ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παυλόπουλος: Η Ελλάδα είναι στο πλευρό του Λιβάνου

13:51 - 11 Απρ 2019 | Πολιτική
Στο Λίβανο βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της χώρας, Στρατηγό Μισέλ Αούν στη Βηρυτό μίλησε για τις ευθύνες της Ευρώπης για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και τόνισε πως η Ελλάδα στηρίζει ένα ισχυρό και ειρηνικό Λίβανο.

«Η μεγάλη ευρωπαϊκή μας οικογένεια δεν ανέλαβε εγκαίρως το μέρος των ευθυνών που της αναλογούν, με βάση την ιστορία της και τον πολιτισμό της, σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή, συγκεκριμένα δε σε ό,τι αφορά την έκρηξή του και την συνέχισή του, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον άνθρωπο και τα θεμελιώδη δικαιώματά του», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος απηύθυνε πρόσκληση στον ομόλογό του Στρατηγό Μισέλ Αούν να επισκεφθεί την Ελλάδα και δήλωσε ότι οι Έλληνες, δε διστάζουμε να τονίζουμε προς τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η μεγάλη ευρωπαϊκή μας οικογένεια δεν ήταν όσο έπρεπε παρούσα στην πολύπαθη αυτή περιοχή, πράγμα που πλήττει το κύρος και την αξιοπιστία της, επέκεινα δε την ιστορία της, τη δημοκρατία της και τον πολιτισμό της. «Όπως επίσης τονίζουμε ότι δεν είναι ακόμη πολύ αργά, υπάρχει χρόνος να υπερασπισθούμε, ως γνήσιοι Ευρωπαίοι, μέσα από τον άνθρωπο την ιστορία μας, τη δημοκρατία μας και τον πολιτισμό μας», πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

«Η Ελλάδα και οι Έλληνες είμαστε στο πλευρό σας για έναν ενωμένο, ισχυρό και ειρηνικό Λίβανο, μέσα σε μια ακμάζουσα Ανατολική Μεσόγειο, όπου όλοι οι λαοί της θα συνυπάρχουν αρμονικά, χτίζοντας μαζί το κοινό τους μέλλον», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει και διακηρύσσει, προς κάθε κατεύθυνση, την μεγάλη συμβολή του Λιβάνου για την υπεράσπιση των θεμελιωδών αρχών και αξιών του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Όπως είπε «Εμείς, οι Έλληνες, θεωρούμε χρέος μας να υπενθυμίζουμε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και προς την Διεθνή Κοινότητα το γεγονός ότι ο λαός του Λιβάνου, με τεράστιες θυσίες που δεν του αναλογούν, καθ' όλη αυτή την περίοδο της τραγωδίας ενός καθ' όλα άδικου πολέμου, μέσα από την στάση του απέναντι στους πρόσφυγες υπερασπίσθηκε υποδειγματικώς τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, επίσης, στην συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Λιβάνου, σημειώνοντας ότι έχει παραγάγει πολύ θετικά αποτελέσματα και εκτίμησε ότι το μέλλον διαγράφεται ακόμη περισσότερο αισιόδοξο. Όπως ανέφερε, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν από καιρό επιλέξει την οδό της συνεργασίας με κάθε γειτονική χώρα και το λαό της, χωρίς οιασδήποτε μορφής προκαταλήψεις και διαχωρισμούς, σεβόμενες την ιδιαιτερότητα των χωρών και των λαών πάνω στην βάση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Όπως διευκρίνισε «Ελλάδα και Κύπρος έχουν καταστήσει σαφές, «urbi et orbi», ότι οι συνεργασίες αυτές δεν στρέφονται εναντίον κανενός, ούτε έχουν ως στόχο -ούτε κατά διάνοια- ν' απομονώσουν ή ν' αποδυναμώσουν άλλες χώρες. Όλως αντιθέτως, τέτοιες συνεργασίες πρέπει να συνθέτουν έναν διαρκώς διευρυνόμενο ιστό παράλληλων πρωτοβουλιών με τελικό στόχο την σύγκλισή τους, έτσι ώστε να εμπεδωθεί, με προοπτικές διάρκειας, η ειρηνική συνύπαρξη των λαών και η κοινή δημιουργική τους πορεία σε όλα τα επίπεδα».

Τελευταία τροποποίηση στις 14:06 - 11 Απρ 2019
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.