ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιες οι θέσεις της αντιπολίτευσης για την επίλυση του δημογραφικού

15:50 - 05 Μαρ 2019 | Πολιτική
Ποιες οι θέσεις της αντιπολίτευσης για την επίλυση του δημογραφικού
Τις δικές τους προτάσεις για την επίλυση του δημογραφικού κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά την συζήτηση της Ολομέλειας στη Βουλή.

«Εμείς έχουμε δεσμευθεί ότι θα επαναφέρουμε τα ποσά που η κυβέρνηση περιέκοψε πέρυσι για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το Δημογραφικό.

 

Άμεση ενίσχυση 2.000 ευρώ για τα ζευγάρια που αποκτούν παιδί ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας αναφορά και στο "γαλάζιο" πρόγραμμα για το ασφαλιστικό.

 

Όπως είπε τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση των 2.000 ευρώ θα είναι τέτοια που δεν θα αποκλείουν τα μεσαία εισοδήματα, ενώ υπογράμμισε πως το απαιτούμενο κονδύλι είναι 150 εκατομμύρια.

 

«Έχουμε μιλήσει για ένα σύγχρονο κι αποτελεσματικό Ασφαλιστικό Σύστημα. Ελκυστικό, ώστε να εντάσσονται αμέσως σε αυτό όλοι οι εργαζόμενοι, δίκαιο, ώστε να αποδίδει μετά το τέλος της εργασίας τους κόπους όλων στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου και αποτελεσματικό, ώστε να μην επιβαρύνει, αλλά -αντίθετα- να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Το σχέδιο μας συστηματικά διαστρεβλώνεται από την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα σοβαρή που δεν έχει εφαρμόσει σύστημα τριών πυλώνων στο ασφαλιστικό».

 

Ξεδιπλώνοντας το πρόγραμμα για τη στήριξη των οικογενειών ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε πως το αφορολόγητο πρέπει να αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Επίσης, επεσήμανε πως όλα τα βρεφικά είδη πρέπει να πάνε στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ και κανένα παιδί δεν πρέπει να μένει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών (αν δεν βρεθεί θέση θα δίνεται ένα κουπόνι 180 ευρώ για δέκα μήνες).

 

Παράλληλα στο πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιλαμβάνεται η 24μηνη προστασία από την απόλυση μετά τον τοκετό, η επαναφορά των ποσών που περιέκοψε η κυβέρνηση από πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, η χορήγηση επιπλέον κινήτρων στα ζευγάρια που αποκτούν παιδί πριν η γυναίκα συμπληρώσει το 30ο έτος, η υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων για όσους επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά την ανατροφή τέκνων.

Μιλώντας στη Βουλή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε “διπλή βόμβα” το ότι στη χώρα έχουμε όλο και λιγότερους και όλο και πιο ηλικιωμένους Έλληνες. Μάλιστα χαρακτήρισε “εθνικό υπαρξιακό διακύβευμα το δημογραφικό”, υπογραμμίζοντας πως “μακριά από την δικτατορία της επικαιρότητας είναι καιρός να πιάσουμε το νήμα των καιρών”.

 

Κάνοντας αναφορά στην υπάρχουσα κατάσταση ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως “ο πληθυσμός της πατρίδας μας μειώνεται και αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί το 2050 οι Έλληνες θα περιοριστούν στα 8.9 εκατομμύρια”. Κλείνοντας σημείωσε πως πρέπει να μπει “έννοια δημογραφικής ρήτρας σε κάθε νομοθεσία”, ενώ τόνισε πως πρέπει να αντιμετωπιστούν θέματα όπως οι υιοθεσίες κ.α.

 

ΚΙΝΑΛ: 200 ευρώ το μήνα για τρία χρόνια, για κάθε νέο παιδί

 

Σημαντική απειλή για τη χώρα, χαρακτήρισε το δημογραφικό η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. «Η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα ηλικιωμένων. Το 2017 οι γεννήσεις ήταν πολύ λιγότερες από τους θανάτους» επισήμανε.

Όπως ανέφερε, σε 15 χρόνια ο πληθυσμός θα μειωθεί από μισό έως 1 εκατομμύριο, ενώ το πρόβλημα εντείνεται με τη φυγή των νέων στο εξωτερικό.


Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι το δημογραφικό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί «αν δεν χτυπήσουμε τη φτώχεια, αν δεν δώσουμε προοπτική στα νέα ζευγάρια» και άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για «την εξοντωτική φορολόγηση και τις περικοπές που επέβαλε».

 

Αναπτύσσοντας τις προτάσεις του κόμματός της υπογράμμισε ότι σταθερή επιλογή του ΚΙΝΑΛ είναι η στήριξη των νέων ζευγαριών, η αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών και η παροχή κινήτρων για την ανατροφή των παιδιών.

 

«Σήμερα προτεραιότητα μας είναι να δώσουμε κίνητρα στα νέα ζευγάρια να κάνουν παιδιά. Όχι μόνο με εφάπαξ μπόνους, αλλά στήριξη και για τα τρία πρώτα χρόνια. Γι’ αυτό προτείνουμε 200 ευρώ το μήνα για τρία χρόνια για κάθε νέο παιδί και οι τρίτεκνοι αποκτούν τα δικαιώματα των πολυτέκνων» είπε.

 

Όπως διευκρίνισε η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής αφορά:

τα ζευγάρια χωρίς παιδί και τα ζευγάρια με ένα παιδί, που έχουν ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα ως και 25.000 ευρώ με στεγαστικό δάνειο ή ενοίκιο, για πρώτη κατοικία.

Τα ζευγάρια χωρίς και τα ζευγάρια με ένα παιδί που έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα ως και 20.000 ευρώ (δίχως στεγαστικό δάνειο ή ενοίκιο).


Η κ. Γεννηματά υπενθύμισε παράλληλα πως το κόμμα έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου από τον Δεκέμβριο, με μέτρα πολιτικής που προβλέπουν μεταξύ άλλων:

 

Εφάπαξ επίδομα τοκετού 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Οι τρίτεκνοι αποκτούν όλα τα δικαιώματα των πολύτεκνων.
Μεταφορά βασικών βρεφικών ειδών στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.
Καθιέρωση «Εθνικού Αποταμιευτικού Λογαριασμού» για κάθε παιδί, με την συμμετοχή τόσο του γονέα, όσο και της Πολιτείας (Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης). Η οικογενειακή συμμετοχή θα εκπίπτει από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος.
«Κοινωνική Επιταγή» για κάθε παιδί σε προσχολική ηλικία, η οποία εγγυάται το δικαίωμα για ένταξη και φροντίδα όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακό σταθμό.
Στεγαστική Συνδρομή για κάθε οικογένεια για διάστημα δύο ετών από την απόκτηση νέου παιδιού.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:04 - 05 Μαρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.