ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ με φόντο τη Συνταγματική Αναθεώρηση

21:55 - 13 Φεβ 2019 | Πολιτική
Σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ με φόντο τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στη Βουλή κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δια των πολιτικών τους αρχηγών συγκρούστηκαν μετωπικά και σε έντονους τόνους.

 

Τσίπρας: Η ΝΔ αντιμετωπίζει την πλειοψηφία ως αδαή

 

«Η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί την κορυφαία θεσμική διαδικασία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και από την πρώτη στιγμή εμείς την αντιμετωπίσαμε ως τέτοια», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση επιδίωξε να μην περιορίσει τη σχετική συζήτηση στο Κοινοβούλιο αλλά αντίθετα να την ανοίξει στην ίδια την κοινωνία, τους συλλογικούς φορείς, τις κοινωνικές οργανώσεις, τις παραγωγικές δυνάμεις, τα πολύμορφα κινήματα.

 

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε εν συντομία τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τους τρεις άξονες για την εκλογή του Πρωθυπουργού ως βουλευτή, την καθιέρωση αναλογικού συστήματος, την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής ζωής και την ενίσχυση της δημοκρατίας και του ρόλου του λαού στη λήψη αποφάσεων.

 

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι η άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναδεικνύει μια ιδεολογική διαφορά με τη ΝΔ και μια διαφορετική αντίληψη που αντιμετωπίζει την πλειοψηφία ως αδαή.

 

Ο κ. Μητσοτάκης παίζει ένα αποκρουστικό παιχνίδι με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

 

Δυστυχώς η αντιπολίτευση αντί να ακολουθήσει τον δρόμο της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας, επέλεξε να παίξει παιχνίδια αντιθεσμικά, παιχνίδια συναλλαγής και να μετατρέψει την συνταγματική αναθεώρηση σε παρτίδα πόκερ, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

 

«Επέλεξε να μην σεβαστεί καν την συνταγματική επιταγή που επιβάλλει την επιδίωξη ευρέων συναινέσεων για την συνταγματική αναθεώρηση, έπαιξε με απειλές και εκβιασμούς», τόνισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε «Στην αρχή η Νέα Δημοκρατία έλεγε πως αν η κυβέρνηση δεν δεχτεί το σύνολο των προτάσεων της θα αποχωρήσει, αλλά κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή, βεβαίως υποχώρησε γιατί όλοι κατάλαβαν ότι έψαχνε μια πρόφαση, μια αφορμή για να μην αλλάξει το ντροπιαστικό άρθρο 86».

 

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «έπαιξε και συνεχίζει να παίζει ένα αποκρουστικό παιχνίδι με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας». «Λέτε εμάς ότι είμαστε «κυβέρνηση κουρελού», αλλά εσείς είστε μια αντιπολίτευση που δεν έχει έργο», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Πρωτοφανής η πρόταση σας ο ένας να ψηφίσει τις απόψεις του άλλου, δηλαδή να ψηφίσει αυτό που διαφωνεί

 

"Κύριε Μητσοτάκη η αναθεωρητική διαδικασία είναι κορυφαία πολιτική διαδικασία και για πρώτη φορά στα χρονικά ποτέ δεν ακούστηκε η πρωτοφανής πρόταση σας πάνω στις υπαρκτές διαφωνίες των πολιτικών δυνάμεων σε διατάξεις του Συντάγματος ο ένας να ψηφίσει τις απόψεις του άλλου, δηλαδή να ψηφίσει αυτό που διαφωνεί", είπε ο Αλ. Τσίπρας στη δευτερολογία του απαντώντας στον Κυρ. Μητσοτάκη.

 

Πρόσθεσε ότι αυτή η πρόταση έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το γράμμα του νομοθέτη και πως το προτείνει αυτό ο κ. Μητσοτάκης ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι οι διαφορές των κομμάτων πάνω σε κρίσιμα ζητήματα δεν είναι τωρινές.

