ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Handelsblatt: Η κρίση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων επηρεάζει Ελλάδα και Κύπρο

10:35 - 22 Απρ 2019 | Πολιτική
Handelsblatt: Η κρίση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων επηρεάζει Ελλάδα και Κύπρο
Δημοσίευμα της Handelsblatt αναφέρεται στην κρίση των σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία με αφορμή τους S-400 και την άμεση επίδραση στους δεσμούς της Ουάσιγκτον με Ελλάδα και Κύπρο.

Η εφημερίδα αναφέρεται στα λεγόμενα του Αμερικανού Δημοκρατικού Γερουσιαστή, Ρόμπερτ Μενέντεζ για μία νέα εποχή στις σχέσεις των ΗΠΑ με Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και στην επίσκεψη του διοικητή του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS, Mitscher στον Πειραιά και τις δηλώσεις του για τη σημασία της συνεργασίας των δύο χωρών.

Αυτές οι κινήσεις «σηματοδοτούν αλλαγή παραδείγματος στην ανατολική Μεσόγειο καθώς την ώρα που οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας έχουν μπει στον "πάγο", η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει ολοένα και θερμότερα την Ελλάδα και την Κύπρο ως εταίρους στην περιοχή», όπως μεταδίδει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, οι ΗΠΑ έχουν δυσαρεστηθεί με την Τουρκία όχι μόνο για τους S-400, αλλά για την επιθετική στάση της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο. «Η Άγκυρα δεν αμφισβητεί μόνο τα σύνορα στο Αιγαίο. Η Τουρκία, που κατέχει από το 1974 με 35.000 στρατιώτες το βόρειο τμήμα της Κύπρου, εγείρει αξιώσεις και για τον ορυκτό πλούτο ανοικτά των νότιων ακτών της Κύπρου που είναι μέλος της ΕΕ και όπου κάνει μεταξύ άλλων γεωτρήσεις ο αμερικανικός ενεργειακός όμιλος Exxon Mobil. "Kαθιστούμε σαφές ότι δεν θα ανεχθούμε άλλο αυτή την επιθετικότητα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο", διεμήνυσε ο Ρ. Μενέντεντεζ» τονίζεται στο δημοσίευμα.

Τέλος, γίνεται αναφορά για τη στροφή του Αλέξη Τσίπρα προς την Ουάσιγκτον. «Οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Αθήνας είναι πλέον τόσο στενές όσο ήταν τη δεκαετία του 1960, πριν το κύμα αντιαμερικανισμού που προκάλεσε στην Ελλάδα το υποστηριχθέν από τις ΗΠΑ πραξικόπημα των συνταγματαρχών. Κατά ειρωνικό τρόπο η προσέγγιση Αθήνας-Ουάσιγκτον γίνεται υπό τον αριστερό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ως αρχηγός της αντιπολίτευσης κατήγγειλε με σφοδρότητα τον "αμερικανικό ιμπεριαλισμό" - άλλο ένα παράδειγμα της εκπληκτικής μεταμόρφωσης του Τσίπρα από ακροαριστερό αντάρτη σε νηφάλιο πραγματιστή πολιτικό» επισημαίνει η εφημερίδα.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:51 - 22 Απρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.