ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βούτσης: Στην Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής η «καυτή πατάτα» Καμμένου

19:50 - 04 Φεβ 2019 | Πολιτική
Βούτσης: Στην Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής η «καυτή πατάτα» Καμμένου
Στο επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής, προκειμένου να υπάρξει γνωμοδότηση, θα παραπεμφθεί το ερώτημα για ερμηνεία του Κανονισμού σε ό,τι αφορά τις κοινοβουλευτικές ομάδες, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του Σώματος Νίκος Βούτσης.

Το ζήτημα της «διάσωσης» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, καθώς και η σχετική επιστολή του πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Βουλής προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία έκανε λόγο για εκβιασμό και ευτελισμό της κοινοβουλευτικής τάξης, ενώ χαρακτήρισε κομματικό παράγοντα του ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Βούτση.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Κανονισμού, η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια Τσαρουχά ζήτησε να λάβει θέση η Επιτροπή για την οντότητα μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην περίπτωση που έχει 5 βουλευτές αλλά όχι όλους εκλεγμένους με το ίδιο κόμμα στις τελευταίες εκλογές.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Βούτσης, η γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου θα ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν. Διευκρίνισε, δε, ότι «το ερώτημα προς το Επιστημονικό Συμβούλιο είναι αν με τον ισχύοντα κανονισμό, επιτρέπεται το ένα ή το άλλο. Εμείς δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε αλλαγή».

Διαψεύδοντας τα σενάρια που θέλουν οι υπο συζήτηση αλλαγές στον Κανονισμό να είναι προϊόν εκβιασμού από τους ΑΝΕΛ είπε «ήταν ένα θέμα που μας απασχολούσε να έχουν μια οντότητα οι πολιτικοί αρχηγοί. Όμως δεν μας είχε έρθει ως πρόταση ή ως πίεση από κανέναν».

Ο κ. Βούτσης ρωτήθηκε για την επιστολή του Πρωθυπουργού, ο οποίος ζήτησε να μην υπάρξουν αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής. «Αισθάνθηκα απελευθερωμένος στην Επιτροπή Κανονισμού», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, θυμίζοντας ότι μέχρι σήμερα δεν είχε υπάρξει και κάποια πρόταση από τα κόμματα για το θέμα.

«Είναι απολύτως συνταγματικά και θεσμικά σωστή η έκφραση της γνώμης του πρωθυπουργού. Ο πρωθυπουργός δεν δίνει εντολή. Είναι ο πρόεδρος του πρώτου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος. Γνωστοποιεί, στην επιστολή του, ότι δεν έχει καμία διάθεση να παρουσιάζεται ως εκβιαζόμενος πρωθυπουργός μέσα από τυχόν αλλαγές στον κανονισμό», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέσα στην εβδομάδα θα κλείσει το ζήτημα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ίσως την Παρασκευή να ψηφιστεί το Πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και ενημέρωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα, ενδεχομένως την Τρίτη ξεκινά στην Ολομέλεια η συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος ώστε περί τα μέσα Μαρτίου, να κλείσει αυτή η διαδικασία με την διεξαγωγή της δεύτερης ψηφοφορίας.

Την ίδια στιγμή, επιστολές με τις οποίες «προσχωρούν» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έστειλαν οι έξι βουλευτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση: Ελ.  Κουντουρά, Β. Κόκκαλης, Θ. Παπαχριστόπουλος, Κ. Ζουράρις, Σπ. Δανέλλης, και Κ. Παπακώστα. Μεταξύ αυτών είναι οι τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ. Και από αυτούς τους τέσσερις οι δύο (Ζουράρις και Παπαχριστόπουλος) τυπικά παραμένουν ακόμα μέλη της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:10 - 04 Φεβ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.