ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Με άγνοια κινδύνου αλλά διαπραγματευτήκαμε σκληρά με τους εταίρους

20:48 - 02 Ιουλ 2019 | Πολιτική
Τσίπρας: Με άγνοια κινδύνου αλλά διαπραγματευτήκαμε σκληρά με τους εταίρους
Με τεταμένο κλίμα και με ανταλλαγή πυρών ξεκίνησε η τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΪ με τον Αλέξη Τσίπρα να αναφέρει ότι «πιστεύει πραγματικά ότι αυτή η μάχη μπορεί να κερδηθεί. Έχω προετοιμαστεί να δώσω τη μάχη για να κερδίσω. Μην βιάζονται όσοι ράβουν κοστούμια».

Για το εμπάργκο στον ΣΚΑΪ

«Όλα όσα συνέβησαν στο παρελθόν είναι περασμένα, δεν είναι όμως ξεχασμένα. Μένει να δούμε αν με την παρουσία μου στον ΣΚΑΪ αποκαθίσταται η κανονικότητα», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας ζωντανά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, και εξήγησε ότι με την παρουσία του στον τηλεοπτικό σταθμό, διεκδικεί την προγραμματική αντιπαράθεση.

«Ορισμένες φορές με πλήγμα στην αξιοπιστία, στο κύρος και στην αντικειμενικότητα, υπερβήκατε τα όρια», τόνισε ο πρωθυπουργός για την ανακοίνωση, που είχε εκδοθεί από τη διοίκηση του ΣΚΑΪ μετά την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του σταθμού, με την οποία στοχοποιούσε την κυβέρνηση για το γεγονός.

«Εν πάση περιπτώσει είμαι εδώ διότι θέλω να εξαντλήσω κάθε δημόσια συχνότητα και γιατί πιστεύω ότι η παρουσία μου εδώ μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επιστροφή στην πραγματικότητα», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απετέλεσε μια πολιτική δύναμη που δημιουργούσε ανασφάλεια, όχι σε δημοσιογράφους, αλλά σε ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, που σήμερα πληρώνουν για την κατοχή δημόσιας συχνότητας, σε αντίθεση με το παρελθόν που «δεν πλήρωναν μια».

«Πετύχαμε το βασικό μας στόχο»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε πολύ μεγάλα και δύσκολα ζητήματα. Πέτυχε στον βασικό του στόχο να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Ωστόσο, προσδοκία μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού ήταν αυτό να γίνει πιο γρήγορα και πιο ανώδυνα», ανέφερε για το μήνυμα του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών ο πρωθυπουργός.

«Η χώρα δεν ξεκίνησε να υπάρχει το 2015. Στη χώρα, το 2015, έγιναν εκλογές, για πρώτη φορά με τη συμφωνία πάνω στο τραπέζι. Αυτό δεν έγινε το 2009, ούτε μετά που ο κ. Σαμαράς μας άφησε το 2015 με 28% ανεργία και με άδεια ταμεία. Εγώ είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό ότι θα συγκρουστώ. Μπορεί το παιχνίδι να ήταν στημένο. Πράγματι πήγα σε συμβιβασμό αλλά είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό, που προσήλθε στις κάλπες με πλήρη επίγνωση της κατάστασης», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, που υπογράμμισε ότι οι επιλογές που έκανε ήταν πολύ δύσκολες, αλλά η χώρα σήμερα είναι εκτός προγράμματος.

Για την 5η αξιολόγηση, είπε ότι ο κ. Σαμαράς δεν την ολοκλήρωσε, επέσπευσε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας διότι στο μυαλό του είχε το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης» η οποία θα προκαλείτο και λόγω των άδειων ταμείων που παρέδωσε. Θύμισε εξάλλου, ότι ο κ. Σαμαράς δεν παρέδωσε καν στο Μέγαρο Μαξίμου όταν έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός.

«Δεν κρύψαμε την αλήθεια από τον ελληνικό λαό»

«Μπορείτε να καταλογίσετε άγνοια κινδύνου αλλά δεν κρύψαμε την αλήθεια από τον ελληνικό λαό και διαπραγματευτήκαμε σκληρά μέχρι την τελευταία στιγμή», είπε ο πρωθυπουργός για τις δραματικές διαπραγματεύσεις το 2015 σημειώνοντας ότι τελικά αυτό που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απείχε από αυτό το πρόγραμμα που ήθελε να επιβάλει ο Σόιμπλε.

