ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα διεθνή ΜΜΕ σχολιάζουν τις εκλογές στην Ελλάδα

15:10 - 07 Ιουλ 2019 | Πολιτική
Στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές αναφέρονται με εκτενή ρεπορτάζ τα μεγάλα ειδησεογραφικά μέσα του εξωτερικού. Το διακύβευμα της κάλπης, οι πολιτικοί αρχηγοί και η επόμενη μέρα για τη χώρα στο επίκεντρο.

New York Times: Οι Έλληνες θα τιμωρήσουν τον Τσίπρα

Οι Έλληνες νιώθουν πληγωμένοι και εξαγριωμένοι μετά από μια δεκαετία άγριας λιτότητας και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα τιμωρήσουν ένα συγκεκριμένο άτομο: Τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αναφέρουν σε άρθρο τους οι New York Times.  

Αν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν, ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ θα πληρώσει το τίμημα στις κάλπες των εθνικών εκλογών και θα χάσει την εξουσία από την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία.

Όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ, οι υποστηρικτές του Τσίπρα δηλώνουν ότι μετά από χρόνια λιτότητας, αυτός κατάφερε να ανασύρει τη χώρα από τα βάθη της οικονομικής κρίσης, προσθέτοντας ότι έχει βελτιωθεί η οικονομική εικόνα. Όμως οι επικριτές του χαρακτηρίζουν την πρωθυπουργική του θητεία ως καταστροφική για τη επιχειρηματικότητα, του καταλογίζουν ότι συνέτριψε τη μεσαία τάξη και τον κατηγορούν ότι διάβρωσε τη Δικαιοσύνη.    

Οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ, είναι βασικό να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, χωρίς να έχει την ανάγκη κάποιου κυβερνητικού εταίρου, που θα μπορούσε να θέσει όρια στην ατζέντα που θα ήθελε να προωθήσει ο αρχηγός της ΝΔ.    

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιόδευσε σε όλη την Ελλάδα υποσχόμενος να ανακουφίσει τους πολίτες από τα βάρη της λιτότητας και το μήνυμά του είχε απήχηση.  

Οι προκλήσεις της επόμενης κυβέρνησης

Σχετικά με την επόμενη ημέρα των εκλογών, η εφημερίδα αναφέρει ότι "η νέα κανονικότητα στην Ελλάδα είναι ένας σημαντικά φτωχότερος πληθυσμός με ζωτικής σημασίας δημόσιες υπηρεσίες, όπως η Υγεία και η Παιδεία, πετσοκομμένες έπειτα από περικοπές για να επιτευχθούν οι στόχοι της λιτότητας. Και η ανεργία παραμένει πάνω από 18%, ένα παράδοξα υψηλό ποσοστό για χώρα της ΕΕ".

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας σε αυτές τις εκλογές, αλλά και μεγάλη πρόκληση της επόμενης κυβέρνησης, είναι η φορολογία. Όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ, η υψηλή φορολογία σε εισοδήματα και περιουσία έχουν αποδεκατίσει τόσο την ελληνική μεσαία τάξη, όσο και τις επιχειρήσεις.  

Επιπρόσθετα, τα ελληνικά δημοσιονομικά παραμένουν επισφαλή. Με το χρέος της χώρας να φτάνει κοντά στο 180% του ΑΕΠ και ένα τεράστιο χρέος που πρέπει να αποπληρωθεί, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στη δημοσιονομική σύνεση και στο να δώσει την ώθηση στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Παρ' όλα αυτά υπάρχουν και καλά νέα. Όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ, το ελληνικό χρηματιστήριο κάνει ράλι από την αρχή της χρονιάς. Επίσης η προοπτική της ανάληψης της εξουσίας από τη ΝΔ, με σαφή φιλοεπενδυτικό χαρακτήρα, ρίχνει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι τα ομόλογα της χώρας ακόμα βρίσκονται στην κατηγορία "σκουπίδια", το οποίο σημαίνει ότι μόνο οι πιο θαρραλέοι επενδυτές ενδιαφέρονται να τα αγοράσουν, καταλήγει η εφημερίδα.    

Guardian: Τα κλειδιά του Μαξίμου στον Μητσοτάκη

Για έναν ΣΥΡΙΖΑ που είναι στο καναβάτσο κάνει λόγο σε άρθρο του ο Guardian. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, η ήττα του στις ευρωεκλογές του Μαΐου από τη Νέα Δημοκρατία με 9,5%, στις πρώτες κάλπες που στήθηκαν μετά το 2015 είναι μια σαφής ένδειξη μιας ανάλογης και πιθανώς μεγαλύτερης ήττας που έπεται.

Σύμφωνα με το Αριστείδη Μπαλτά, τον πρώην υπουργό Πολιτισμού και ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ο καταποντισμός στις κάλπες των ευρωεκλογών "ήταν αναπάντεχος και κάτι που σόκαρε τους πάντες". Πλέον, σύμφωνα με τον κ. Μπαλτά αναφέρει η εφημερίδα, οι ελπίδες έχουν εναποτεθεί στους αναποφάσιστους.

