ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δένδιας: Θέλουμε άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της Συμφωνίας των Πρεσπών

13:24 - 22 Ιουλ 2019 | Πολιτική
Δένδιας: Θέλουμε άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της Συμφωνίας των Πρεσπών
Η Συμφωνία των Πρεσπών, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και γενικότερα η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ήταν τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην Ολομέλεια. Παράλληλα χαρακτήρισε ως «αυτονόητη προϋπόθεση» τον τερματισμό των τουρκικών γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ για την επανέναρξη των συνομιλιών για λύση το Κυπριακό. Ανακοίνωσε ακόμη πως η πρώτη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο εξωτερικό θα γίνει στην Κύπρο στις 29 Αυγούστου.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι «είναι γνωστή η θέση μας ότι έπρεπε να ολοκληρωθεί με επωφελέστερο τρόπο για τα εθνικά θέματα. Σκοπός μας είναι να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες. Θα εμβαθύνουμε τις σχέσεις με τον βόρειο γείτονά μας αλλά δεν θα ανεχθούμε φαινόμενα μη τήρησης των δεσμεύσεων».

Σχετικά με το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως είναι αυτονόητες προϋποθέσεις της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων ο τερματισμός των παράνομων γεωτρήσεων και ερευνών και η απομάκρυνση των πλοίων της Τουρκίας από την κυπριακή αιγιαλίτιδα ζώνη και την ΑΟΖ. Ανακοίνωσε δε την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Κύπρο στις 29 Αυγούστου.

Ο κ. Δένδιας έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία επισημαίνοντας πως η Ελλάδα δεν δέχεται απειλές πολέμου και μονομερείς διεκδικήσεις, ενώ ανέφερε ότι «γνώμονας μας είναι το διεθνές δίκαιο».

Όσον αφορά τα Βαλκάνια, ο υπουργός τόνισε ότι «δεν είναι ο προορισμός μας είναι η γειτονία μας και θα είμαστε παρόντες στις εξελίξεις και θα διεκδικήσουμε ρόλο». «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την πλήρωση των πέντε καίριων προτεραιοτήτων», ανέφερε για την Αλβανία και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Επιδιώκει να κατοχυρώσει το κεκτημένο της εθνικής συναίνεσης στις κύριες γραμμές της εξωτερικής πολιτικής. Δεν διεκδικεί το μονοπώλιο του πατριωτισμού. Θα σέβεται και θα ακούει την κριτική. Θα αγνοήσει όμως με αίσθημα εθνικής ευθύνης κάθε κραυγή πατριδοκαπηλείας και εθνικολαϊκιστικής έκλαμψης», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών για την εξωτερική πολιτική της νέας κυβέρνησης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.