ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ερώτηση Παπαδημούλη σε Κομισιόν για την κατάργηση του ΣΔΟΕ

11:17 - 24 Ιουλ 2019 | Πολιτική
Eρώτηση προς την Κομισιόν, με θέμα την ανεξαρτησία των εθνικών ελεγκτικών μηχανισμών για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος και της φοροαπάτης στην Ε.Ε., κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο Δημ. Παπαδημούλης αναφέρεται στην ερώτησή του στην πολύ πρόσφατη (Ιούλιος 2019) αποδυνάμωση της Ειδικής Γραµµατείας του Σώµατος ∆ίωξης Οικονοµικού Εγκλήµατος (Σ∆ΟΕ) από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω και της υπαγωγής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων από το Υπουργείο Οικονομικών.

 Επισημαίνοντας ότι «τα τελευταία χρόνια τα σκάνδαλα φοροδιαφυγής και φοροαπάτης που έρχονται στην επιφάνεια, κυρίως από ανεξάρτητους δημοσιογράφους και οργανισμούς,  έχουν αναδείξει την αδυναμία τόσο της Επιτροπής, όσο και των αντίστοιχων εθνικών αρχών, να καταπολέμησουν αποτελσματικά αυτά τα φαινόμενα που κοστίζουν δισεκατομμύρια στους κρατικούς προϋπολισμούς και τους ευρωπαϊους φορολογούμενους», ζητά να μάθει «πώς σκοπεύει η Κομισιόν να υποστηρίξει την ανεξαρτησία των εθνικών ελεγκτικών μηχανισμών, ειδικά όταν επιχειρείται η απαξίωση ή και κατάργησή τους από κάποια κράτη-μέλη».

«Κάποια κράτη-μέλη, συνεχίζουν να αποδυναμώνουν τις ανεξάρτητες δομές και αρχές που καταπολεμούν το οικονομικό έγκλημα, όπως συνέβη με την πολύ πρόσφατη (Ιούλιος 2019) κατάργηση από την Ελλάδα της Ειδικής Γραµµατείας του Σώµατος ∆ίωξης Οικονοµικού Εγκλήµατος (Σ∆ΟΕ) και η μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων από το Υπουργείο Οικονομικών»

 Ο Δημ. Παπαδημούλης ρωτά επιπλέον την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ποια είναι τα σχετικά δίκτυα συνεργασίας με τις εθνικές κυβερνήσεις σε αυτόν τον τομέα και πώς τα αξιολογεί», καθώς και «τι επιπρόσθετα μέτρα θα λάβει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση της φοροαπάτης και φοροδιαφυγής».

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.