ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι ειπώθηκε στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο

19:10 - 26 Ιουλ 2019 | Πολιτική
Τι ειπώθηκε στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο
Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του δεύτερου υπουργικού συμβουλίου της νέας κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος πήρε πρώτος τον λόγο και εισηγήθηκε τους κεντρικούς στόχους της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός τόνισε στους υπουργούς πως είναι απαραίτητη η ταχύτατη υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, ενώ τους ζήτησε να μην υπερβούν τα όρια των προβλεπόμενων δαπανών, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι και να καταστεί εφικτή η οριστική έξοδος της χώρας από την κρίση.

Παράλληλα, δόθηκε εντολή στον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα να προτείνει στη Βουλή τρεις υποψηφίους για τις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με επιλογή από τους έξι αρχαιότερους ανώτατους δικαστές με βάση την επετηρίδα.

Επίσης, συζητήθηκε και το θέμα της κατάργησης του ασύλου, το οποίο προωθείται από το υπουργείο Παιδείας.

Τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος παρουσίασε το διυπουργικό νομοσχέδιο για την αποκατάσταση της ομαλής διακυβέρνησης των Δήμων και των Περιφερειών λόγω της ακυβερνησίας που απειλεί να προκαλέσει στην αυτοδιοίκηση η απλή αναλογική.

Στο συγκεκριμένο διυπουργικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται διατάξεις που:

• Ενισχύουν την κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών μέσω της θέσπισης δυνατότητας σύμπραξης δημοτικών παρατάξεων στις οποίες περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη:

Μέσω της εξασφάλισης πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη στις επιτροπές οικονομικών.

Μέσω της εξασφάλισης της πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη σε όλα τα νομικά πρόσωπα ΟΤΑ Α και Β Βαθμού.

Μέσω προσαρμογής του τρόπου ψήφισης του προϋπολογισμού των ΟΤΑ που καταλήγει -σε έσχατο βαθμό- στην επιλογή της πρότασης -εισήγησης της οικονομικής επιτροπής

• Ανακτούν την ελευθερία έκφρασης στα πανεπιστήμια μέσω της κατάργησης του σημερινού ασύλου ανομίας. 
• Ιδρύουν πραγματικό υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης για το μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας της χώρας.
• Επιτρέπουν την απονομή ψηφιακής σύνταξης για μείωση της γραφειοκρατίας η οποία θα μειώσει δραστικά το σημερινό χρόνο αναμονής.
• Ενισχύουν το ταμείο αρχαιολογικών πόρων προκειμένου να παρέχουν περισσότερες υπηρεσίες σε όλους τους επισκέπτες στους αρχαιολογικούς χώρους με άμεσο στόχο τη λειτουργία των αναψυκτηρίων που παραμένουν κλειστά ακόμη και σήμερα.
• Προβλέπουν την διανομή των φαρμάκων στους καρκινοπαθείς στο σπίτι τους, ή στο χώρο νοσηλείας τους, χωρίς ουρές και ταλαιπωρία.

Ακολούθως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο για τις λεπτομέρειες του πρώτου φορολογικού νομοσχεδίου.

Ακόμη, το υπουργικό συμβούλιο ενημέρωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, για τις εξελίξεις στο θέμα του Brexit.

Σημειώνεται ότι αυτό ήταν το πρώτο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και δε μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση. Οι υπουργοί αποχώρησαν χωρίς να κάνουν κάποια δήλωση.

Τέλος, αναφέρεται ότι κατά το καλωσόρισμά του στους υπουργούς, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η αίθουσα που θα διεξάγονται τα υπουργικά συμβούλια θα ονομαστεί την επόμενη εβδομάδα «αίθουσα Δημήτρη Στεφάνου» στη μνήμη του πρόωρα χαμένου νομικού και δημόσιου λειτουργού ο οποίος υπηρέτησε με σπάνια συνέπεια και ανεπίληπτο ήθος το δημόσιο συμφέρον.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 19:57 - 26 Ιουλ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.