ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι ξένοι ηγέτες συγχαίρουν τον Μητσοτάκη

15:32 - 08 Ιουλ 2019 | Πολιτική
Οι ξένοι ηγέτες συγχαίρουν τον Μητσοτάκη
Ισχυρή λαϊκή εντολή έλαβε η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες και θεσμικοί παράγοντες έσπευσαν να συγχαρούν τον νέο πρωθυπουργό για την εκλογή του.

Από τους πρώτους που τηλεφώνησαν στον κ. Μητσοτάκη ήταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τον συνεχάρη και του ευχήθηκε καλή επιτυχία ενόψει της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας.

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ «συγχαίρει τον νικητή των εκλογών Κυριάκο Μητσοτάκη για τη μεγάλη επιτυχία του κόμματός του, της Νέας Δημοκρατίας, και προσβλέπει σε μια στενή φιλική συνεργασία μαζί του, όπως αναλογεί στην ελληνογερμανική φιλία και στην εταιρική σχέση», δήλωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενες προσδοκίες από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι «επί της αρχής δεν έχουμε να εκφράσουμε προσδοκίες από δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις σε κράτη-μέλη και εταίρους στην Ε.Ε.» και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι η διμερής συνεργασία θα συνεχίσει να εξελίσσεται τόσο φιλικά, με τόση εμπιστοσύνη, ότι και οι δύο χώρες θα μπορέσουν να συνεισφέρουν από κοινού στην ενδυνάμωση της Ε.Ε. και ότι τα πράγματα στην Ελλάδα θα εξελιχθούν καλά προς το συμφέρον των πολιτών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια είχαν να σηκώσουν και μεγάλα βάρη».

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του ο κ. Πούτιν εκφράζει την πεποίθηση ότι ο κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός «θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του διμερούς διαλόγου, της εποικοδομητικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς προς το συμφέρον των δύο λαών, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Η σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου για το περιεχόμενο του συγχαρητηρίου τηλεγραφήματος αναφέρει ότι «ο Πρόεδρος του ρωσικού κράτους εκτίμησε ιδιαίτερα τις σχέσεις με την Ελλάδα, οι οποίες βασίζονται στις μακραίωνες παραδόσεις φιλίας, πολιτιστικής και πνευματικής εγγύτητας και εξέφρασε την πεποίθηση, ότι το έργο του Κ. Μητσοτάκη ως επικεφαλής της κυβέρνησης θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του διμερούς διαλόγου, της εποικοδομητικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς προς το συμφέρον των δύο λαών, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

O πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου επικοινώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον συνεχάρη για την εκλογική του νίκη, όπως κάνει γνωστό με ανάρτησή της στο Twitter η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ίδια ανάρτηση, συζήτησε τις διμερείς σχέσεις Ισραήλ-Ελλάδας μαζί του και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία.

Επίσης, γίνεται γνωστό από την ισραηλινή πρεσβεία πως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συνομίλησε χτες και με τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον ευχαρίστησε για τις προσπάθειες που κατέλαβε για την προώθηση των σχέσεων με το Ισραήλ.

Το μήνυμα του Ζόραν Ζάεφ ΕΔΩ.

Συγχαρητήρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία για τη νίκη στις εθνικές εκλογές έστειλε επίσης ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, μέσω Twitter. «Συγχαρητήρια στη Ν.Δ. και στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη μεγάλη εκλογική νίκη. Η Ελλάδα εισέρχεται από σήμερα σε μία νέα εποχή», έγραψε.

Συγχαρητήρια έστειλε μέσω Twitter και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ευχαριστώντας τον Αλέξη Τσίπρα. «Ευχαριστούμε τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έκανε πολλά για τη χώρα του και την Ευρώπη, και συγχαίρουμε και ευχόμαστε την καλύτερη δυνατή επιτυχία στον Κυριάκο Μητσοτάκη σε σχέση με την προσπάθειά του να στήσει την ελληνική οικονομία ξανά στα πόδια της. Η Κομισιόν θα στέκεται πάντα στο πλευρό των Ελλήνων πολιτών», δήλωσε ο κ. Μοσκοβίσί.

Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο πρωθυπουργό έστειλε ακόμη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Αγαπητέ κ. Μητσοτάκη θα ήθελα να σας συγχαρώ για την καθαρή σας νίκη στις εθνικές σας εκλογές. Γνωρίζετε ότι η προσωπική μου σχέση με την Ελλάδα και το λαό της έχει αντέξει πολλά την τελευταία δεκαετία. Η αξιοπρέπεια, αντοχή και η ευρωπαϊκή προσήλωση των Ελλήνων όλα αυτά τα χρόνια απαιτούν σεβασμό», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Γιούνκερ.

«Ένα μεγάλο κατόρθωμα και μια επιτυχία - για την οποία είμαστε περήφανοι - της Ευρωπαϊκής Επιτροπης, της οποίας είχα την τιμή να είμαι πρόεδρος, ήταν να βοηθήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει σελίδα, να βγει από την κρίση και να σχεδιάσει το μέλλον της», πρόσθεσε στην επιστολή του ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Συγχαρητήρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των διαφόρων κοινών προκλήσεων, όπως το δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον, η παράνομη μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή και, τέλος, ο εκσυγχρονισμός των οικονομιών μας», αναφέρει ο Ντόναλντ Τουσκ στο γράμμα του, σημειώνοντας ότι ανυπομονεί να τον καλωσορίσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Θερμές ευχές στον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδος έστειλε και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. «Προσβλέπω στη στενή συνεργασία μας και στην πρώτη του επίσκεψη ως Πρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, όπως συνεννοηθήκαμε» έγραψε στο Twitter o κ. Αναστασιάδης.

Τα συγχαρητήριά της στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία έστειλε και η Τερέζα Μέι. «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πάντα έτοιμο να ενισχύσει τη συνεργασία με την Ελλάδα σε θέματα ασφαλείας, εμπορίου και επενδύσεων αλλά και τις σχέσεις των πολιτών μας» έγραψε στο Twitter η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Τα συγχαρητήριά του στον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας έστειλε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και πρώην επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου Γκι Φέρχοφσταντ.

Ευχήθηκε καλή επιτυχία στην επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας και κάλεσε τον «καλό του φίλο» Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει το παν για να μεταρρυθμίσει τη χώρα και να απαλλαγεί από τα κάθε είδους συμφέροντα, δίνοντας την Ελλάδα πίσω στους Έλληνες πολίτες.

Συγχαρητήρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη νίκη του στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές απέστειλε και ο πρώην ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Όπως ανέφερε στο συγχαρητήριο μήνυμά του ο πρώην καγκελάριος, ο κ. Μητσοτάκης έχει καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για την εφαρμογή του προγράμματος του, ιδιαίτερα των μεταρρυθμίσεων για την αναθέρμανση της οικονομίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:49 - 08 Ιουλ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.