ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπαρόζο: Οι αγορές προεξοφλούν νίκη Μητσοτάκη στις εκλογές

17:51 - 03 Μαρ 2019 | Πολιτική
Μπαρόζο: Οι αγορές προεξοφλούν νίκη Μητσοτάκη στις εκλογές
O Πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πρώην Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και Υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας κ. Jose M. Barroso απάντησε σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου κ. Νίκου Χατζηνικολάου. Προκάλεσε αίσθηση η άποψή του ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων βελτιώνονται, επειδή οι αγορές περιμένουν νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές.

Αρχικά, ο κ. Μπαρόζο απάντησε σε ερώτηση για την εμφάνιση ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη ενόψει Ευρωεκλογών, ο κ. Barroso απάντησε ότι ανησυχεί αρκετά για την εμφάνιση ολοένα και περισσότερων εθνικιστικών κομμάτων στην Ευρώπη.  Ωστόσο, είπε, ότι το θέμα που απασχολεί την Ευρώπη σε αυτές τις εκλογές είναι κατά πόσο οι Ευρωπαίοι νιώθουν «κύριοι παίκτες» της ΕΕ ή αν νιώθουν «ξένη δύναμη».  «Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι παρατηρείται έλλειψη δράσης από τα κεντροαριστερά κόμματα. Ίσως τα κόμματα που ασκούν πιο έντονη κριτική να βοηθήσουν στο να κινητοποιηθούν τα παραδοσιακά κόμματα», τόνισε.

Σε ερώτηση για την μεταναστευτική κρίση (2015-6) και αν η Ευρώπη την χειρίστηκε σωστά, ο κ. Barroso είπε ότι η ΕΕ έπρεπε να έχει κάνει πολύ περισσότερα, όμως μέχρι κάποια στιγμή δεν είχε τα μέσα να το πράξει.  Η Frontex -για παράδειγμα- είπε όταν ξεκίνησε την πρώτη του θητεία ως Πρόεδρος της Επιτροπής είχε στο δυναμικό της μόνο 60 δημόσιους υπαλλήλους, αριθμός πολύ μικρός για οποιαδήποτε δράση.

Σήμερα, η ΕΕ έχει μία πιο αξιόπιστη πολιτική ελέγχου των συνόρων. «Πρέπει να είμαστε γενναιόδωροι με τους μετανάστες, είναι μία ανθρωπιστική μας υποχρέωση, ωστόσο πρέπει να είμαστε πιο εκλεκτικοί, δεν μπορούμε να είμαστε ανοικτοί σε όλους», είπε.Συμπλήρωσε, στη συνέχεια, ότι χρειάζονται απαραιτήτως συμφωνίες με τιςχώρες προέλευσης, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και για την Ελλάδα ειδικότερα περισσότερη στήριξη από την ΕΕ με στοχευμένα διαρθρωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των ροών.

Σε ερώτηση για το Brexit και την επόμενη μέρα του Ηνωμένου Βασιλείου, oκ. Barroso ανέφερε ότι κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει. «Σήμερα δεν υπάρχει πλειοψηφία για καμία λύση, ωστόσο πιστεύω ότι είναι εφικτό να πάρει περαιτέρω διαβεβαιώσεις από την ΕΕ, γιατί κανείς στη Βρετανία δεν επιθυμεί ένα «κακό» διαζύγιο.  Να μην ξεχνάμε ότι αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει, που πιστεύω ότι θα συμβεί, δεν θα είναι μία καλή εξέλιξη για την ΕΕ, διότι θα χάσει ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του, μία μεγάλη οικονομική δύναμη. Γι’αυτό ας είμαστε ρεαλιστές και ας τους βοηθήσουμε να βρουν λύσεις». 

Για τον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Ευρώπης,σχολίασε ότι υπάρχει περιθώριο η ΕΕ να μειώσει τους δασμούς στα αυτοκίνητα και να προχωρήσει σε μία αναθεώρηση των εμπορικών συμφωνιών.

Σε ερώτηση του κ. Χατζηνικολάου πώς βλέπει την πορεία της ΕΕ τα επόμενα 10 χρόνια, απάντησε ότι δεν είναι ευχαριστημένος με την πρόοδο. Ωστόσο, κατά τον κ. Barroso, έγιναν κάποια βήματα προς την σωστή κατεύθυνση (πχ. Ενιαίος Μηχανισμός Σταθερότητας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) αλλά υπάρχει ακόμη πολλή δουλεία που πρέπει να γίνει.  Tόνισε ότι δεν πιστεύει ότι έχει έρθει το τέλος της Ευρώπης, όμως η ολοκλήρωση είναι μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο, διότι οι πολίτες είναι πρώτα πιστοί στη χώρα τους και μετά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ερώτηση αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας (πριν το 2009) είπε ότι δεν το είχε κάνει, διότι δεν είχε στα χέρια της τα σωστά νούμερα, σε ό,τι αφορά το έλλειμμα της χώρας.  «Είχαμε την υποψία, ωστόσο δεν είχαμε την δυνατότητα (τότε) να στείλουμε την Eurostatγια εσωτερικό έλεγχο. Κάτι τέτοιο τότε απερρίφθη ως αίτημα από μεγάλες χώρες-μέλη μας.  Αργότερα όταν μας δόθηκε αυτή η δυνατότητα παρατηρήσαμε τις ανακρίβειες στα νούμερα», απάντησε ο κ. Barroso. 

Σε επόμενη ερώτηση πόσο κοντά έφτασε η Ελλάδα στο Grexit, απάντησε αμέσως «πάρα πολύ κοντά», ενώ στη συνέχεια όταν ρωτήθηκε γιατί η Ελλάδα άργησε πολύ περισσότερο από χώρες όπως η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ιρλανδία να βγει από τα μνημόνια, είπε ότι οι λόγοι είναι βασικά οι εξής:  η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα και δεν υπήρχαν έτοιμοι μηχανισμοί αντίδρασης. H ρήξη που επήλθε από τα λάθος στοιχεία που έδωσε στην ΕΕ χρειάστηκε πολύ περισσότερο χρόνο- συγκριτικά με άλλες χώρες -για να ανοικοδομηθεί.  «Δεν λέω ότι δεν έγιναν σφάλματα και από τις δύο πλευρές (ΕΕ-Ελλάδα) αλλά  η αντίδραση της Ελλάδας και του λαού της, με τα μνημόνια, δεν βοήθησε στο να δείξουν εμπιστοσύνη οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις», τόνισε.

Τέλος, σε ερώτηση αν η επιτήρηση της μετα-μνημονιακής εποχής που απαιτεί εντυπωσιακά πλεονάσματα θα βοηθήσει τη χώρα να ανακάμψει ή αν η χώρα θα πρέπει να διαπραγματευτεί ένα νέο μείγμα πολιτικής, απάντησε ότι η Ευρώπη είναι προσεκτική και σκεπτική διότι στην Ελλάδα είμαστε σε προεκλογική περίοδο, μία περίοδο δύσκολη για αποφάσεις.  Ωστόσο συνέστησε στην νέα κυβέρνηση, όποια και αν είναι, πρώτα να επιδείξει πίστη στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων και μετά να διεκδικήσει νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής.   Τόνισε ότι θεωρεί ευκολότερη την προσέλκυση επενδύσεων στο μέλλον και τόνισε ότι οι αγορές μάλλον προεξοφλούν μία νίκη του κ. Μητσοτάκη στις επόμενες εκλογές.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:50 - 03 Μαρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.