ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη Βουλή σήμερα οι διατάξεις του Συντάγματος που πάνε για…αλλαγή

10:18 - 14 Μαρ 2019 | Πολιτική
Στη Βουλή σήμερα οι διατάξεις του Συντάγματος που πάνε για…αλλαγή
Mε τους εισηγητές των κομμάτων ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τις διατάξεις του Συντάγματος θα παραπεμφθούν τελικά για αλλαγή στην επόμενη Αναθεωρητική Βουλή.

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία επί όλων των αναθεωρητέων διατάξεων που είχαν ψηφιστεί με πάνω από 151 ψήφους, από τη Βουλή, στις 14 Φεβρουαρίου.

Στη σημερινή συνεδρίαση δεν θα ανοίξει κατάλογος ομιλητών, αλλά θα πάρουν τον λόγο μόνο οι εισηγητές των κομμάτων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποί τους, μέλη του προεδρείου της Επιτροπής Αναθεώρησης και υπουργοί, ενώ μετά τη 1.00 το μεσημέρι αναμένεται να μιλήσουν και πολιτικοί αρχηγοί.

Η Ολομέλεια της Βουλής καλείται να πάρει την τελική της απόφαση και να κρίνει με πόσες ψήφους και ποιες διατάξεις του καταστατικού χάρτη της Ελληνικής Δημοκρατίας που εγκρίθηκαν στην πρώτη ψηφοφορία της 14ης Φεβρουαρίου θα παραπεμφθούν τελικά για αλλαγή, στην επόμενη Βουλή.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της ίδιας μέρας με ονομαστική ψηφοφορία.

Αιτία συγκρούσεων ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. αναμένεται να είναι ξανά η ερμηνεία του άρθρου 110 για τη δεσμευτικότητα ή μη της επόμενης Βουλής από την παρούσα, ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιμείνει στην άποψη ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση διατάξεων, άποψη την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η Ν.Δ. υποστηρίζοντας ακριβώς το αντίθετο- και με την οποία συντάσσεται και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Στη δεύτερη αυτή ψηφοφορία, πάντως, οι βουλευτές θα ψηφίσουν συνολικά επί των 32 προτάσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, των 4 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., καθώς και των επτά συμπληρωματικών προτάσεων μεμονωμένων βουλευτών, που είχαν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 151 ψήφων.

Σε περίπτωση που μία αναθεωρητέα διάταξη δεν συγκεντρώσει και στη δεύτερη ψηφοφορία πάνω από 151 ψήφους απορρίπτεται και δεν θα πάει προς συζήτηση στην επόμενη αναθεωρητική Βουλή.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:45 - 14 Μαρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.