ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με 153 «ναι» υπερψηφίστηκε το Πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

21:53 - 08 Φεβ 2019 | Πολιτική
Με 153 «ναι» υπερψηφίστηκε το Πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ
Πέρασε από τη Βουλή η «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βόρειου Ατλαντικού (σ.σ.: ΝΑΤΟ) για την προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας».

Με 153 ψήφους υπέρ και 140 κατά πέρασε από τη Βουλή η κύρωση του Πρωτοκόλλου της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Συνολικά ψήφισαν 294 βουλευτές, ενώ υπήρξε και ένα παρών του Γρηγόρη Ψαριανού.

 

Υπέρ του Πρωτοκόλλου τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Σπύρος Λυκούδης, Έλενα Κουντουρά (με επιστολική ψήφο), Κατερίνα Παπακώστα, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Δανέλλης, Σταύρος Θεοδωράκης.

 

Απόντες από την ψηφοφορία ήταν οι βουλευτές Εύη Χριστοφιλοπούλου, Θ. Παπαθεοδώρου, Ε. Βενιζέλος, Γ. Κασαπίδης, Στ. Παναγούλης που είχαν αποστείλει αρνητική πρόθεση ψήφου. Απών από την ψηφοφορία ήταν και ο Β. Κόκκαλης.

 

Τα highlights της Ολομέλειας

 

Στη συνεδρίαση, όπως ήταν φυσικό, δεν έλειψαν οι εντάσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τις συνεργασίες, την οικονομία, ακόμα και την υγεία.

 

Στα highlights της βραδιάς η διαγραφή Παπαχριστόπουλου και η επακόλουθη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ. Ο τελευταίος παραιτήθηκε και από το αξίωμα του βουλευτή.

 

Στην πολύωρη συνεδρίαση το ενδιαφέρον κέντρισε και η ανταλλαγή ποιημάτων γεμάτων νόημα ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον πρώην εταίρο του Πάνο Καμμένο «Θα με ευγνωμονείς που κατάλαβα γρήγορα το σχέδιό σου να ανατρέψεις την κυβέρνηση ως ένας νέος Αντώνης Σαμαράς» είπε ο κ. Τσίπρας στον κ. Καμμένο και του αφιέρωσε το ποίημα «η Πόλις» του Κωνσταντίνου Καβάφη. «Σας αφιερώνω τους στίχους: Καινούριους τόπους δε θα βρεις, δε θα βρεις άλλες θάλασσες. Η πόλις θα σε ακολουθεί. Και σας το αφιερώνω γιατί πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια ότι αυτό που θα μείνει στην ιστορία είναι τα θετικά που πράξατε τα τέσσερα αυτά χρόνια», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Με απόφθεγμα ενός ηγέτη της επανάστασης του 1821 που έδωσε όλη την περιουσία του στον αγώνα απάντησε ο κ. Καμμένος.«Αν οι ζητιάνοι σαν κι εμέ δεν έχυναν το αίμα, καπεταναίοι σαν κι εσέ δεν θα φορούσαν στέμμα», είπε ως απάντηση στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

 

Η αντιπολίτευση εξαπέλυσε πυρά προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία να κάνει λόγο για «τετραετή τραγέλαφο που τελειώνει με μελόδραμα» και «ανάγκη πολιτικής κάθαρσης της χώρας με εκλογές».

 

Στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις δηλώσεις περί πρόωρες εκλογές ο Πρωθυπουργός απάντησε πως «Στην Ελλάδα οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, πάρτε το χαμπάρι. Στην κάλπη των ευρωπαϊκών εκλογών θα υποστείτε μια δεινή διάψευση των προσδοκιών σας, διότι όλος ο λαός θα κατανοήσει ότι το σχήμα που είχατε στήσει με ψευδείς μετρήσεις ήταν μια φενάκη που εσείς στήσατε προκειμένου να δημιουργήσετε μια ψευδή εικόνα».

 

Το ΚΙΝΑΛ μίλησε για «απόλυτο εξευτελισμό και πολιτική ανωμαλία προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει στην εξουσία».

 

Ο Πάνος Καμμένος πυροδότησε την ένταση αναφέροντας στον Πρωθυπουργό ότι «Δείξατε ότι είστε πολύ ψυχρός εκτελεστής». Ο πρώην κυβερνητικός εταίρος κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό πως εξαγόρασε βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, προσφέροντάς τους «υπουργικές καρέκλες».

 

Την άρνησή τους εξέφρασαν και οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Ένωσης Κεντρώων και του ΚΚΕ, ενώ το Ποτάμι δήλωσε «ναι» στο Πρωτόκολλο αλλά όχι στις πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 22:46 - 08 Φεβ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.