ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι φέρνουν σε Θράκη, Μακεδονία και προεδρία Κομισιόν οι κάλπες;

07:30 - 27 Μαϊ 2019 | Πολιτική
Τι φέρνουν σε Θράκη, Μακεδονία και προεδρία Κομισιόν οι κάλπες;
Μπορεί ο δικομματισμός να βγαίνει ισχυρός ωστόσο και στα χαμηλότερα της κατάταξης υπάρχουν ενδιαφέροντα στοιχεία. Ως τέτοια καταγράφονται η μεγάλη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, η ανάδειξη του μειονοτικού κόμματος στη Θράκη στην πρώτη θέση σε Κομοτηνή και Ροδόπη, η δυναμική παρουσία με είσοδο στην ευρωβουλή του Κυριάκου Βελόπουλου με την ιδιότυπη τηλεπαρουσία του, αλλά και η χαμηλή προσέλευση ψηφοφόρων στο Δήμο Αθηναίων. Γενικά στη Μακεδονία ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει πολύ χαμηλά ποσοστά ενώ στους μεγάλους δήμους και σε περιφέρειες όπου δεν έχει συνεργασία γνωρίζει επίσης μεγάλη πίεση.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ακροδεξιά βγαίνει ενισχυμένη με την Μ. Λεπέν να είναι πρώτη στη Γαλλία και το AFD στη Γερμανία να έχει υψηλά ποσοστά. Παράλληλα παραδοσιακά κόμματα του μεταπολέμου όπως το SPD, το CDU, το Γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα γνωρίζουν πολύ χαμηλές επιδόσεις. Αναλυτικά με 173 έδρες το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αναμένεται να είναι πρώτο στο νέο Ευρωκοινοβούλιο σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση σε επίπεδο Ε.Ε.

Οι Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα αναμένεται να είναι δεύτερο με 147 έδρες, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται -σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση- δύο ακροδεξιοί σχηματισμοί που συνολικά συγκεντρώνουν 113 έδρες. Μεγάλο ερώτημα είναι το ποιος θα είναι ο επικεφαλής της Κομισιόν, κάτι που αφορά και την πορεία του προγράμματος μεταμνημονιακής εποπτείας. Ο Μ. Βέμπερ συναντά την έντονη αντίδραση των κεντροαριστερών ενώ μένει να φανεί αν ο εκλεκτός των σοσιαλιστών Φ. Τίμερμανς θα καταφέρει να χτίσει συναινέσεις. Πάντως ένας αντίπαλος πολιτικά της κεντροαριστεράς αναμένεται να έχει μια πιο σκληρή από ό,τι είχε ο Γιούνκερ ή ο Π. Μοσχοβισί, αντιμετώπιση, ιδιαίτερα μιας μη φιλικής κυβέρνησης στην Αθήνα.

Τέλος στην Ευρωβουλή στην τέταρτη θέση με 102 έδρες βρίσκονται οι Φιλελεύθεροι, ακολουθούμενοι από τους Πράσινους που συγκεντρώνουν 71 έδρες που θα παίξουν το ρόλο του ρυθμιστή στην εκλογή προέδρου.  Oι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν 58 έδρες, ενώ τα κόμματα της Ενωμένης Αριστεράς συγκεντρώνουν 42 έδρες.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.