ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προκλητική η Άγκυρα ενόψει της επίσκεψης Τσίπρα

23:40 - 04 Φεβ 2019 | Πολιτική
Προκλητική η Άγκυρα ενόψει της επίσκεψης Τσίπρα
Ζητήματα που δεν αναγνωρίζονται από την Ελλάδα προσπαθεί να θέσει στην ατζέντα η Άγκυρα ενόψει της διήμερης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, η οποία αρχίζει αύριο Τρίτη, με την κυβέρνηση να κρατά… μικρό καλάθι.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως ανάμεσα στα θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση βρίσκονται η «τουρκική μειονότητα» στην Θράκη και τα «νησιά» – αναφορά που παραπέμπει στην πολιτική αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας που ακολουθεί επί χρόνια η Τουρκία στο ανατολικό Αιγαίο.

Επί τάπητος θα τεθούν επίσης θέματα όπου τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί πολύ μικρή πρόοδος, όπως η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, ή αποτελούν πηγή έντασης με την Ελλάδα και την Κύπρο, όπως η εκμετάλλευση πόρων στην Μεσόγειο Θάλασσα.

«Με την Ελλάδα έχουμε πυκνή ατζέντα. Αύριο θα έχουμε μια πυκνή ατζέντα, όπως διμερείς εμπορικές σχέσεις, οι εξελίξεις στο Αιγαίο, ενεργειακά, ο TAP, Turkish Stream, την τουρκική μειονότητα στη δυτική Θράκη, τη μειονότητα των Ρωμιών που ζουν στην Τουρκία και τα θέματα αυτών» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου προέδρου.

Και συνέχισε λέγοντας: «Το Αιγαίο, η Μεσόγειος, υφαλοκρηπίδα, τα νησιά. Οι δηλώσεις που έκανε ο κ. Τσίπρας στο πρακτορείο Anadolu πριν έρθει μας χαροποιούν. Αυτό δείχνει πως έχουν καλή και θετική πρόθεση. Kαι πιστεύουμε πως θα μιλήσουμε σε αυτά τα πλαίσια. Η Τουρκία στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στη Μαύρη θάλασσα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα με την ίδια αποφασιστικότητα. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο στην ανατολική Μεσόγειο απ’ όπου και να γίνει. Για να γίνει η Μεσόγειος μια θάλασσα ειρήνης, πρέπει οι φυσικοί πόροι ισότιμα να βρεθούν, να γίνει η εκμετάλλευση τους. Η Τουρκία σήμερα στην περιοχή της Κύπρου πραγματοποιεί έρευνες στις περιοχές που τις έχουν παραχωρηθεί, προβλέπουμε πως θα ξεκινήσουν και γεωτρήσεις. Δεν θα δεχθούμε καμία ενέργεια που έχει ως στόχο να εγκλωβίσει την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας»

Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη του κ. Τσίπρα περιλαμβάνει τη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν στις 16:45 το απόγευμα της Τρίτης. Την Τετάρτη ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα ξεναγηθεί στην Αγία Σοφία, ενώ θα επισκεφτεί και την Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου θα συναντηθεί με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.