ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βουλή: Στο επίκεντρο βρέθηκε η παραίτηση του προέδρου της ΕΕΔΑ

14:17 - 04 Απρ 2019 | Πολιτική
Βουλή: Στο επίκεντρο βρέθηκε η παραίτηση του προέδρου της ΕΕΔΑ
Το θέμα της παραίτησης του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου συζητήθηκε την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε να αποσυρθούν οι διατάξεις που εξώθησαν τον Γιώργο Σταυρόπουλο σε αυτή την απόφαση.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Σταυρόπουλος εξέφραζε τη διαφωνία του με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του υπουργού Επικρατείας, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια, καταγγέλλοντας την επιχειρούμενη «αλλοίωση της σύνθεσης» της Επιτροπής. Συγκεκριμένα έκανε λόγο για «καίριο πλήγμα» στην ανεξαρτησία της ΕΕΔΑ, εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να προσθέσει στη σύνθεση της Ολομέλειας πέντε μέλη από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και δύο επιπλέον μέλη από την κοινότητα των Ρομά, «κατά παράβαση κάθε αρχής ισότητας έναντι των λοιπών φορέων προστασίας των δικαιωμάτων που είναι ήδη μέλη της ΕΕΔΑ και διαθέτουν μόνο μία ψήφο στην Ολομέλειά της».

Με αιχμή την παραίτηση του προέδρου της ΕΕΔΑ ο κ. Λοβέρδος, κάλεσε τον υπουργό Επικρατείας Δ. Τζανακόπουλο να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις, επισημαίνοντας πως το Ευρωπαϊκό Δίκτυο έχει στείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό, στην οποία κάνει λόγο για παραβίαση των Αρχών των Παρισίων, αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

«Δεν ξεκινάμε καλά. Δεν υπάρχει λόγος για τέτοιου είδους πολιτική αντιπαράθεση», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Τζανακόπουλος για να προσθέσει: «Οι Αρχές των Παρισίων λένε κάτι απλό, ότι η σύνθεση της Επιτροπής πρέπει να καθoρίζεται με συνταγματική ή νομοθετική διάταξη για να υπάρχει εγγύηση ανεξαρτησίας. Δεν καθορίζεται με απόφαση της κυβέρνησης, αλλά μέσα από τη νομοθετική διαδικασία».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.