα της Β’ Αθήνας ανήκει στους ΑΝΕΛ. Έχει υποχρέωση, στο όνομα της έντιμης συνεργασίας που είχαμε, να την επιστρέψει».

 

Υπενθυμίζεται ότι έχει «παγώσει» η παραίτηση Παπαχριστόπουλου, ο οποίος την Παρασκευή δήλωσε ότι παρατείνει την παράδοση της έδρας του.

 

Το ΚΙΝΑΛ σχολίασε με τη σειρά του μέσω της Φώφης Γεννηματά ότι «Θέλω να ελπίζω ότι ο πρόεδρος της Βουλής δε θα συναινέσει στην αλλαγή του κανονισμού με αντάλλαγμα τη σιωπή του κ. Καμμένου, γιατί αυτό θα είναι ένα στίγμα στην πολιτική του διαδρομή».

 

Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε για τον πρόεδρο της Βουλής «τα όσα διαδραματίζονται στο κοινοβούλιο είναι απειλή για την κοινοβουλευτική τάξη» τονίζοντας παράλληλα πως «προκαλεί θλίψη ο πρόεδρος της Βουλής γιατί αντί να περιοριστεί με στοιχειώδη αξιοπιστία τα καθήκοντά του αναζητά κλωστή για να μπαλώσει τα ρετάλια με τα οποία είναι φτιαγμένη μια κυβέρνηση κουρελού» όπως είπε για να συμπληρώσει πως «είναι μια κυβέρνηση που δεν καταλαβαίνει ότι σε μια δημοκρατία κανένα κόμμα δεν μπορεί να γίνει καθεστώς» και κατέθεσε τη βεβαιότητα ότι «στις εκλογές που έρχονται η Νέα Δημοκρατία θα σαρώσει τα πρόχειρα διαδικαστικά αναχώματα που έχουν βάλει ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ» καθώς όπως είπε «είναι λαθρεπιβάτες ενός κυβερνητικού σχήματος που παραπαίει κι είναι ήδη παρελθόν στη συνείδηση των Ελλήνων».

Τελευταία τροποποίηση στις 10:13 - 04 Φεβ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.