ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΚΕΦίΜ: «Ευρωεκλογές και Λαϊκισμός: Η επόμενη μέρα»

11:19 - 17 Μαϊ 2019 | Πολιτική
ΚΕΦίΜ: «Ευρωεκλογές και Λαϊκισμός: Η επόμενη μέρα»
Η σύγκρουση με τον λαϊκισμό είναι το κεντρικό διακύβευμα των ευρωεκλογών καθώς η αύξηση της εκλογικής απήχησης των λαϊκιστικών κομμάτων βάζει την Ευρώπη σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Σε αυτό συμφώνησαν και οι τέσσερις υποψήφιοι ευρωβουλευτές που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι, ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος, υποψήφιος με τη Φιλελεύθερη Συμμαχία, ο Δημήτρης Καιρίδης, υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία και η Χριστίνα Παπανικολάου, υποψήφια με το ΚΙΝΑΛ, αναφέρθηκαν στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη με την άνοδο των λαϊκιστών, αλλά και στους τρόπους με τους οποίους πρέπει να απαντήσουμε στην απειλή του λαϊκισμού.

“Προτιμούμε πολλές φορές τα ευχάριστα ψέματα από τις δυσάρεστες αλήθειες”, είπε ο Αθ. Αναγνωστόπουλος, τονίζοντας ότι μόνο με αλήθειες μπορούμε να απαντήσουμε στον λαϊκισμό και κάλεσε τους ηγέτες της Ευρώπης να κάνουν το καθήκον τους και να πουν την αλήθεια στον κόσμο.

Ο Γρ. Βαλλιανάτος χαρακτήρισε τη Φιλελεύθερη Συμμαχία ως το “ποντίκι που βρυχάται” σε αυτές τις ευρωεκλογές και πρόσθεσε ότι η παράταξή του παροτρύνει τους ψηφοφόρους να πάψουν να κάνουν εκπτώσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απάντηση στον λαϊκισμό είναι η παράθεση στοιχείων αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται δουλειά, αμφισβήτηση, έρευνα, θάρρος και αλήθεια.

Η Ελλάδα θα ηγηθεί της εξόδου από το λαϊκιστικό τσουνάμι, υποστήριξε ο Δ. Καιρίδης, υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ εκτιμάται πως θα είναι το μοναδικό  μέλος του ΕΛΚ που θα αυξήσει τις έδρες της στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. “Δεν θα είναι η Ελλάδα πρωτοπόρος του λαϊκιστικού κύματος που θα δούμε στις ευρωεκλογές του 2019”, συμπλήρωσε.

Στην κρίση που περνάει η Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη αναφέρθηκε η Χρ. Παπανικολάου, επισημαίνοντας την έλλειψη φωτισμένων ηγετών, ενώ τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστούν πολιτικές που θα μειώσουν τις κοινωνικές ανισότητες και θα αξιοποιήσουν τα εργαλεία της τεχνολογίας προς όφελος των ανθρώπων.

Ο πρόεδρος του ΚΕΦίΜ, Αλέξανδρος Σκούρας, έκλεισε την εκδήλωση τονίζοντας ότι το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών είναι υπερκομματικός οργανισμός που έχει στόχο να συμβάλλει στο δημόσιο διάλογο με στοιχεία, φιλελεύθερες απόψεις και να παρουσιάζει τα θέματα της επικαιρότητας που απασχολούν τους πολίτες.

 Ο Υπεύθυνος Ερευνών και Αναλύσεων του ΚΕΦίΜ, Κωνσταντίνος Σαραβάκος, παρουσίασε τα βασικά ευρήματα του Δείκτη Απολυταρχικού Λαϊκισμού του σουηδικού ινστιτούτου Timbro. Σύμφωνα με αυτά, η νομοθετική συμπεριφορά των ελληνικών λαϊκιστικών κομμάτων είναι σημαντικά διαφορετική από αυτή των μη λαϊκιστικών.

Τα “ακραία” κόμματα (ΚΚΕ και ΧΑ) έχουν έντονα συγκρουσιακή και άκαμπτη νομοθετική συμπεριφορά, ενώ τα “αυταρχικά” κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ) όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση επιδεικνύουν μία νομοθετική συμπεριφορά που παρουσιάζει αρκετές επιμέρους διαφοροποιήσεις: καταψηφίζουν μεν την πλειονότητα των κυβερνητικών νομοσχεδίων, σε διαφορετικό όμως βαθμό από τα “ακραία” κόμματα.

Την εκδήλωση προλόγισε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΚΕΦίΜ, Δημήτριος Κατσούδας, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.