ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βουλή-Live: Σε εξέλιξη η καταμέτρηση ψήφων για τη συνταγματική αναθεώρηση

11:55 - 14 Φεβ 2019 | Πολιτική
Βουλή-Live: Σε εξέλιξη η καταμέτρηση ψήφων για τη συνταγματική αναθεώρηση
Μετά από τρεις ημέρες συζητήσεων και εντάσεων, ολοκληρώθηκε η πρώτη ψηφοφορία για την Συνταγματική Αναθεώρηση, που θα αναδείξει ποιες διατάξεις θα περάσουν στην φάση της επόμενης Βουλής για τροποποίηση και ποιες θα παραμείνουν ως έχουν. Πλέον η εφορευτική επιτροπή καταμετρά τις ψήφους. Συνολικά ψήφισαν 274 βουλευτές.

Από την ψηφοφορία απείχαν 18 βουλευτές της ΔΗΣΥ καθώς όπως είχαν προαναγγείλει τις θέσεις του κόμματος εκπροσώπησε μόνο ο Ανδρέας Λοβέρδος. Η ΔΗΣΥ έχει δηλώσει πως επιθυμεί στην παρούσα φάση να μην λάβει κανένα άρθρο 180 ψήφους προκειμένου στην επόμενη βουλή να αναζητηθούν ευρύτερες συναινέσεις.

Επίσης, από την διαδικασία έλλειπαν 4 βουλευτές από την Ενωση Κεντρώων, ο Πάνος Καμμένος, ο Αριστείδης Φωκάς, ο Γιώργος Κασαπίδης και ο Στάθης Παναγούλης.

Τα δύο ψηφοδέλτια

Η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή περιλαμβάνει δύο ψηφοδέλτια, ένα του ΣΥΡΙΖΑ και ένα της ΝΔ, τα οποία θα ενοποιηθούν σε ένα πολυσέλιδο. Οι βουλευτές θα μπορούν να ψηφίζουν τόσο τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και εκείνες της ΝΔ.

Η διαφορά των δύο ψηφοδελτίων είναι πως εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε άρθρο περιλαμβάνει και κατεύθυνση για το πώς πρέπει να αναθεωρηθεί στην επόμενη Βουλή. Αντιθέτως, της ΝΔ δεν έχει κατεύθυνση, παρά μόνο αναφέρει ποια άρθρα πρέπει να αναθεωρηθούν.

Η ψηφοφορία είναι φανερή, ονομαστική και διεξάγεται για όλες τις αναθεωρητέες διατάξεις όπως αυτές αποτυπώνονται στο ψηφοδέλτιο.

Το ερώτημα προς τους βουλευτές είναι αν αποδέχονται ή όχι την αναθεώρηση των προτεινομένων προς αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος.

Οι βουλευτές σημειώνουν στο ψηφοδέλτιο την προτίμησή τους, το ονοματεπώνυμο τους, την εκλογική τους περιφέρεια και την Κοινοβουλευτική Ομάδα με την οποία εκλέγονται. Αφού το υπογράφουν το προσκομίζουν στους ψηφολέκτες.

Για την καταμέτρηση των ψήφων συγκροτήθηκαν δέκα τριμελείς εφορευτικές επιτροπές. Κάθε επιτροπή θα σχηματίσει πρωτόκολλο καταμέτρησης που στο τέλος θα συνυπολογιστεί το αποτέλεσμα κάθε επιτροπής.

Οι διαξιφισμοί της Τετάρτης

Στο πλαίσιο της χθεσινής συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, δια των πολιτικών τους αρχηγών, συγκρούστηκαν μετωπικά, με το ρήγμα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης να βαθαίνει διαρκώς.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως αποφεύγει να τοποθετηθεί γιατί έχει «τάξει αλλού τη θέση», ενώ τόνισε  πως μπορεί ο Κ. Μητσοτάκης να θέλει να προτείνει «ενδεχομένως κάποιο στέλεχος νυν ή σε αποστρατεία του ΚΙΝΑΛ», αναφερόμενος στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Ποιο άγχος σάς κυριεύει για το τι κάνει η Νέα Δημοκρατία στην επόμενη Βουλή, που θα είναι κυβέρνηση. Κάνετε διαχείριση της ήττας σας», είπε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης.

Η πρώτη ψηφοφορία γίνεται σήμερα και όσα άρθρα λάβουν τουλάχιστον 151 ψήφους, θα περάσουν στη δεύτερη «φάση» της ψηφοφορίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε έναν ακριβώς μήνα.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:49 - 14 Φεβ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.