ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χαρίτσης:Ο λαός θα εκτιμήσει την κυβερνητική προσπάθεια στήριξης στην αυτοδιοίκηση

17:04 - 14 Μαϊ 2019 | Πολιτική
Χαρίτσης:Ο λαός θα εκτιμήσει την κυβερνητική προσπάθεια στήριξης στην αυτοδιοίκηση
Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στη Βουλή για τη ρύθμιση των οφειλών προς τους ΟΤΑ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ελληνικός λαός θα εκτιμήσει την προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει την αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, τόνισε ότι στις εκλογές της 26ης Μαΐου ο κόσμος «θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα να ενισχυθούν οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις οι οποίες εντάσσονται σε αυτό το σχέδιο».

Ο κ. Χαρίτσης, αφού ανέφερε ότι η ρύθμιση οφειλών στους ΟΤΑ αφορά τόσο ιδιώτες όσο και επιχειρήσεις, επισήμανε ότι οι βεβαιωμένες οφειλές προς τους δήμους ανέρχονται σε 2,7 δισ. ευρώ. Αν σε αυτές συνυπολογιστούν και οι οφειλές προς τα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων, κυρίως τις ΔΕΥΑ, το συνολικό ποσό το οποίο μπορεί να ρυθμιστεί ξεπερνάει τα 3 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

«Αυτή η ρύθμιση, από τη μία δίνει δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών και από την άλλη αυξάνει σε πολύ σημαντικό βαθμό, την εισπραξιμότητα των ίδιων των δήμων», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και χαρακτήρισε σημαντικό ότι οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές που θα προκύψουν από τις εκλογές της 26ης Μαΐου θα μπορέσουν, στο ξεκίνημα της θητείας τους, να έχουν αποθεματικό ώστε να μπορέσουν να χαράξουν την πολιτική τους με πολύ καλύτερους οικονομικούς όρους για την επόμενη 4ετία.

Ταυτόχρονα, κάλεσε τους δήμους να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες δημοσιότητας της ρύθμισης που ψηφίζει η Βουλή, ώστε όλοι οι οφειλέτες να έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στην ευνοϊκή αυτή διάταξη, που θα τους λύσει προβλήματα.

«Το νομοσχέδιο δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Εντάσσεται στη συνολική στρατηγική που έχει η κυβέρνηση, από τον Αύγουστο του 2018 και την έξοδο από τα μνημόνια, και που ξεδιπλώνεται με συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις τους τελευταίους μήνες. Αποτελεί ένα ακόμα λιθαράκι στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε να ενισχύσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και επισήμανε ότι «μια και βρισκόμαστε λίγες μόνο ημέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι πολίτες να γνωρίζουν την προσπάθεια η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 4 χρόνια για τη στήριξη στην αυτοδιοίκηση. Στήριξη όχι μόνο με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και στήριξη με τις προσλήψεις στους δήμους και τις περιφέρειες».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.