ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αραχωβίτης: Αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες με τη Βόρεια Μακεδονία

20:29 - 03 Απρ 2019 | Πολιτική
Αραχωβίτης: Αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες με τη Βόρεια Μακεδονία
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης αναφέρθηκε στις συναντήσεις στα Σκόπια και τόνισε πως προέκυψαν επωφελείς συνεργασίες και μεγάλος δίαυλος επικοινωνίας μετά και την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τι είπε για την ονομασία των προϊόντων.

Ο υπουργός, ο οποίος βρέθηκε στην αποστολή που πραγματοποίησε χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στη γειτονική χώρα μιλώντας στην ΕΡΑ-1, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγεται ένας μεγάλος δίαυλος επικοινωνίας με αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες» συμπληρώνοντας πως «οι εμπορικές σχέσεις ελληνικών επιχειρήσεων με τη γείτονα χώρα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Δεν περίμεναν καμία Συμφωνία των Πρεσπών».

Ο κ. Αραχωβίτης υπογράμμισε ότι σε ένα περίπου μήνα θα βρεθεί στη χώρα μας ο ομόλογός του, καθώς προγραμματίζεται και «ένα φόρουμ του αγροτοδιατροφικού τομέα, με επιχειρήσεις ελληνικές και επιχειρήσεις από τη Βόρεια Μακεδονία», αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Επεσήμανε ότι «στα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ, τα οποία είναι κατοχυρωμένα από την ελληνική πλευρά, η ονομασία θα γίνεται απόλυτα αποδεκτή» προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «η ΠΓΕ, δηλαδή, «Μακεδονικός Οίνος» και το τσίπουρο και το ούζο και όλα τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ αναγνωρίζονται αυτόματα από τη χώρα και ισχύει ο σεβασμός των κανόνων της Ε.Ε.».

Παράλληλα, ο κ. Αραχωβίτης δήλωσε πως για τα εμπορικά σήματα που κατά το παρελθόν είχαν τον συγκεκριμένο γεωγραφικό προσδιορισμό, προτάθηκε από την ελληνική πλευρά να αναγράφεται η συνταγματική ονομασία, δηλαδή το «Βόρεια Μακεδονία» εμφανώς και ευανάγνωστα πάνω στη συσκευασία, στα προωθητικά φυλλάδια, παντού.

Στη χώρα μας τα νέα προϊόντα θα χρησιμοποιούν τη συνταγματική ονομασία της γειτονικής χώρας, ενώ για τα υπόλοιπα προβλέπεται στη συμφωνία ο τρόπος επίλυσης αυτής της διαφοράς. «Η επιχειρηματική κοινότητα, η Ε.Ε., ο ΟΗΕ, οι φορείς, με τη μορφή ενός συμβουλίου ειδικών θα επιλύσει αυτές τις διαφορές» είπε σχετικά ο Έλληνας υπουργός. 

Τελευταία τροποποίηση στις 20:41 - 03 Απρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.