Όμως αν σε κάτι είναι εντελώς συνεπείς οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα, είναι στην καταγραφή της καταβύθισης της δημοφιλίας του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα που καβάλησε το κύμα του λαϊκισμού τασσόμενο κατά της λιτότητας, πλέον είναι μια σκιά του εαυτού του. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία θα επικρατήσει στις κάλπες με τη διαφορά να φτάνει από 8 ως 13 μονάδες.

Όπως αναφέρει ο Guardian, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τη Δευτέρα τα κλειδιά του Μεγάρου Μαξίμου θα παραδοθούν στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τον αρχηγό της ΝΔ "λογικό", κάνει αναφορά στις σπουδές του στο Χάρβαρντ, συμπληρώνοντας ότι ο 51χρονος Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετικός από τον αριστερό αντίπαλό του.    

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Τσίπρας παρότι γνωρίζει ότι ήρθε η ώρα να πληρώσει για όλες τις υποσχέσεις που αθέτησε, δεν θα πέσει αμαχητί. Κάνοντας αναφορά στην προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Συντάγματος και στην ομιλία του πρωθυπουργού, παραθέτει τη δήλωσή του "μην τους αφήσετε να σας πάρουν τα όνειρα". Η εφημερίδα σχολιάζει ότι "είναι ειρωνεία ότι το μεγαλύτερο πείραμα λαϊκισμού ξεκίνησε στο Σύνταγμα, για να επανεμφανιστεί σε άλλες πρωτεύουσες μερικά χρόνια αργότερα. Ήταν εκεί που ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης προέτρεπαν τους Έλληνες να πουν το "μεγάλο όχι" στα τελεσίγραφα και το "όχι στους εκβιασμούς". Και το άρθρο συνεχίζει αναφέροντας ότι ήταν εκεί που χιλιάδες χόρευαν και χαίρονταν όταν πράγματι ένα τεράστιο ποσοστό της τάξης του 61% πράγματι ψήφισε "Όχι".

Σύμφωνα με τον Guardian, η οσμή του οπορτουνισμού που απέπνεε ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίστηκε από την "κυνική απόφαση" να ενώσει τις δυνάμεις του με το ακροδεξιό κόμμα των ΑΝΕΛ. Δημιούργησε δε την αντίληψη ότι ευρισκόμενος στην εξουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν πολύ καλύτερος από το παλιό καθεστώς.

Πάντως, όπως αναφέρει η εφημερίδα, στα 44 του χρόνια ο Τσίπρας είναι νέος και όπως έχει δηλώσει "είτε είμαστε, είτε δεν είμαστε στην εξουσία, είμαστε εδώ για να μείνουμε".    

Reuters: Στο επίκεντρο η οικονομία

Στις πρώτες γενικές εκλογές μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, η προσοχή είναι στραμμένη στην οικονομία, τονίζει το Reuters. 

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα υπέμεινε μία βαθύτατη κρίση από το 2010, που την ανάγκασε να ζητήσει τρεις σανίδες σωτηρίας από τους της εταίρους της στην Ευρωπαϊκής Ένωση. «Η οικονομία παραμένει η βασική ανησυχία των πολιτών» δηλώνει ο Θωμάς Γεράκης της Marc.  

Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται επίσης δηλώσεις πολιτών με άλλους να εκτιμούν ότι η Ν.Δ. θα τα πάει καλύτερα στην διοίκηση και την ανάπτυξη και άλλους να δηλώνουν απολύτως ικανοποιημένοι από τη κυβέρνηση Τσίπρα παρά τα λάθη. 

Πέραν της οικονομίας, σύμφωνα με το Reutes, τις κάλπες φαίνεται να επηρεάζει και η τραγωδία, που έλαβε χώρα στο Μάτι πριν από ένα χρόνο. 

Σημειώνεται ότι προ ημερών και το BBC τόνιζε πως οικονομία και Μάτι είναι δύο από τα κυρίαρχα θέματα των εφετινών εκλογών. Από την πλευρά της η Wall Street Journal προειδοποιούσε πως ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παραμένουν θολές και οι προκλήσεις πολλές. 

Spiegel: Μόνο με θαύμα θα τα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

Μόνο με ένα θαύμα θα καταφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να αποτρέψει την αναμενόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, σημειώνει ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Spiegel.

Εστιάζοντας στο βαθύτερο νόημα των εκλογών, στην πολιτική αλλαγή δηλαδή που έχει ανάγκη η Ελλάδα, το Spiegel online τονίζει πως η χώρα χρειάζεται χώρο για να ''αναπνεύσει'' και η Ευρώπη να συμφωνήσει σε χαμηλότερα πλεονάσματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τις αυστηρές απαιτήσεις, αλλά και πρέπει να πείσει τους εταίρους πως ο δημοσιονομικός "ζουρλομανδύας" που έχει αναγκαστεί να φορέσει η Ελλάδα όχι μόνο είναι αμφιβόλου λογικής, αλλά και καταστροφική επιλογή. 

Κλείνοντας, το δημοσίευμα επισημαίνει πως είναι απαραίτητη η αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης στην Ελλάδα, που θα γίνει ορατή και στην καθημερινότητα των πολιτών, διότι, αν ο λαός δεν δει σημαντική πρόοδο στο βιοτικό του επίπεδο, τότε θα επανεμφανιστεί το άσχημο πρόσωπο του λαϊκισμού.


Τελευταία τροποποίηση στις 15:30 - 07 Ιουλ 2019
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.