Για το πόσο στοίχισε το εξάμηνο της διαπραγμάτευσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Το 2008 το ΑΕΠ της χώρας ήταν στα 238 δισ. και το 2014 ήταν στα 178 δισ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το ΑΕΠ της χώρας στα 178 δισ. και σήμερα είναι 186 δισ.», είπε αλλά δεν αρνήθηκε ότι, εκείνες τις ημέρες των σκληρών διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση πήρε δύσκολες αποφάσεις με κόστος πολιτικό για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

«Το 83% των φόρων επιβλήθηκε με το 1ο και το 2ο Μνημόνιο»

Για τη φορολογία ο πρωθυπουργός είπε ότι «Το 83% των φόρων επιβλήθηκε με το 1ο και το 2ο Μνημόνιο. Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι η μεσαία τάξη έχασε ετησίως 5.300 ευρώ από το εισόδημά της από το 2010 έως το 2015. Από το 2015 έως το τέλος του 2017, υπάρχει επιστροφή 680 ευρώ ετησίως στο μεσαίο εισόδημα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε στα 300.000 λουκέτα, στη μείωση 40% μισθών και συντάξεων έως το 2015. «Η Ελλάδα το 2015 ήταν μια χώρα στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής κρίσης. Ήταν ηθική μας υποχρέωση να βρούμε τον τρόπο να μην αφήσουμε αυτό το κομμάτι του πληθυσμού να περιθωριοποιηθεί. Το ΔΝΤ ήθελε το μοντέλο της εξαθλίωσης και το αποτρέψαμε», είπε απαντώντας για την αποτελεσματικότητας της επιδοματικής πολιτικής.

«Σήμερα έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σταμάτησαν να μπαίνουν λουκέτα, έχουμε 6,3 δισ. από ξένες άμεσες επενδύσεις. Σήμερα ανοίγουν ξανά επιχειρήσεις, στον τουρισμό ανοίγουν παντού ξενοδοχεία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε και στην επένδυση στην Παπαστράτος.

«Είναι άχαρο και άδικο να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε πολιτική δογματική απέναντι στην επιχειρηματικότητα», είπε και ιδίως για το Ελληνικό παρέπεμψε στην λαϊκή ρήση «εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι».

Για την υπόθεση Novartis

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν ξέρει αν «είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο αλλά «είναι ένα από τα μεγαλύτερα το σκάνδαλο του φαρμάκου. Στον σκάνδαλο της Novartis υπάρχει πολύς δρόμος για να βγάλουμε συμπεράσματα». «Αρχικά ούτε στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου είχε βρεθεί μαύρο πολιτικό χρήμα», πρόσθεσε.

Ο ίδιος συνέχισε ότι «Εκείνη την περίοδο η χώρα είχε μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη κατά 4 δισ.  μεγαλύτερη.  Η Novartis είχε εσωτερική πληροφόρηση και δεν είχε χασούρα από το PSI παρά 2-3%, ενώ άλλες εταιρείες έχασαν 20% από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου».

Για την εισαγγελία Διαφθοράς είπε ότι «έστειλε τη δικογραφία στη Βουλή με δέκα πολιτικά πρόσωπα, εκτός κι αν θεωρείτε ότι εμείς υποδείξαμε στην εισαγγελία να στείλει δέκα πολιτικά πρόσωπα», ανταποκρινόμενος στους δύο δημοσιογράφους.

Αναφορικά με τις δηλώσεις Αγγελή σημείωσε ότι «Ο κ.Αγγελής λέει ότι το σκάνδαλο Novartis είναι ένα υπαρκτό σκάνδαλο. Δεν μπορώ να απαντήσω αν υπήρξαν λάθη από την πλευρά της Δικαιοσύνης. Το τεκμήριο της αθωότητας δεν  παραβιάστηκε για όλους. Και αντί να ζητάτε εξηγήσεις από τον πρώην πρωθυπουργό γιατί ήταν τόσο μεγάλη η δαπάνη... Ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να αποφανθεί», είπε.

