ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας:Η ΕΕ θα πρέπει να λάβει μέτρα κατά της Τουρκίας

20:09 - 14 Ιουν 2019 | Πολιτική
Τσίπρας:Η ΕΕ θα πρέπει να λάβει μέτρα κατά της Τουρκίας
Τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο στηλίτευσε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Μάλτα μετά τη συνάντηση των ηγετών των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αν οι πρακτικές αυτές συνεχιστούν, θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Όποιος δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να λάβει μέτρα εναντίον της Τουρκίας, εάν δεν τερματίσει την παράνομη δραστηριότητα της στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε οι ηγέτες που πήραν μέρος στη συνάντηση εξέφρασαν την πλήρη στήριξη τους προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, σχετικά με όσα συμβαίνουν στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Επεσήμανε, ακόμα, ότι τα ζητήματα αυτά δεν είναι μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας, αλλά είναι ευρωτουρκικά, όπως ευρωτουρκικά είναι και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την Ελλάδα και την Τουρκία.

Στήριξη της ΕΕ στην Συμφωνία των Πρεσπών

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόσο στην Σύνοδο όσο και στις δηλώσεις του μετά, αναφέρθηκε στην Συμφωνία των Πρεσπών υπογραμμίζοντας ότι η εφαρμογή της έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ευρώπη και τη σταθερότητα της περιοχής μας και η υποστήριξη της Ευρώπης είναι σημαντική. Κατά την διάρκεια της Συνόδου ο κ. Τσίπρας υποστήριξε την ταχεία έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε., αναγνωρίζοντας τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της". Τη θέση αυτή θα επαναλάβει η Ελλάδα και στο προσεχές Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι στηρίζει ουσιαστικά τη Συμφωνία των Πρεσπών και την περιφερειακή σταθερότητα, ειδικά αυτήν την κρίσιμη περίοδο, είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

Στην Σύνοδο συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην Αλβανία, και όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας "τονίσαμε τη σημασία να παραμείνει και η Αλβανία στην ευρωπαϊκή πορεία, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει".

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην σημασία της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, "μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία που άρχισε από την Αθήνα και αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για τον συντονισμό των χωρών μας στα κρίσιμα θέματα για την Ευρώπη".

Οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου έχουν σε μεγάλο βαθμό, μια κοινή εμπειρία ως προς τις σημαντικότερες κρίσεις που πέρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οικονομία, στο προσφυγικό, αλλά και σε σχέση με τα μεγάλα ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας που περιβάλλουν την Μεσόγειο, είπε ο πρωθυπουργός.

Συζητήθηκε το προσφυγικό και μεταναστευτικό, και οι ηγέτες τόνισαν ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα από το πρίσμα της αρχής της αλληλεγγύης και του διαμερισμού της ευθύνης και όχι μέσα από μια αντίληψη που επιρρίπτει όλες τις ευθύνες στις χώρες πρώτης εισόδου.

Ευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας

Έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στο πολυετές δημοσιονομικό πρόγραμμα και στην ανάγκη να υπάρξει ένας ισχυρός προϋπολογισμός για την ευρωζώνη ο οποίος θα προωθεί την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση στις χώρες του ευρώ. "Είναι σημαντικό να ολοκληρώσουμε την τραπεζική ένωση, με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων και να ενισχύσουμε την προστασία για τους νέους και τους άνεργους, με κοινό ταμείο ανεργίας και την καθιέρωση κοινού κατώτατου μισθού για τους ευρωπαίους πολίτες", ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Στην Σύνοδο συζητήθηκε η κλιματική αλλαγή και συμφωνήθηκε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία ως προς την τήρηση των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:58 - 14 Ιουν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.