ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απόλυτη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ζητά ο Μητσοτάκης

23:51 - 04 Φεβ 2019 | Πολιτική
Απόλυτη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ζητά ο Μητσοτάκης
O αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί πλήρως και απολύτως, όχι ως υποχρέωση και τιμωρία, αλλά ως δικαίωμα όλων να ζήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα και όσο το δυνατόν περισσότερο, επανέλαβε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου.

Μάλιστα, χαρακτήρισε θλιβερό το θέαμα στη Βουλή, σημειώνοντας πως έχει κουραστεί να κάνει παρατηρήσεις σε βουλευτές, σε δημοσιογράφους, στο προσωπικό της Βουλής, που καπνίζουν εντός του Κοινοβουλίου. Σχολίασε, δε, αναφερόμενος στον Παύλο Πολάκη πως «όταν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κυκλοφορεί με ένα τσιγάρο στο χέρι εντός κλειστών χώρων, για ποιον αντικαπνιστικό νόμο μιλάμε επιτέλους».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε ως προτεραιότητα τις πολιτικές πρόληψης του καρκίνου, τονίζοντας πως πρέπει να αντιμετωπιστεί με τόλμη και γνώση. Στάθηκε επίσης στην ανάγκη εφαρμογής ενός σχεδίου δράσης από την πολιτεία, που θα δίνει έμφαση στην πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση, στη σωστή θεραπεία και κυρίως στην ανακούφιση των ασθενών.

Περιγράφοντας τις προτάσεις της Ν.Δ. για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου, είπε:

  • Πλήρης εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου
  • Επιτάχυνση των διαγνωστικών εξετάσεων
  • Άμεση διενέργεια των ακτινοθεραπειών
  • Δημιουργία ειδικών κέντρων αντιμετώπισης του καρκίνου
  • Τέλος στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Μιλώντας για την οικογένειά του, σημείωσε ότι η μητέρα του, Μαρίκα Μητσοτάκη, όταν διεγνώσθη με καρκίνο του μαστού, είχε το θάρρος να μιλήσει ανοιχτά. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε εξάλλου ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των πολύ ακριβών νέων φαρμάκων τα οποία έρχονται. Όπως συμπλήρωσε, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά αλλά είναι και εξαιρετικά ακριβά.

«Εκεί νομίζω ότι πρέπει να εναρμονιστούμε με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, ώστε να μπορούμε να διαπραγματευόμαστε αθροιστικά ως χώρες με τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, για να μειώσουμε το κόστος των φαρμάκων αυτών. Αλλά βέβαια να γνωρίζουμε πάντα ότι θα πρέπει να εγκρίνουμε και να χορηγούμε φάρμακα με βάση το πραγματικό θεραπευτικό τους αποτύπωμα» συνέχισε και κατέληξε: «Δεν γίνεται στην Ελλάδα φάρμακα τα οποία βρίσκονται στην 3η γραμμή άμυνας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εδώ να χορηγούνται με πολύ μεγάλη άνεση όταν αυτό δεν συνάδει με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.