ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Μάχη» ανακοινώσεων Άγκυρας-Αθήνας για τη Γενοκτονία των Ποντίων

09:20 - 22 Μαϊ 2019 | Πολιτική
«Μάχη» ανακοινώσεων Άγκυρας-Αθήνας για τη Γενοκτονία των Ποντίων
Ως «αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας» χαρακτήριζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ με την οποία, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζεται ως «φανταστικοί ισχυρισμοί» τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Ειδικότερα, για «ανεύθυνους» Έλληνες πολιτικούς που «διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα» κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωσή του σχετικά με δηλώσεις στην Ελλάδα για την Γενοκτονία των Ποντίων.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι οι «αβάσιμοι ισχυρισμοί» που «στοχοποιούν την τουρκική ιστορία» δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτοί και αναφέρεται σε «θηριωδίες» που – όπως υποστηρίζει – διέπραξε ο ελληνικός στρατός.

«H 19η Μαΐου 1919 σηματοδοτεί την αρχή του εθνικού μας αγώνα που οδήγησε στην ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας και εορτάζεται με μεγάλη υπερηφάνεια κάθε χρόνο στην Τουρκία και το εξωτερικό. Οι απόπειρες κάποιων ακραίων κύκλων να επισκιάσουν αυτή τη σημαντική ημέρα με φανταστικούς ισχυρισμούς που στοχοποιούν την ιστορία μας, με ενέργειες που στόχο έχουν να πυροδοτήσουν μίσος έναντι της Τουρκίας, όπως και με δηλώσεις ορισμένων πολιτικών στην Ελλάδα, οι οποίες διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα με πολιτικά κίνητρα, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές» αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ και συνεχίζει: «Υπενθυμίζουμε σε όσους επικαλέστηκαν αυτούς τους αβάσιμους ισχυρισμούς την ευθύνη της Ελλάδας για τις θηριωδίες που διέπραξε ο στρατός της, οι οποίες επίσης παραβίαζαν τους νόμους πολέμου κατά την εισβολή στην Ανατολία, καθώς και την υποχρέωσή της να καταβάλει αποζημίωση, η οποία καθορίστηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης».

Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας σημειώνει πως «αυτοί οι αβάσιμοι ισχυρισμοί που στοχοποιούν την ιστορία μας δεν έχουν καμία σχέση με τη λογική, τη συνείδηση ​​και τη δικαιοσύνη» και χαρακτηρίζει τη ρητορική αυτή «ασυμβίβαστη με τους στόχους μας για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων».

Όπως υποστηρίζει, η πρόταση του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας Ελευθέριου Βενιζέλου για την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ το 1934 «αποτελεί την μεγαλύτερη απόδειξη ότι δεν υπάρχει τέτοιο ιστορικό θέμα μεταξύ των δύο χωρών σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς ορισμένων ανεύθυνων πολιτικών και ριζοσπαστών Ελλήνων».

Απαντώντας στην προκλητικότατη ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας κάνει λόγο για αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας.

Η Αθήνα καλεί, επίσης, την Άγκυρα να αναννωρίσει την ιστορική αλήθεια και να εγκαταλείψει τον αναθεωρητισμό ως «προϋπόθεση για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού».

Στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ γίνεται λόγος, τέλος, για «ιστορικό καθήκον όλων μας - και ιδίως της γείτονος Τουρκίας - να αναγνωριστούν γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, προκειμένου να μην επαναληφθούν οι πιο ζοφερές στιγμές του παρελθόντος και να επουλώσουμε τις βαθειές πληγές που άφησαν πίσω».Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών συνιστά ακόμη μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:30 - 22 Μαϊ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.