ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γεραπετρίτης: Το ν/σ για το επιτελικό κράτος φέρνει κρίσιμες διατάξεις

14:53 - 29 Ιουλ 2019 | Πολιτική
Να θέσουν υπόψη του όλα τα κείμενα των προτάσεών τους για τροποποιήσεις ή βελτιώσεις, όσον αφορά τον νομοσχέδιο με το επιτελικό κράτος, ζήτησε από τα μέλη της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, διαβεβαιώνοντας ότι θα επιδείξει διαβουλευτική διάθεση για να παραχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα.

«Βρίσκομαι εδώ όχι για να επιβάλω ή να διαμορφώσω δημόσιες πολιτικές, αλλά πάνω από όλα να ακούσω, και, στο πλαίσιο ενός διαβουλευτικού πνεύματος, να υιοθετήσω όλες εκείνες τις αναγκαίες τροποποιήσεις οι οποίες θα τεθούν», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης, στην έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος.

«Το νομοσχέδιο εισάγει νέα σύγχρονη θεώρηση για το κράτος και, για πρώτη φορά, σε ενιαίο κείμενο φέρνει κρίσιμες διατάξεις», είπε ο κ. Γεραπετρίτης και ενημέρωσε τους βουλευτές, μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, ότι την προσεχή Τετάρτη ολοκληρώνεται και ο κύκλος της διαβούλευσης που ξεκίνησε την προηγούμενη Πέμπτη.

Παρά την εισαγωγική του δήλωση, όμως, ο κ. Γεραπετρίτης άκουσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να προβάλλουν ζωηρές ενστάσεις για το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν συνοδεύεται από την έκθεση δημόσιας διαβούλευσης, η οποία ρητά αναφέρεται στον Κανονισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του Χρήστου Σπίρτζη, έθεσε και ζήτημα για την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους την οποία χαρακτήρισε έκθεση με πολλές γκρίζες ζώνες και ελλιπέστατη ως προς τα οικονομικά αποτελέσματα των διατάξεων. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε μάλιστα για βάναυση παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής και των κανόνων καλής νομοθέτησης.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην απουσία έκθεσης δημόσιας διαβούλευσης για ένα νομοσχέδιο που υποτίθεται εισάγει κανόνες καλής νομοθέτησης, αναφέρθηκε και ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Καστανίδης, και τόνισε ότι παραβιάζεται διάταξη του Κανονισμού και του νόμου.

«Εγώ δεν θέλησα να έρθει ως κατεπείγον το νομοσχέδιο για να γίνει συζήτηση, όμως, το νομοσχέδιο αυτό είναι κατεπείγον. Πρέπει να αλλάξει άμεσα η δομή επί των οποίων παράγονται οι πολιτικές. Εγώ θέλησα, στο πλαίσιο του δυνατού, να δώσω όλο το χρόνο και προσπάθησα να δώσω χρόνο και στη διαβούλευση, η οποία ολοκληρώνεται την Τετάρτη», είπε ο κ. Γεραπετρίτης, σημειώνοντας μάλιστα ότι το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος είναι βασικό στοιχείο του προγράμματος του κυβερνώντος κόμματος που είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό. «Ήταν η μεγαλύτερη πολιτική δέσμευση του προγράμματος μας», είπε χαρακτηριστικά και επέμεινε να αρχίσει η συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή.

«Η κυβέρνηση εισηγείται ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με τους συντάκτες του, φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες στην οργάνωση του κράτους, στη γραφειοκρατία που είναι διαχρονικός βραχνάς, αλλά και στην καλή νομοθέτηση», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μάξιμος Χαρακόπουλος, που ζήτησε από την κυβέρνηση να μη γίνει κανόνας αυτό που γίνεται σήμερα και να συνοδεύονται εφεξής τα νομοσχέδια από την έκθεση διαβούλευσης. Ζήτησε, ωστόσο, από την αντιπολίτευση να μην αδικηθεί η ουσία της συζήτησης του νομοσχεδίου με ένα τυπικό διαδικαστικό θέμα.

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.