ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης προκαλούν ανησυχία

21:58 - 20 Ιουλ 2019 | Πολιτική
Τσίπρας: Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης προκαλούν ανησυχία
«Δεν πρόκειται να σας χαριστούμε στο εσωτερικό. Εμείς θα αντιπολιτευτούμε στην ουσία και όχι στην επικοινωνία», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του σήμερα, στην ανάγνωση και συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, δίνοντας τη δέσμευση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ζητήσει άμεσα εκλογές.

Πρόταξε ωστόσο στην ομιλία του ότι «μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια, η βουλή συγκαλείται με τη χώρα να έχει ανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία, εκτός μνημονίων και χωρίς τη προσβλητική παρουσία των νεοναζί της Χρυσής Αυγής».

«Αυτή ήταν η επιλογή του ελληνικού λαού, τη σεβόμαστε», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός για να τονίσει ότι δεν θα επιλέξει το μοντέλο αντιπολίτευσης που επέλεξε η Ν.Δ.

«Τη διαρκή καταστροφολογία και την υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας να βγει η χώρα από την κρίση. Δεν θα ζητήσω εκλογές στους πρώτους πέντε μήνες, όπως κάνετε εσείς από τις αρχές του 2016. Ούτε πρόκειται να ζητήσω από τους εταίρους να είναι πιο σκληροί μαζί σας απ’ ό,τι ήταν μαζί μας», υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας.

«Αντιθέτως όποια σοβαρή προσπάθεια κάνετε για διεκδικήσεις προς όφελος του ελληνικού λαού, θα τη στηρίζουμε στο εξωτερικό. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται να σας χαριστούμε στο εσωτερικό», τόνισε.

«Δυστυχώς, τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης μας προκαλούν ανησυχία. Ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει εξουσίες στο πρωθυπουργικό γραφείο όσο κανένας άλλος πρωθυπουργός στα χρονικά. ΕΥΠ, ΕΡΤ και ΑΠΕ θα λειτουργούν απευθείας με βάση τις δικές του υποδείξεις» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

«Την πρώτη κιόλας μέρα έπαυσαν τον αρχηγό της αστυνομίας και τοποθέτησαν διορισμένο γενικό γραμματέα στο Υπουργείο Άμυνας με αρμοδιότητα να συντονίζει τα γενικά επιτελεία. Έτσι όμως υποβαθμίζεται με πρωτοφανή τρόπο ο ρόλος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ», σημείωσε.

O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «ένα συγκεντρωτικό μοντέλο, με στρατιές συμβούλων που αναφέρονται απευθείας σε σας. Και την αναστήλωση του γαλάζιου κομματικού κράτους. Αυτό τελικά εννοούσατε για την Ελλάδα που θα γίνει πιο γαλάζια; Τα παιδιά σας στον κρατικό μηχανισμό», είπε ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραπέμπει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων σε ένα αβέβαιο μέλλον. «Τι σας λείπει τώρα και θα το αποκτήσετε το 2021; Λαϊκή εντολή έχετε. Δημοσιονομική σταθερότητα έχετε. Φροντίσαμε εμείς. Χαμηλότερο ιστορικά επιτόκιο δανεισμού έχετε. Και για αυτό εμείς. Στήριξη από την αντιπολίτευση έχετε. Σας το λέμε ανοιχτά. Γιατί δε προσπαθείτε; Γιατί σηκώνετε λευκή πετσέτα από τη πρώτη μέρα;», διερωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας.

«Το 2009, η Ν.Δ. παρέδωσε τη χώρα με 24 δισ. πρωτόγεννες έλλειμμα και ορθάνοιχτη πόρτα για τα μνημόνια και την άρση κυριαρχίας. Σήμερα παραλαμβάνει μια χώρα εκτός μνημονίων, 37 δισ. στα δημόσια ταμεία, εννέα συνεχόμενα τρίμηνα ρυθμών ανάπτυξης, ρυθμισμένο χρέος και φθηνότερο κόστος δανεισμού», υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Υπάρχουν έξι ένοχες σιωπές στο λόγο του κ. Μητσοτάκη», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος αρχικά στο ασφαλιστικό. «Δεν μας είπε κουβέντα για το ασφαλιστικό και τις προθέσεις της κυβέρνησης του. Τα επιδόματα θα διατηρηθούν; Θεωρεί επιδόματα φτώχειας το επίδομα ανεργίας, στέγασης, το ΚΕΑ, το οικογενειακό επίδομα και τα αναπηρικά;»

Ο Αλ. Τσίπρας αναφερθηκε επίσης στη 13η σύνταξη. «Δεν μας είπε ακόμη αν θα διατηρήσει το δώρο Πάσχα που δώσαμε ως μόνιμη 13η σύνταξη. Δεν μίλησε για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την εισφορά αλληλεγγύης, την οποία εμείς θα καταργούσαμε για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% από το 2020», σημείωσε.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:57 - 20 Ιουλ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.