ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας στο Υπουργικό: Συσπείρωση δυνάμεων από όλο το δημοκρατικό φάσμα

14:54 - 20 Φεβ 2019 | Πολιτική
Τσίπρας στο Υπουργικό: Συσπείρωση δυνάμεων από όλο το δημοκρατικό φάσμα
«H κυβέρνηση ενώνει τους Έλληνες και τις Ελληνίδες γύρω από τον μεγάλο εθνικό στόχο: να αφήσουμε πίσω το παρελθόν της χρεοκοπίας στο οποίο μας οδήγησε το παλιό πολιτικό σύστημα ως πολιτικός εκπρόσωπος της εγχώριας ολιγαρχίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Κατά την ομιλία του, ο Πρωθυπουργός καλωσόρισε τα νέα μέλη της κυβέρνησης, γύρω από την οποία -όπως είπε- συσπειρώνονται όπως δυνάμεις από όλο το δημοκρατικό φάσμα.  Συμπλήρωσε ότι στην προσπάθειά της κυβέρνησης ενώνονται δυνάμεις και πρόσωπα που δεν ανήκουν αποκλειστικά στην αριστερά, αλλά και την οικολογία, τη σοσιαλδημοκρατία και τη λαϊκή κεντροδεξιά.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι πλέον μόνιμη πηγή καλών ειδήσεων στη διεθνή σκηνή και στάθηκε στη μείωση της ανεργίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Τόνισε ότι η οικονομία ανακάμπτει και Κομισιόν αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την Ελλάδα, ενώ σημείωσε ότι « έξοδος στις αγορές ολοκληρώθηκε με τόσο μεγάλη επιτυχία, ώστε σήμερα το ελληνικό δεκαετές ομόλογο κινείται όχι απλά στα επίπεδα πριν τη κρίση αλλά στα επίπεδα που βρισκόταν το 2000». Όπως διευκρίνισε, χθες οι αγορές έκλεισαν με το επιτόκιο στο 3,74% για το δεκαετές και στο 3,08 για το πενταετές.

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι καταψήφισε προτάσεις που κατοχυρώνουν τον δημόσιο χαρακτήρα των αγαθών, ενώ σημείωσε ότι θα είναι και το Σύνταγμα ένα από τα διακυβεύματα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Σε δύο άξονες η προστασία της πρώτης κατοικίας

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για εφαρμογή πολιτικών που εξασφαλίζουν την πρώτη κατοικία με συνολικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ το 2019.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε προγράμματα επιδότησης ενοικίου 300 εκατ. ευρώ και δανείου 200 εκατ. ευρώ. Όπως εξήγησε, η πολιτική προστασίας της πρώτης κατοικίας κινείται σε δύο άξονες:

- Πρώτον το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό, το οποίο αφορά συνολικά 260.000 νοικοκυριά και 667.000 ανθρώπους. Η επιδότηση θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα και τα μέλη του νοικοκυριού ξεκινώντας από 70 ευρώ και φτάνοντας μέχρι και το ποσό των 210 ευρώ το μήνα.

Πολύ κρίσιμη παράμετρος, σημείωσε, είναι ότι στο επίδομα στέγασης το παιδί προσμετράται ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων όσο και στον υπολογισμό του επιδόματος και η επιλογή αυτή έρχεται να προστεθεί στα υπόλοιπα οριζόντια μέτρα στήριξης του παιδιού.

- Δεύτερος άξονας της κυβερνητικής πολιτικής για την κοινωνική προστασία της κατοικίας είναι το πρόγραμμα για την επιδότηση δανείου, που σε γενικούς άξονες συμφωνήθηκε με τις τράπεζες την περασμένη εβδομάδα, είπε ο κ. Τσίπρας.

Ανέφερε ότι είναι πρόγραμμα που αφορά νοικοκυριά με «κόκκινα δάνεια» και που «σκοπεύει τόσο στην εξασφάλιση της πρώτης κατοικίας για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα όσο επίσης και στην στήριξη του τραπεζικού συστήματος, στην μεγάλη κοινωνική προσπάθεια για την μείωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων».

Αναλυτικά είπε ότι το πρόγραμμα αυτό έχει συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια ευρώ, αφορά περίπου 180.000 νοικοκυριά και 460.000 άτομα. Με βάση το πρόγραμμα αυτό, συνέχισε, το κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση να επιδοτεί τη δόση του δανείου, ενώ οι τράπεζες αναλαμβάνουν να αξιοποιήσουν το σύνολο των εργαλείων που ήδη έχουν στη διάθεσή τους για τη μείωση της δόσης, δηλαδή: μείωση επιτοκίου, επιμήκυνση του δανείου και όλα τα υπόλοιπα διαθέσιμα εργαλεία που τους παρέχουν οι διεθνείς κανόνες και η εσωτερική νομοθεσία.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:56 - 20 Φεβ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.