ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Πολιτείας - Εκκλησίας

18:26 - 12 Φεβ 2019 | Πολιτική
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Πολιτείας - Εκκλησίας
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο υπουργείο Παιδείας, η συνάντηση της επιτροπής διαλόγου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με τον Κώστα Γαβρόγλου, στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου διαλόγου για την κατάρτιση συμφωνίας μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το προτεινόμενο από το υπουργείο σχέδιο υλοποίησης της συμφωνίας.

Ο διάλογος Πολιτείας - Εκκλησίας θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα, σε νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί αυτή τη φορά στη Μονή Πετράκη.

 

Δόθηκε στην επιτροπή διαλόγου της ΔΙΣ το σχέδιο υλοποίησης της Συμφωνίας Πολιτείας-Εκκλησίας

 

Το σχέδιο προβλέπει την κατάρτιση νομοσχεδίου, το οποίο θα αποτελείται από τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος θα κυρώνεται αυτούσιο το κείμενο της Συμφωνίας Πολιτείας-Εκκλησίας όπως τελικά θα διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου. Τα υπόλοιπα δύο μέρη θα περιέχουν εφαρμοστικές διατάξεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας ως προς τα δύο βασικά σκέλη της, τη μισθοδοσία των κληρικών και λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος και την ίδρυση και λειτουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.

 

Γαβρόγλου: Πάμε ένα βήμα παραπέρα

 

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο υπουργός χαρακτήρισε «εξαιρετικά δημιουργική και εποικοδομητική» τη συζήτηση με τους εκπροσώπους της ιεραρχίας και σημείωσε ότι το σχέδιο «ενισχύει τον εξορθολογισμό των σχέσεων Πολιτείας-Εκκλησίας, εξασφαλίζει τους κληρικούς και προτείνει ένα νοικοκύρεμα των οικονομικών».

 

«Αποσαφηνίστηκαν πολλά και σημαντικά πράγματα και άρα έχουμε πάει ένα βήμα παραπέρα», δήλωσε.

 

Από πλευράς επιτροπής διαλόγου της Ιεράς Συνόδου, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος χαρακτήρισε «ειλικρινή» τη συζήτηση με τους εκπροσώπους της Πολιτείας και σημείωσε ότι η επιτροπή θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να καταγραφούν προτάσεις επί του σχεδίου. Ωστόσο, επιφυλάχτηκε να σχολιάσει το σχέδιο, καθώς όπως είπε η Ιερά Σύνοδος θα πάρει τις τελικές αποφάσεις.

 

Επίσης, αύριο το πρωί στις 11:30, ο υπουργός θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για το ίδιο ζήτημα.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 22:46 - 12 Φεβ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.