ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρεπούση: Αναγκαία μία προοδευτική, δημοκρατική συμμαχία

13:30 - 26 Φεβ 2019 | Πολιτική
Την ανάγκη να δημιουργηθεί μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία επισημαίνει με συνέντευξή της «Στο Κόκκινο» η πανεπιστημιακός και πρώην βουλευτής Μαρία Ρεπούση η οποία συνυπογράφει με τους 100 πολίτες τη διακήρυξη της πρωτοβουλίας «Γέφυρα» τονίζοντας τις νέες προκλήσεις.

«Η Δεξιά όλο και περισσότερο ρέπει προς την ακροδεξιά [...] υιοθετεί την ατζέντα την ξενοφοβική, την εθνικιστική, ακόμη και την ευρωσκεπτικιστική σε πολλά μέρη της Ευρώπης. Είναι αναγκαία μία προοδευτική, δημοκρατική συμμαχία για να απαντήσει στα μεγάλα ευρωπαϊκά ζητούμενα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

«Η Ευρώπη κλονίζεται γιατί δεν έχει τους πολίτες μαζί της. Γιατί; Γιατί υπόσχεται ένα μέλλον παρατεταμένης φτώχειας, άρα πώς μπορούμε να υπερασπιστούμε το κοινωνικό κράτος σε συνθήκες κατάρρευσης; Με την παλιά ρητορική; Σίγουρα όχι. Πώς θα περάσουμε σε μία νέα σχέση ανάμεσα στο κοινωνικό κράτος και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις; Πώς θα προστατεύουμε την κοινωνία από την οικονομία της αγοράς; Αυτά είναι μεγάλα ζητήματα [...] όπως και το τι απάντηση, πολιτική και πρακτική, οφείλει να δώσει η Ευρώπη στο μεταναστευτικό, ή πώς θα χειριστούμε την αντίθεση ανάμεσα σε έναν ανεπτυγμένο βορρά και έναν νότο που πλήττεται από τα μνημόνια και την οικονομική φτώχεια» υπογράμμισε.

 

Η Μαρία Ρεπούση χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως βασικό πυλώνα σε μια προοδευτική συμμαχία λέγοντας «δεν είναι ότι δεν του ασκούμε κριτική - στο κείμενο που παρουσιάστηκε χτες υπάρχει κριτική και για τον τρόπο που έκανε αντιπολίτευση και για το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ωστόσο, δεν μπορούμε να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα, που είναι οι Πρέσπες, το άνοιγμα στα ευρωπαϊκά ζητήματα, τα δικαιώματα, η επαναδιαπραγμάτευση του κοινωνικού κράτους».

 

Ξεκαθάρισε ότι τα πρόσωπα που παρουσίασαν την πρωτοβουλία της «Γέφυρας», δεν έχουν καμία πρόθεση να διεκδικήσουν θέσεις στην νυν ή μία μελλοντική κυβέρνηση, «αυτά είναι κατηγορίες χωρίς πολιτικά επιχειρήματα, ίσως κρίνουν από την κατάσταση που υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, τις χωρίς αρχές μετακινήσεις του πολιτικού προσωπικού. Δεν μας αφορά αυτό» σημείωσε.

 

Υπογράμμισε πάντως πως ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε αναγκαίες αλλαγές στην πολιτική του προκειμένου να επιβιώσει η χώρα και προσπαθεί για αυτή την προοδευτική συμμαχία με τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες, «βλέπει το μέλλον» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Ρεπούση.

 

«Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία», είπε η κ. Ρεπούση τονίζοντας πως «δεν θέλουμε να είναι o ΣΥΡΙΖΑ και οι λοιπές αριστερές δυνάμεις -στόχος μας είναι να ξεκινήσει μία επανασυγκρότηση αυτού του χώρου και δεχόμαστε ότι η πρωτοβουλία ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ».

 

Τέλος τόνισε ότι το εγχείρημα δεν είναι εύκολο καθώς υπάρχουν αντιστάσεις και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ και στον χώρο της κεντροαριστεράς και της ανανεωτικής Αριστεράς αλλά και λόγω της δυσπιστίας των πολιτών. «Εμείς λοιπόν λέμε να αφήσουμε τις μικροδιαφορές, τα ελάσσονα, να δούμε την μεγάλη εικόνα γιατί Ευρώπη ενωμένη χωρίς τους πολίτες της δεν γίνεται» υπογράμμισε η κ. Ρεπούση.

.

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.