ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βουλή-Live: Σήμερα «κρίνεται» το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

10:09 - 08 Φεβ 2019 | Πολιτική
Βουλή-Live: Σήμερα «κρίνεται» το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ
Στην Ολομέλεια της Βουλής βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, με την διαδικασία να ολοκληρώνεται με ψηφοφορία επί του θέματος το απόγευμα. Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έχουν λείψει οι εντάσεις και τα εκατέρωθεν πολιτικά «πυρά».

Στη διάρκεια της συζήτησης που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ολομέλεια η αντιπρόεδρος Τασία Χριστοδουλοπούλου ενημέρωσε το σώμα για την εφαρμογή του άρθρου 72 (παρ. 1, εδάφιο γ.) για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί του σχεδίου νόμου για την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βόρειου Ατλαντικού (σ.σ.: ΝΑΤΟ) για την προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας».

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη, η ψήφιση του Πρωτοκόλλου θα γίνει με ονομαστική κλήση, με απόφαση του προέδρου της Βουλής, Ν. Βούτση. Αντίστοιχη διαδικασία ακολουθήθηκε και για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται να γίνει το απόγευμα, μετά τις 19:00.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη με θετική εισήγηση, από την πλειοψηφία της διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, πήρε το δρόμο για την Ολομέλεια το σχέδιο νόμου «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Κατά την έναρξη της σημερινής διαδικασίας, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή κατέθεσαν ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που απορρίφθηκαν όμως με ευρεία πλειοψηφία.

Tόσκας: Αντιφατική η θέση της ΝΔ

Η συζήτηση ξεκίνησε με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Τόσκα που επέλεξε να ασκήσει αντιπολίτευση στην ΝΔ. «Η άρνηση κύρωσης του Πρωτοκόλλου θέτει σε αντιφατική θέση την ΝΔ» είπε αρχικά υπενθυμίζοντας τον Δυτικό προσανατολισμό της συντηρητικής παράταξης για να προσθέσει στην συνέχεια ότι η καταψήφιση του Πρωτοκόλλου από την αξιωματική αντιπολίτευση «είναι απόδειξη της υποταγής της ΝΔ στην ακροδεξιά πτέρυγα», σημείωσε.

Κουμουτσάκος: Σήμερα κλείνει ένας κύκλος περηφάνιας

«Κλείνει ένας υπερήφανος κύκλος 11 ετών που ξεκίνησε το 2008 στο Βουκουρέστι όταν Καραμανλής, Μπακογιάννη Μεϊμαράκης αντιστάθηκαν εως τέλους σε πολύμορφες, επίμονες πιέσεις για λύση του Σκοπιανού. Κατάφερε η Ελλάδα να καταστήσει Ατλαντική την λύση: μη λύση μη πρόσκληση» ανέφερε ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος κατά την έναρξη της εισήγησής του.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας: «Δυστυχώς αυτός ο κύκλος περηφάνιας τελειώνει σήμερα με την παράδοση του μοναδικού μας όπλου. Εκχωρείτε σήμερα την σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας για ένταξη Σκοπίων στο ΝΑΤΟ έναντι πινακίου φακής. Καταθέτετε τα εθνικά όπλα της χώρας για μια σαθρή συμφωνία που δεν αποδέχθηκαν οι έλληνες. Μια Συμφωνία που ψηφίστηκε από πλειοψηφία συρραφής, πλειοψηφία τέρας – Φραγκεστάιν που δημιουργήθηκε σε πλαίσιο θεσμικής παρακμής που δημιούργησε η παρακμιακή κυβέρνηση».

Παράλληλα υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση εμφανιζόταν πολέμιος του ΝΑΤΟ και σήμερα «εμφανίζεστε εδώ με κατεβασμένο κεφάλι ως υπέρμαχοι» ενώ τέλος ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει και το Πρωτόκολλο.

Σκανδαλίδης: Παράδοση της κυβέρνησης σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ άνευ όρων

Για «άνευ όρων παράδοση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ» μίλησε ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης από την Δημοκρατική Συμπαράταξη υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέφερε μια «εθνική ήττα καθώς οπισθοχώρησε από την εθνική γραμμή που είχε η Ελλάδα».

Έλλειψη σοβαρότητας καταλογίζει στην κυβέρνηση ο Βενιζέλος

«Πρέπει αφού βεβαίως μεσολαβήσουν οι εκλογές και αποκτήσει χώρα μια άλλη κυβέρνηση και αποκτήσει η χώρα εθνική στρατηγική και σοβαρότητα» επεσήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Τόνισε δε πως «είμαι βέβαιος πως και η Νέα Δημοκρατία όπως και το ΚΙΝΑΛ  και όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου θέλοντας να προστατέψουν  μακροπρόθεσμα το εθνικό συμφέρον θα εφαρμόσουν την συμφωνία και θα αναπτύσσουν επιχειρηματολογία η οποία θα οδηγεί σε αποτελέσματα διεθνοπολιτικά μέσα στην διαρκή   διακυβερνητική διαπραγμάτευση της ΕΕ χωρίς να εκθέτουν  την χώρα στην κατηγορία ότι παραβιάζεται  μία διεθνής συνθήκη η οποία υπεγράφη μεν  από μία άλλη κυβέρνηση και από μία άλλη πλειοψηφία αλλά το κράτος έχει συνέχεια».

Κατρούγκαλος: Υπάρχει κατοχύρωση του erga omnes

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, όσον αφορά στην ουσία της συζήτησης επεσήμανε πως «υπάρχει κατοχύρωση του erga omnes καθώς όλα τα νέα έγγραφα που θα τεθούν μετά την ισχύ της Συμφωνίας θα έχουν την νέα Συνταγματική ονομασία. Οι μεταβατικές περίοδοι δεν αφορούν νέα έγγραφα αλλά τα υφιστάμενα. Υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια έγγραφα και δεν θα ήταν πραγματοποιήσιμο να αντικατασταθούν όλα».

Τελευταία τροποποίηση στις 16:12 - 08 Φεβ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.