ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατατέθηκε η τροπολογία για την κατάτμηση πέντε δήμων

17:24 - 05 Μαρ 2019 | Πολιτική
Κατατέθηκε η τροπολογία για την κατάτμηση πέντε δήμων
Κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση και τους συναρμόδιους υπουργούς, η τροπολογία που επανακαθορίζει τη διοικητική διάρθρωση των δήμων Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Κοζάνης, Λέσβου και Σάμου.

Πιο συγκεκριμένα, με την τροπολογία συνιστώνται επτά νέοι δήμοι, με την ταυτόχρονη κατάργηση των υφιστάμενων πέντε δήμων και ρυθμίζονται θέματα λειτουργίας των νέων δημοτικών αρχών και εκλογικής διαδικασίας (άσκηση εκλογικού δικαιώματος, διενέργεια εκλογών κλπ).

Όπως σημειώνεται στην έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών της ρύθμισης που κατατέθηκε στη Βουλή, στόχος είναι οι νέοι δήμοι να ανταποκριθούν πληρέστερα και αποτελεσματικότερα στην εξυπηρέτηση των τοπικών υποθέσεων και στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Με την τροπολογία λαμβάνεται μέριμνα για την κατανομή του προσωπικού των καταργούμενων δήμων στους αντίστοιχους συνιστώμενους.

Αναφέρεται επίσης ότι με τις ρυθμίσεις της τροπολογίας αντιμετωπίζονται οριακές περιπτώσεις δήμων, που αποτέλεσαν αστοχίες της διοικητικής αναδιάρθρωσης του «Καλλικρατικού» προγράμματος καθώς σε συγκεκριμένους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, η αρχιτεκτονική του Ν. 3852/2010 δεν κατάφερε να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις ανάγκες των αντίστοιχων τοπικών κοινωνιών και γι΄αυτό επανακαθορίζονται τα διοικητικά όρια των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ που προέκυψαν από συνένωση και κατέστησαν μη λειτουργικοί, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις ιδιωτικές κλινικές που εισάγεται απόψε, για συζήτηση και ψήφιση, στην Ολομέλεια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.