ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκία: «Ατυχής» η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

14:27 - 19 Μαρ 2019 | Πολιτική
«Ακατανόητη» και «ατυχή» χαρακτήρισε η Άγκυρα την ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας σε πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη Σμύρνη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι  ανέφερε πως η ανακοίνωση της Αθήνας σχετικά με την ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα ήταν «ακατανόητη τόσο λόγω του περιεχομένου της όσο και της χρονικής συγκυρίας».

«Η δήλωση αυτή αγνοεί τα ιστορικά γεγονότα, όπως η προσπάθεια της Ελλάδας να καταλάβει την Ανατολία και την αποζημίωση που καταβάλλει στην Τουρκία λόγω της καταστροφής που υπέστη από το στρατό της» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

«Επομένως» πρόσθεσε, «η δήλωση είναι πολύ ατυχής και δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και με το κλίμα εμπιστοσύνης που προσπαθούμε να αναπτύξουμε με τη χώρα».

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, ο οποίος σε προεκλογική του ομιλία στην πόλη της Σμύρνης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σμύρνη, εσύ επούλωσες τις πληγές πολλών βαλκανικών πόλεων, όπως της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης, των Σκοπίων, του Κοσόβου, της Βάρνας. Σμύρνη, εσένα που ο Μουσταφά Κεμάλ στις 9 Σεπτεμβρίου με τον στρατό του σε απελευθέρωσε για άλλη μια φορά. Σμύρνη, εσύ που ρίχνεις τους γκιαούρηδες στη θάλασσα και προστατεύεις τους ανήμπορους».

Στην ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ τόνισε πως «η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στην εργαλειοποίηση της εξωτερικής πολιτικής για την εξυπηρέτηση εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων και στη χρήση της ιστορίας με προσβλητικούς όρους για τους γειτονικούς λαούς».

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.