 

Μητσοτάκης: Όταν ο λαός κληθεί να επιλέξει δεν θα κληθεί μόνο για κυβέρνηση, αλλά και για τα άρθρα

 

«Κύριε Τσίπρα, σας είχα καταθέσει πρόταση, ελάτε να ψηφίσουμε η ΝΔ τα άρθρα που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ να κριθούν αναθεωρητέα και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά που ζητά η ΝΔ, έτσι ώστε η επόμενη βουλή να προχωρήσει με απλή πλειοψηφία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επισήμανε πως «όταν ο λαός κληθεί να επιλέξει δεν θα κληθεί μόνο για κυβέρνηση, αλλά και για τα άρθρα». «Αυτό που όλοι αντιλαμβάνονται είναι ότι προσπαθείτε να κάνετε μια πολιτική διαχείριση της διαφαινόμενης ήττας σας» προσέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί το σύνταγμα ως μοχλό για το κομματικό του συμφέρον

 

Το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον είναι πρωτοφανές, προσέθεσε και επισήμανε πως εδώ και 10 χρόνια η πατρίδα μας μαστίζεται από κρίση. «Ο λαϊκισμός έγινε εργαλείο για κατάχρηση εξουσίας. Το πολίτευμα αμφισβητήθηκε. Έτσι αυτή η διαδικασία έχει και χαρακτήρα αποκατάστασης της δημοκρατικής λειτουργίας. Η Ελλάδα έχει ανάγκη μιας αναγέννησης» ανέφερε. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως μια γενναία τολμηρή αναθεώρηση είναι προϋπόθεση να προχωρήσουμε μπροστά και τόνισε πως η ΝΔ αντιμετωπίζει τη διαδικασία ως οδηγό για τις αλλαγές.

 

«Είχα πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει το σύνταγμα ως μοχλό για το κομματικό του συμφέρον. Η Βουλή έχει μεταβληθεί σε μια ρευστή πολιτική μάζα. Ας μας απαντήσει ο πρωθυπουργός πως θα αναφέρει μια Βουλή όπου οι βουλευτές ανταλλάσσουν τις συνειδήσεις τους με καρέκλες» συμπλήρωσε.

 

«Επιμένετε η παρούσα Βουλή να ορίσει το περιεχόμενο που θα συζητήσει η επόμενη Βουλή. Επιχειρείτε να παραβιάσετε και το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος» είπε αναφερόμενος στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΝΔ.

 

Κύριε Τσίπρα, φοβάστε πολύ τη λαϊκή ψήφο στις επόμενες εκλογές

 

«Το σύνταγμα είναι ξεκάθαρο για να έχει ο λαός το δικαίωμα να εκφραστεί στις ενδιάμεσες εκλογές και με την ψήφο του να ορίσει τις αλλαγές. Γιατί κ. Τσίπρα αρνείστε αυτό που ρητά λέει το Σύνταγμα;» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε: «Κύριε Τσίπρα, φοβάστε πολύ τη λαϊκή ψήφο στις επόμενες εκλογές. Έχετε έλλειψη σεβασμού προς τη λαϊκή ετυμηγορία».

 

Διαλέξτε δύο άρθρα και δεσμεύομαι ότι θα τα ψηφίσω αν και εσείς ψηφίσετε τα 16 και 24

 

«Ελάτε να ψηφίσουμε από κοινού όλα τα άρθρα που κρίνετε αναθεωρητέα και θα ψηφίσουμε εμείς τα δικά σας» επανέλαβε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο πρόεδρος της ΝΔ. «Αν αυτό σας πέφτει βαρύ μπορώ να επανέλθω με μια ελαφρά συμπυκνωμένη πρόταση» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Θέλετε να καταλήξετε σε ένα πρόχειρο σύνταγμα στα μέτρα σας

 

«Θέλετε να καταλήξετε σε ένα πρόχειρο σύνταγμα στα μέτρα σας. Θέλετε να πάτε σε μικρή αναθεώρηση. Γιατί αρνείστε οποιαδήποτε αλλαγή που αφορά τη δημόσια διοίκηση, την παιδεία, την ανάπτυξη, το περιβάλλον;» σημείωσε, αναφερόμενος στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΝΔ.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:55 - 13 Φεβ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.