ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζάεφ:Συμφώνησα στο «Βόρεια Μακεδονία» γιατί έγινε δεκτή η «μακεδονική ταυτότητα»

13:17 - 28 Μαρ 2019 | Πολιτική
Ζάεφ:Συμφώνησα στο «Βόρεια Μακεδονία» γιατί έγινε δεκτή η «μακεδονική ταυτότητα»
Ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών και αποκάλυψε πως έδωσε την έγκρισή του στην ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» διότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε αποδεκτή τη «μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα».

Αυτό σημείωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων κατά τη διάρκεια τηλεμαχίας με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE) Κρίστο Μίτσοσκι.

 

Η τηλεμαχία διεξήχθη την Τρίτη, αλλά οι λεπτομέρειες έγιναν γνωστές την Πέμπτη. Ο Ζάεφ δήλωσε ακόμη ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε δεχθεί την πρότασή του για ονομασία «Δημοκρατία του Ίλιντεν» αλλά, όπως εξήγησε, απορρίφθηκε από την ελληνική αντιπολίτευση με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει η σχετική συμφωνία.

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Libertas ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι «το πρόβλημα διαρκούσε για 27 χρόνια». «Αποφασίσαμε (με τον Τσίπρα) να προχωρήσουμε σε συμφωνία. "Mακεδονική γλώσσα" και "Μακεδονική ταυτότητα" έγιναν αποδεκτές. Ζήτησαν το erga οmnes (έναντι όλων)… Πιστεύω ότι η λύση είναι καλή και για τις δύο πλευρές. Ήταν επιλογή μας το Βόρεια Μακεδονία, γιατί είμαστε το Βόρειο τμήμα».

 

Ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε και στο θέμα της «μακεδονικής γλώσσας» και της «μακεδονικής ταυτότητας» για την οποία είπε ότι «λάμπει στον ΟΗΕ».

Τελευταία τροποποίηση στις 14:00 - 28 Μαρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.