ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Χέρι» ΗΠΑ στην Άγκυρα για τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο

21:22 - 08 Ιουν 2019 | Πολιτική
«Χέρι» ΗΠΑ στην Άγκυρα για τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο
Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, καλώντας την να παύσει άμεσα τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, έστειλε η Ουάσινγκτον, μετά και τις νέες προκλήσεις Ερντογάν.

Δια στόματος του Μάθιου Πάλμερ, βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών, αρμοδίου για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις των ΗΠΑ, οι ΗΠΑ παίρνουν ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ και των εξαγγελιών της Αγκυρας -που δέχθηκε νέο «ράπισμα» και για τα F-35- για γεωτρήσεις στην περιοχή.

Πάλμερ: Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει αυτές τις ενέργειες
«Οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει στην Τουρκία ότι θεωρούν τις ενέργειες της σε ό,τι αφορά την ανακοινωθείσα πρόθεσή της να ξεκινήσει γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο ως προκλητικές και την έχουν ενθαρρύνει να σταματήσει αυτές τις ενέργειες» δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μάθιου Πάλμερ.

Ο Πάλμερ, ύστερα από τη σειρά επαφών που είχε στη Λευκωσία, ερωτήθηκε εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει θέσει, κατ’ ιδίαν, το ζήτημα σε Τούρκους αξιωματούχους, με τον ίδιο να απαντά ότι «το έχουμε κάνει κατ’ ιδίαν, το έχουμε κάνει και δημόσια».

Ο υψηλόβαθμος διπλωμάτης των ΗΠΑ χαρακτήρισε την έναρξη της εξερεύνησης και ανάπτυξης των υδρογονανθράκων ως μια σημαντική εξέλιξη, ενώ επισήμανε ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί και να αναπτύξει τους υδρογονάνθρακές της».

Ο Μάθιου Πάλμερ, στη συνέχεια, εξέφρασε την πεποίθηση πως «τα έσοδα από αυτούς τους πόρους πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ όλων των ανθρώπων σε αυτό το νησί, στο πλαίσιο μιας λύσης που θα επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.