ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Φώφη σκοτώνει το ΠΑΣΟΚ

01:30 - 02 Ιουν 2019 | Πολιτική
Η Φώφη σκοτώνει το ΠΑΣΟΚ
Του Αγγελου Κωβαίου Σε αναβρασμό βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από το μεσημέρι του Σαββάτου, έπειτα από την απόφαση της Φώφης Γεννηματά να απομακρύνει τον Βαγγέλη Βενιζέλο, προτείνοντάς του με υποτιμητικό τρόπο να είναι υποψήφιος στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Στην πρώτη θέση θα είναι υποψήφιος ο Γ. Καμίνης, ακολουθούμενος από τον Θ. Μαργαρίτη. 

Βουλευτές και στελέχη τα οποία έχουν σαφώς ταχθεί στην διάρκεια των ετών κατά της επαμφοτερίζουσας στάσης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν την κίνηση της προέδρου του κόμματος ως de facto πριμοδότηση του Αλέξη Τσίπρα στην προεκλογική περίοδο και μελετούν τις επόμενες κινήσεις τους. Ταυτόχρονα εκφράζουν την ανησυχία τους οτι το εκλογικό αποτελεσμα θα επηρεασθεί πολύ αρνητικά από αυτή την εξέλιξη.

Κατά τα όσα συζητούνται στους κομματικούς κύκλους, η κίνηση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ δείχνει την διάθεσή της να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενη συζήτηση για συνεργασία με την ΝΔ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, κάτι που θα σημάνει την διεξαγωγή νέων εκλογών με απλή αναλογική και με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εκφράζεται όμως και η βάσιμη εκτίμηση ότι με αυτόν τον τρόπο θα οδηγηθούν περισσότεροι ψηφοφόροι στην ΝΔ και θα συμπιεστεί περαιτέρω το ΚΙΝΑΛ. 

Η πρωτοβουλία της κ. Γεννηματά επέδρασε διαβρωτικά από το μεσημέρι του Σαββάτου. Οι περισσότεροι αιφνιδιάστηκαν και οι επικοινωνίες μεταξύ βουλευτών και κομματικών στελέχων ήταν συνεχείς. 

Η απομάκρυνση Βενιζέλου θα έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις, καθώς η απόφαση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ να ταχθεί ουσιαστικά στο στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα, δύσκολα θα υπηρετηθεί από κάποια πρόσωπα. Ήδη, την απόσυρσή τους από τα ψηφοδέλτια του κόμματος έχουν αποφασίσει οι Μάνος Επιτροπάκης, Γιώργος Ντόλιος και Σοφία Θεολογίτου και σύμφωνα με πληροφορίες έπεται και συνέχεια.

Την έκπληξη και την διαφωνία του με την απόφαση της κ. Γεννηματά έχει εκφράσει σε συνομιλητές του και ο πρώην Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης

Τις κινήσεις τους μελετούν πλέον στελέχη όπως οι Ν. Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Μανιάτης, Π. Γερουλάνος, Λ. Γρηγοράκος, Οδ. Κωνσταντινόπουλος κ.ά., ιδίως δε όσοι εξ αυτών είναι αντίθετοι με οποιαδήποτε σκέψη συνεργασίας ή προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

 Εξελίξεις δεν πρέπει να αποκλείονται για τις επόμενες ημέρες και πάντως η ορατή απειλή μίας εκλογικής συντριβής του ΚΙΝΑΛ, φαίνεται ότι δρομολογεί ήδη αντιδράσεις προς την ηγεσία του κόμματος, καθώς οι περισσότεροι βλέπουν πλέον με τρόμο την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. 

 Η κυρίαρχη άποψη τις πρώτες ώρες έπειτα από την απομάκρυνση του Βαγγέλη Βενιζέλου είναι πως το ΚΙΝΑΛ οδηγείται στις εκλογές σε συνθήκες αυτοκτονικής εσωστρέφειας και με την βάσιμη υπόνοια ότι, ηθελημένα ή όχι, προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στον κ. Τσίπρα, σε μία στιγμή που ο ίδιος αντιμετωπίζει το φάσμα της κατάρρευσης. 

 Ήταν εξάλλου χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να εκδώσει και ανακοίνωση με αφορμή τις αποφάσεις της κ. Γεννηματά, στην ουσία επικροτώντας την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ. 

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: 

«Οι εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛ. επιβεβαιώνουν το στρατηγικό αδιέξοδο όσων με πάθος επεδίωκαν την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτόχρονα προσπαθούσαν να αποκρύψουν ότι αυτό θα σήμαινε και στρατηγική νίκη της δεξιάς και της Ν.Δ.

Στις 7 Ιουλίου. όμως, μπροστά στην εθνική κάλπη. τα διλήμματα θα είναι αμείλικτα και οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν αν για  τα επόμενα τέσσερα χρόνια επιθυμούν προοδευτική ή συντηρητική διακυβέρνηση.

Σε αυτό το ερώτημα κανείς δεν θα αποφύγει τελικά να απαντήσει».

Το τι θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές μοιάζει αυτήν την στιγμή προδιαγεγραμμένο και σύμφωνα με πληροφορίες η αμφισβήτηση της ηγεσίας της κ. Γεννηματά δεν θα αργήσει… 

Τελευταία τροποποίηση στις 07:21 - 02 Ιουν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.