ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παπακωνσταντίνου: Οι αγορές ανυπομονούν για την πολιτική αλλαγή

14:06 - 21 Ιουν 2019 | Πολιτική
Παπακωνσταντίνου: Οι αγορές ανυπομονούν για την πολιτική αλλαγή
Οι επερχόμενες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα μπορεί να δώσουν το έναυσμα για θετικό μομέντουμ στις αγορές, επισημαίνει σε συνέντευξή του στο αμερικανικό CNBC, ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί διακυβέρνησης της ΝΔ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

«Οι αγορές ανυπομονούν για μια νίκη της Νέας Δημοκρατίας», αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί για μείωση της φορολογίας και επαναδιαπραγμάτευση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% . Είναι όμως αρκετά έξυπνος ώστε να ξέρει ότι αυτό δεν είναι το πρώτο που πρέπει να πει στις Βρυξέλλες. Δείχνεις ότι είσαι έτοιμος να κάνεις μεταρρυθμίσεις εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν πρόθυμος να προχωρήσει, ότι ανοίγεις τη χώρα σε επενδύσεις και μετά εισέρχεσαι στις διαπραγματεύσεις», αναφέρει. Και εξηγεί γιατί οι αγορές ανυπομονούν για την επιστροφή της αντιπολίτευσης:«Το 5ετές διαπραγματεύεται κοντά στα επίπεδα της Ιταλίας, το 10ετές βρίσκεται κοντά στο 2,5%», σημειώνει.

Όπως αναφέρει το CNBC, η Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό αποτελεί πρόκληση για τη σταθερότητα της ευρωζώνης μετά την κρίση που χτύπησε τη χώρα το 2010. Μετά από τρία προγράμματα διάσωσης που τέλειωσαν το περασμένο καλοκαίρι, η ελληνική οικονομία είναι τώρα στο κρίσιμο σταυροδρόμι των εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αν οι εκλογές γίνονταν τώρα, το κόμμα της ΝΔ θα κέρδιζε με ποσοστό περί το 37% και ο ΣΥΡΙΖΑ έπεται με 26%.

Το ελληνικό χρηματιστήριο τα τελευταία 10 χρόνια βρίσκεται πάνω σε ένα τρενάκι του τρόμου . Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 2,54% ενώ το 2015 – χρονιά που ανέλαβε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ - ήταν στο δυσθεώρητο 12% και πάνω.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει το δημοσίευμα είχε αρχικά μια σαφή στάση κατά της λιτότητας, αλλά αυτό ξεθώριασε με τον καιρό και ειδικά μετά την αντικατάσταση του Γιάνη Βαρουφάκη στην κεφαλή του υπουργείου Οικονομικών το 2015 από τον πιο μετριοπαθή Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Οι προτάσεις του κ. Μητσοτάκη στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου της ΝΔ περιλαμβάνουν μείωση του εταιρικού φόρου στο 20% σε μια διετία, όπως είχε πει ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του στο CNBC.

Πάντως, σημειώνει το δημοσίευμα, και η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει τη χώρα πιο ελκυστική στις επενδύσεις μειώνοντας σταδιακά τον εταιρικό φόρο από το 29% που ήταν το 2018 στο 25% έως το 2022.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.