ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

BBC: Γιατί οι νέοι απογοητευμένοι ψηφοφόροι στρέφονται στη ΝΔ

12:09 - 01 Ιουλ 2019 | Πολιτική
BBC: Γιατί οι νέοι απογοητευμένοι ψηφοφόροι στρέφονται στη ΝΔ
Στη στροφή των νέων ψηφοφόρων προς τη Νέα Δημοκρατία αναφέρεται δημοσίευμα του BBC στο δρόμο προς την κάλπη της Κυριακής.

Μιλώντας με νέους ψηφοφόρους, το BBC επισημαίνει ότι η νέα γενιά έχει πληγεί σοβαρά από τη διάρκειας δέκα ετών οικονομική κρίση. Με την ανεργία των νέων να έχει αγγίξει το 40%, περίπου 350.000-400.000 απόφοιτοι σχολών έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό από το 2010. 

"Οι περισσότεροι από τους φίλους μου σχεδιάζουν να φύγουν. Στην Ελλάδα οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί και η οικονομική κατάσταση πολύ κακή", παραπονιέται ο 22χρονος Τάσος Σταυρίδης. "Η ελληνική οικονομική κρίση τράβηξε πολύ περισσότερο από όσο περιμέναμε και έχουμε εξαντληθεί".

Καθώς οι Έλληνες ετοιμάζονται για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, οι νέοι δεν υποστηρίζουν ένα ριζοσπαστικό, προσανατολισμένο στη νεολαία, κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει το BBC.

Ο επικεφαλής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται ευρέως να είναι ο νικητής των εκλογών, υπόσχεται χαμηλότερους φόρους, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων υπηρεσιών και μια επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές που θα επιτρέψει την επανεπένδυση περισσότερων κεφαλαίων πίσω στη χώρα.

"Η αλήθεια είναι πως αποδίδω και σε εκείνους ευθύνες για την κρίση", παραδέχεται ο Τ. Σταυρίδης για την Νέα Δημοκρατία. "Αλλά πιστεύω πως ο Κ. Μητσοτάκης έχει κάνει πολλές αλλαγές. Συμφωνώ με το οικονομικό σχέδιο του κόμματός του και πιστεύω πως θα μας γλιτώσει από αυτή την κατάσταση".

Η Ελλάδα έχει μακρά σχέση με τη ριζοσπαστική πολιτική των νέων, από τον ξεσηκωμό των φοιτητών που βοήθησε να πέσει η δικτατορία τη δεκαετία του 1970 έως τις άναρχες διαδηλώσεις που συνόδευσαν την κρίση χρέους.

Μιλώντας με νέους Έλληνες, το BBC καταλήγει ότι "αναδύθηκε κυνισμός από τα τόσα χρόνια επαναστατικής ρητορικής η οποία δεν συνοδεύτηκε από ορατή αλλαγή".

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία χάρη σε μια ισχυρή, αντισυστημική πλατφόρμα αλλά απογοήτευσε πολλούς από τους ψηφοφόρους του αφότου αγνόησε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για το πακέτο λιτότητας της Ευρωζώνης.

Δεδομένου ότι οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι οι νέοι Έλληνες είναι πιο φίλοι του κοινωνικού φιλελευθερισμού από τις παλαιότερες γενιές, γιατί στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία, διερωτάται το BBC.

H 19χρονη Ζωή Μπαμπάολου απαντά: "Ψηφίσαμε για αυτή την ιδεολογία το 2015 και δεν είδαμε καμία αλλαγή. Οπότε με ενδιαφέρουν περισσότερο τα οικονομικά μέτρα. 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.