«Ο ΠτΔ δεν θεωρεί ότι πρέπει να εγκρίνει τις κρίσεις στη Δικαιοσύνη μια εβδομάδα πριν τις εκλογές»

«Τηρήσαμε απολύτως όσα προβλέπει το σύνταγμα, η ΝΔ αρνήθηκε να συναινέσει και αυτό υποκρύπτει μια βαριά σκοπιμότητα. Ο κ. Μητσοτάκης έχει συνηθίσει να θεωρεί ότι οι δικαστές είτε είναι δικοί μας, είτε δεν είναι δικοί μας», ανέφερε. 

Ερωτηθείς για τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας, τόνισε ότι έχει συζητήσει μαζί του. «Ως εγγυητής του πολιτεύματος, μου είπε ότι δεν θεωρεί ότι πρέπει να εγκρίνει τις κρίσεις μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, για να μην γίνει η δικαιοσύνη θέμα προεκλογικών διενέξεων», επεσήμανε.

Μάτι: «Πήρα ευθύνες που δεν μου αναλογούσαν»

«Δεν είχα καμία εικόνα όταν βρέθηκα στο Κέντρο Επιχειρήσεων, ούτε καν ότι ήταν ζωντανή η σύνδεση της σύσκεψης», είπε για τη σύσκεψη που συγκάλεσε για το Μάτι την ώρα της τραγωδίας.

Σαν πληροφορία είχε τη "φήμη" ότι υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες αλλά οι υπουργοί του "πάγωσαν" και δεν του είπαν τίποτα γιατί ήταν μπροστά οι... κάμερες, σχολίασε για να προσθέσει πως την επόμενη που συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο «Πήρα ευθύνες που δεν μου αναλογούσαν».

Για την υπόθεση των διακοπών του στη θαλαμηγό Παναγοπούλου είπε ότι ήταν συνεργάτιδός του το σκάφος και αναφέρθηκε στο σπίτι Μητσοτάκη στην Τήνο «Είναι γνωστό ότι η οικογένεια αυτή έχει τη δυνατότητα να ζει με πολύ μεγάλη άνεση. Ξέρει ο ελληνικός λαός ότι έχει σπίτι μεσοτοιχία με τον Χριστοφοράκο, εγώ δεν την έχω και εμένα με ρωτάτε, εκείνον δεν τολμάτε». 

«Απόλυτη εκτίμηση και εμπιστοσύνη στο έργο Πολάκη - Ξανθού»

Αναφερόμενος στον Παύλο Πολάκη επεσήμανε ότι «Όταν θυμώνει τον... πνίγει το δίκιο και πιάνει το κινητό και γράφει διάφορα. Ωστόσο, «έχει κάνει μαζί με τον Ξανθό τόσο σημαντική δουλειά που θα ήταν άδικο να τον μαζέψω. Απέναντι στον Πολάκη έχω απόλυτη εκτίμηση και εμπιστοσύνη στο έργο του. Έχει καταλάβει ότι έχει κάνει λάθος αναρτήσεις  για αυτό και τις έχει σταματήσει». 

«Το όνομα Μακεδονία το έδινε η ΝΔ από το 2005»

«Αναδεικνύεται σήμερα μια απίστευτη υποκρισία και απίστευτη πατριδοκαπηλεία. Ο κ. Μητσοτάκης, και εσείς στον ΣΚΑΪ, οργανώσατε μια προπαγάνδα ότι ο Τσίπρας έδωσε το όνομα Μακεδονία όταν το όνομα το έδινε η κυβέρνηση της ΝΔ από το 2005», επεσήμανε με έντονο ύφος ο πρωθυπουργός για το Μακεδονικό.

«Δεν μέμφομαι τον Καραμανλή, μέμφομαι τη ΝΔ που σύρθηκε στη γραμμή Σαμαρά ενώ από το 2005 είχε αποδεχθεί το όνομα], είπε ο κ. Τσίπρας και εξήρε τη συμβολή του Προκόπη Παυλόπουλου για να αλλάξει το Σύνταγμα της η Βόρεια Μακεδονία.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:32 - 02 Ιουλ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.