ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρέμβαση εισαγγελέα και πόλεμος δηλώσεων με φόντο τη συνομιλία Στουρνάρα-Πολάκη

21:42 - 19 Φεβ 2019 | Πολιτική
Παρέμβαση εισαγγελέα και πόλεμος δηλώσεων με φόντο τη συνομιλία Στουρνάρα-Πολάκη
Δίχως τέλος ο «πόλεμος» δηλώσεων που έχει ξεσπάσει γύρω από το ζήτημα της ηχογράφησης της συνομιλίας του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, σχετικά με το δάνειο των 100.000 ευρώ που έλαβε ο πρώτος από την Attica Bank.

«Ουδέποτε απείλησα και ουδέποτε ηχογράφησα τον Γιάννη Στουρνάρα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Πάυλος Πολάκης μιλώντας στην ΕΡΤ, σημειώνοντας πως δεν έχει κάτι να κρύψει.

Ο κ. Πολάκης τόνισε πως «αν αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει ηχογράφηση θα φταίω εγώ να κάνω μήνυση στον Στουρνάρα και για τα άλλα με τα δάνεια». «Για όλον το πανικό που σηκώθηκε, που δεν σηκώθηκε τυχαία, βγαίνει η Attica Bank και λέει ότι τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες», πρόσθεσε.

Παράλληλα, σημείωσε πως το όλο θέμα του δανείου του βγήκε τη στιγμή που ο κ. Τσουκάτος δήλωσε ότι «πήραμε 16 δισ. δραχμές το 2000. Τη στιγμή που βρέθηκαν καταθέσεις που έκανε εφοπλιστής στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα και προς την εταιρεία της Μαρέβας Μητσοτάκη».

«Εγώ του είπα αφού το κάνετε για εμένα (σ.σ. την έρευνα) θα πρέπει να το κάνετε και για άλλα δύο, τρία δάνεια και αυτός μου απαντά ότι η εποπτεία είναι αλλού, στον SSM. Ότι μπορεί να ελέγξει μόνο την Attica Bank γιατί δεν είναι συστημική», σημείωσε ο κ. Πολάκης και πρόσθεσε: «Του είπα τι αρχιτραπεζίτης είσαι; Λέει ψέματα, μπορεί να ελέγξει τις συστημικές τράπεζες αρκεί να πάρει τη σχετική άδεια από την εποπτική αρχή».

«Τι είναι ο Στουρνάρας; Ο πάπας της Ρώμης και δεν μπορούμε να του μιλήσουμε;», επεσήμανε.

Για «βάναυση θεσμική εκτροπή» μιλά ο Στουρνάρας

Για ενέργειες που έγιναν χωρίς τη συναίνεσή του και κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, για τις οποίες οι αρμόδιες δικαστικές αρχές οφείλουν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως, κάνει λόγο ο Γιάννης Στουρνάρας, με φόντο τη διαρροή της εν λόγω συνομιλίας.

«Η ανήκουστη προσπάθεια του υπουργού κ. Παύλου Πολάκη να επηρεάσει τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και εμένα προσωπικά στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μας αποτελεί βάναυση θεσμική εκτροπή», σημειώνει ο κ. Στουρνάρας σε δήλωσή του.

Ο διοικητής της ΤτΕ χαρακτηρίζει «ιστορικά πρωτοφανές» σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα «να παρεμβαίνει υπουργός μιας κυβέρνησης, αποτυπώνοντας με μηχανικό μέσο τηλεφωνική συνομιλία που δεν διεξήχθη δημόσια και γνωστοποιώντας, επιλεκτικά, παραποιημένα αποσπάσματα σε φίλιο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, με σκοπό τη δημοσιοποίηση προς ίδιο συμφέρον».

Ο κ. Στουρνάρας καλεί τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση «να διαφυλάξουν εμπράκτως την κατοχυρωμένη στο ευρωπαϊκό και ελληνικό Δίκαιο ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος». 

