ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η αυτοδυναμία, το μεγάλο στοίχημα των εθνικών εκλογών

03:58 - 02 Ιουν 2019 | Πολιτική
Η αυτοδυναμία, το μεγάλο στοίχημα των εθνικών εκλογών
Του Αγγελου Κωβαίου Η κυβερνησιμότητα και οι πιθανότητες αποτροπής του κινδύνου να περιπέσει η χώρα σε μία εκλογική περιπέτεια με οδυνηρές οικονομικές συνέπειες, είναι πλέον το ζητούμενο των δημοσκοπήσεων, εν όψει των εθνικών εκλογών.

Επειτα από την σαρωτική επικράτηση της ΝΔ στις ευρωπαϊκές και τις αυτοδιοικητικές κάλπες και το κλίμα που διαμορφώνεται, από την  πρώτη έρευνα που διενεργήθηκε και δημοσιοποιήθηκε, προκύπτουν δύο σενάρια, ένα ισχνής και ένα ευρύτερης αυτοδυναμίας της ΝΔ. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Pulse για λογαριασμό του Σκάι, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά:

ΝΔ: 31,5% – 36,5%

ΣΥΡΙΖΑ: 22,5% – 27,5%

ΚΙΝΑΛ: 6,5% – 9,5

ΚΚΕ: 4,5% – 6,5%

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 4 % – 6%

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 3% – 5%

 

Οι πιθανότητες της αυτοδυναμίας εξαρτώνται από το ποσοστό του πρώτου κόμματος, σε συνδυασμό με τον αριθμό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής και το ποσοστό τους. Πρέπει ωστόσο να λαμβάνεται υπόψη ότι στην συγκεκριμένη έρευνα δεν έχουν μετρηθεί οι επιπτώσεις των εξελίξεων στο ΚΙΝΑΛ, καθώς ο χρόνος διενέργειάς της ήταν από τις 29 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου το πρωί, λίγες ώρες δηλαδή προτού ξεσπάσει η κρίση μεταξύ Φώφης Γεννηματά και Βαγγέλη Βενιζέλου. 

Τα σενάρια

Τα δύο σενάρια που περιγράφονται, βασίζονται στις μέσες τιμές των ποσοστών των κομμάτων. Το πρώτο βασίζεται στην είσοδο επτά κομμάτων στην Βουλή, το δεύτερο στην είσοδο έξι κομμάτων. Παρά ταύτα, από τις κάλπες πιθανολογείται ότι μπορεί να προκύψουν και διαφορετικές κατανομές, καθώς κάποιο κόμμα μπορεί να κατακτήσει την ανώτατη τιμή, κάποιο άλλο την κατώτατη κ.ο.κ. 

 Στην πρώτη περίπτωση, η ΝΔ καταλαμβάνει οριακώς την αυτοδυναμία με 151 έδρες.

Η κατανομή των εδρών σε αυτήν την περίπτωση έχει ως εξής:

ΝΔ 151

ΣΥΡΙΖΑ 74

ΚΙΝΑΛ 22

ΚΚΕ 16

Χρυσή Αυγή 15

Ελληνική Λύση 12

ΜέΡΑ25 9

 

Στην δεύτερη περίπτωση της εξακομματικής Βουλής, με το κόμμα του κ. Βαρουφάκη να μένει εκτός, η αυτοδυναμία της ΝΔ διευρύνεται στις 154 έδρες.

Οι έδρες κατανέμονται ως εξής:

ΝΔ 154 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ 77

ΚΙΝΑΛ 25

ΚΚΕ 17

Χρυσή Αυγή 15

Ελληνική Λύση 12

Ως προς τις διαθέσεις των πολιτών έναντι των προοπτικών αυτοδυναμίας, στην ίδια έρευνα ένα ποσοστό 31% απαντά ότι καλύτερο για τη χώρα θα είναι να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ και ένα 15% προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τελευταία τροποποίηση στις 01:44 - 03 Ιουν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.