ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζορμπά: Η πολιτισμική δημοκρατία είναι το αντίδοτο στη βία

13:35 - 27 Φεβ 2019 | Πολιτική
Ζορμπά: Η πολιτισμική δημοκρατία είναι το αντίδοτο στη βία
«Η πολιτική δημοκρατία, για να ανταποκρίνεται στο όνομά της, για να είναι δηλαδή δημοκρατία, οφείλει να αφορά όλο το φάσμα της κοινωνίας και να δίνει φωνή έκφρασης στις αποκλεισμένες ομάδες του πληθυσμού. Και ο αποκλεισμός δεν είναι μόνο νομικός και οικονομικός, είναι επίσης και πρωτίστως πολιτισμικός» τονίζει η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Αυγή.

«Η πολιτισμική δημοκρατία είναι το αντίδοτο όπου υπάρχει έλλειμμα κράτους, όπου ο δημόσιος χώρος είναι εύθραυστος, περιορισμένος ή υπονομευμένος, όπου υπάρχουν διακρίσεις εις βάρος των ευάλωτων ομάδων. Είναι αντίδοτο στη βία, στον εκφοβισμό, τον ρατσισμό» συνεχίζει η κ. Ζορμπά για να συμπληρώσει: «Ο πολιτισμός που μπορεί και ξέρει να φτάνει έως τα πεζοδρόμια του Αγίου Παντελεήμονα αλλάζει νοοτροπίες.Το ακροδεξιό αφήγημα δεν μπορείς να το καταπολεμήσεις με ευχολόγια περί ανεκτικότητας, με εκπολιτισμό ή σχολιάζοντας πόσο κακό είναι, ούτε καταδικάζοντας τους φορείς του σαν αγράμματους, άξεστους κλπ Αυτά δείχνουν ταξική περιφρόνηση και προκαλούν αντίδραση».

 

Το υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει δημόσια συζήτηση, με θέμα «Πολιτισμική Δημοκρατία» σήμερα 27 Φεβρουαρίου στις 17:00, στο κεντρικό κτίριο του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (αμφιθέατρο Άλκης Αργυριάδης).

 

Στόχος της δημόσιας συζήτησης είναι να ανοίξει ο διάλογος για τη σύνδεση της πολιτισμικής δημοκρατίας με την πολιτική δημοκρατία. Όπως επισημαίνει η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά «ανάμεσα στον δογματικό κρατισμό και στον ανταγωνιστικό νεοφιλελευθερισμό θα πρέπει βρεθεί το σημείο αναφοράς στο ευαίσθητο πεδίο του πολιτισμού που αφορά τα πολιτιστικά αγαθά, τις τέχνες αλλά κυρίως τις στάσεις ζωής, τις επιλογές των νέων ανθρώπων, τα οράματα και τις προσδοκίες τους. Η χώρα διαθέτει ένα πολιτισμικό κεφάλαιο που χρειάζεται να ξαναδούμε από την αρχή τη σύνθεσή του, την επένδυση και την προστιθέμενη πολιτισμική, οικονομική και κοινωνική αξία του. Οι λέξεις-κλειδιά για αυτή τη διαδικασία είναι η συμμετοχικότητα, τα πολιτισμικά δικαιώματα, οι πολιτισμικές κοινότητες και δίκτυα - ορατές ή αφανείς, η πολιτισμική βιοποικιλότητα, εντέλει η κοινωνική συνοχή μέσα από τον πολυφωνικό διάλογο γύρω από όλα αυτά τα ζητήματα».

 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, περιλαμβάνει δύο στρογγυλά τραπέζια, το πρώτο (17:00-18:00) με ομιλητές την καθηγήτρια στο Πάντειο Μάρθα Μιχαηλίδου, τον καθηγητή ΕΚΠΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητή ΕΜΠ Δημήτρη Σεβαστάκη και τον καθηγητή ΑΠΘ Γιάννη Σταυρακάκη.Το δεύτερο (18:30-19:30) με ομιλητές την Ειδική Γραμματέα Κοινωνικής Ένταξης Ρομά Κατερίνα Γιάντσιου, τον καθηγητή του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μήτσο Μπιλάλη, την καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πηνελόπη Πετσίνη και τον ερευνητή στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών Νίκο Σουλιώτη. Στο τέλος κάθε στρογγυλού τραπεζιού θα ακολουθήσει συζήτηση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.