ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαζαρίδης: Οι δεσμεύσεις μας για την προστασία των μακεδονικών προϊόντων

11:20 - 15 Απρ 2019 | Πολιτική
Λαζαρίδης: Οι δεσμεύσεις μας για την προστασία των μακεδονικών προϊόντων
Για τις δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα μακεδονικά προϊόντα, εφόσον τελικά αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, έγραψε ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος, Μακάριος Λαζαρίδης, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό «εθνικά επικίνδυνο» για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τη γείτονα χώρα.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει τη συγκρότηση, μέσα στο 2019, διεθνούς ομάδας ειδικών, προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση. Με απλά λόγια αναγνωρίζει στους γείτονές μας τη δυνατότητα να ονομάζουν τα προϊόντα τους "μακεδονικά". Και αυτό δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα για τους παραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας που χρησιμοποιούν ήδη τον ίδιο όρο για τα δικά τους προϊόντα. Στην καλύτερη περίπτωση οι Έλληνες παραγωγοί αναγκάζονται δυστυχώς να αποδείξουν ξανά σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον, την ταυτότητά μας, τις επωνυμίες μας, τα προϊόντα μας που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες στις διεθνείς αγορές. Μπαίνουνε σε υπερβολικά κόστη, σε νομικές διαμάχες, σε επιτροπές, σε διεθνείς ομάδες για να αποδείξουνε ότι τα προϊόντα πράγματι λέγονται μακεδονικά και ότι οι επιχειρήσεις τους είναι μακεδονικές» τόνισε με άρθρο του στην εφημερίδα «Εστία».

Για το πώς σχεδιάζει μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ο κ. Λαζαρίδης σημειώνει: «Μπροστά στα δεδομένα αυτά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνάντηση που είχε πρόσφατα με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας ανέλαβε πέντε συγκεκριμένες δεσμεύσεις:

  1. Την άσκηση βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην Ε.Ε. όσο τα εθνικά μας συμφέροντα δε διασφαλίζονται και όσο παραμένουν άλυτα τα προβλήματα σχετικά με τα μακεδονικά προϊόντα.
  2. Την εκκίνηση επικοινωνιακής καμπάνιας για την προστασία του brand "Μακεδονία", η οποία θα γίνει με χρηματοδότηση όχι μόνο από περιφερειακούς αλλά και από εθνικούς πόρους.
  3. Τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων να κατοχυρώσουν εμπορικά σήματα για την προστασία των προϊόντων τους όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (κατάθεση ευρωπαϊκών σημάτων στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε.).
  4. Την κατοχύρωση περισσότερων μακεδονικών προϊόντων ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) στην Ε.Ε.
  5. Την έκδοση Υπουργικής Απόφασης η οποία θα απονέμει αυτόματα το σήμα "GR" στα προϊόντα όλων των μακεδονικών επιχειρήσεων που έχουν κατοχυρώσει το παράγωγο "Μακεδονικός -ή -ό" στο σήμα τους, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτά τα είναι προϊόντα ελληνικά».
Τελευταία τροποποίηση στις 11:32 - 15 Απρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.