Παρέμβαση εισαγγελέα για το τηλεφώνημα Στουρνάρα-Πολάκη

Νωρίτερα, προκαταρκτική έρευνα για τη δημοσιοποίηση της περίφημης συνομιλίας διέταξε ο προϊστάμενος της  Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας.

Σημειώνεται ότι, με βάση τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, η παραβίαση απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας και της προφορικής συνομιλίας χωρίς τη συναίνεση όλων των μερών είναι κακούργημα και η προβλεπόμενη ποινή φτάνει ακόμα και τα 10 χρόνια κάθειρξης.

Ο κ. Ιωαννίδης ζητεί να ερευνηθεί εάν η επίμαχη συνομιλία καταγράφηκε χωρίς συναίνεση και, εφόσον διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, να εξεταστεί στη συνέχεια το πώς έγινε η διαρροή αυτής σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

Σε περίπτωση που προκύψουν ενδείξεις ότι η καταγραφή της έγινε από τον κ.Πολάκη, τότε η δικογραφία θα διαβιβαστεί στη Βουλή, τα μέλη της οποίας, με βάση το Σύνταγμα, έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα να κρίνουν επί της ουσίας ενέργειες που αφορούν σε πολιτικά πρόσωπα ή μέλη του Κοινοβουλίου.

Κομισιόν: Απόλυτος σεβασμός στην ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών

Τον απόλυτο σεβασμό στην ανεξαρτησία όλων των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης εξέφρασε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς να σχολιάσει φερόμενη ηχογράφηση συνομιλίας του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.

«Ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναλαμβάνουμε τον απόλυτο σεβασμό μας στην ανεξαρτησία όλων των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών στα καθήκοντά τους», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της Επιτροπής.

Ερωτηθείς αν η υπόθεση εγείρει θέμα κράτους δικαίου στην Ελλάδα και αν η Επιτροπή, ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, μπορεί να κάνει κάτι επ' αυτού, ο Μ. Σχοινάς σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται στους τομείς της αρμοδιότητας της ΕΕ, όπου οι Συνθήκες της το επιτρέπουν.

Παράλληλα, για τη συγκεκριμένη υπόθεση, παρέπεμψε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λέγοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήτες τους αποτελούν μέρος του ευρωσυστήματος.

Μαξίμου: Η κυβέρνηση έχει αποδείξει το σεβασμό στην ανεξαρτησία της ΤτΕ

 «Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει εδώ και 4 ολόκληρα χρόνια ότι σέβεται απολύτως την κείμενη νομοθεσία που προβλέπει την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, ακόμη και όταν ο διοικητής της έχει διαφοροποιηθεί σε κρίσιμα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής.», αναφέρει σε ανάρτησή του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού μετά την ανακοίνωση Στουρνάρα για την επικοινωνία με τον Παύλο Πολάκη και την προσπάθειά του να επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας της ΤτΕ.

«Τον ίδιο όμως σεβασμό στην ανεξαρτησία και την αρχή της πολιτικής ουδετερότητας οφείλουν εμπράκτως να αποδεικνύουν όλες οι πλευρές», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Καλογήρου: Μας πρόλαβε η δικαιοσύνη

«Διαβάζω πως υπάρχει παρέμβαση εισαγγελέα, μας πρόλαβε η Δικαιοσύνη, να ανακαλέσετε όσα είπατε για παρακράτος», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου στην Ολομέλεια της Βουλής, δίνοντας την εντύπωση πως θα κινούσε ο ίδιος την διαδικασία για την υπόθεση του κ. Πολάκη και την συνομιλία που είχε με τον κ. Στουρνάρα.

«Υποθέσεις όπως αυτές είναι σημαντικές» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης. «Και υπάρχουν και θέματα ουσίας και δικονομίας που πρέπει να διερευνηθούν. Ότι προβλέπει ο Νόμος αρκεί να μην δημιουργούνται ούτε εντυπώσεις ασυλίας για κανέναν, ούτε καθεστώς ομηρίας των πολιτικών προσώπων. Και τα δύο είναι ισοδύναμα και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν να πουν πολλά».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.