ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μήνυμα Κικίλια για το νέο μοντέλο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ

19:45 - 05 Αυγ 2019 | Πολιτική
Μήνυμα Κικίλια για το νέο μοντέλο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ
«Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να είναι σύγχρονος, ευέλικτος, μοντέρνος και οικονομικά βιώσιμος και, το κυριότερο από όλα που μας απασχολεί, να υπηρετεί τον πολίτη, να μην τον ταλαιπωρεί, να τον εξυπηρετεί, να κάνει πιο εύκολη τη ζωή του. Είναι ένα θέμα το πώς θα μετασχηματιστεί ο Οργανισμός σε αυτό το οποίο περιέγραψα. Σε κάθε περίπτωση, κάτι τέτοιο δε μπορεί να γίνει εάν ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει κάνει ποτέ ισολογισμό». Αυτό τόνισε προσερχόμενος στην κεντρική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Με δεδομένες αυτές τις αναφορές οι ασθενείς αλλά και οι εμπλεκόμενοι, όπως πάροχοι υπηρεσιών υγείας, φαρμακοβιομηχανίες κτλ αναμένουν δομικές τομές στο σύστημα ώστε να διασφαλιστεί η βέλτιστη αξιοποίηση πόρων προς όφελος του πολίτη αλλά και του κρατικού ταμείου.

Ήδη αντιμετωπίζεται θετικά το βήμα για τη διάθεση φαρμάκων που μέχρι τώρα διανέμονταν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ από κατά τόπους φαρμακεία ή και με διανομή κατ’ οίκον. Ωστόσο μένουν, σε συνέχεια προεκλογικών εξαγγελιών της Ν.Δ. κι άλλα σημαντικά να γίνουν. Τέτοια είναι η ανθρωποκεντρική προσέγγιση και ο εξορθολογισμός του Συστήματος Υγείας αλλά και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για την παροχή ποιοτικής, λιγότερο δαπανηρής και γρηγορότερης εξυπηρέτησης των ασθενών. Αιχμή είναι η προώθηση των μηχανισμών αξιολόγησης ιατρικής τεχνολογίας αλλά και ο προσδιορισμός με ακρίβεια της προβλεπόμενης, συνιστώμενης ετήσιας δημόσιας δαπάνης για τα φάρμακα, Αυτό όπως αναφέρεται θα ασκούσε πίεση στο σύστημα για την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, θα αύξανε τη διαφάνεια και την προβλεψιμότητα και θα ωφελούσε εξίσου ασθενείς και επιχειρήσεις.

Οι εθελούσιες μειώσεις

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται με ενδιαφέρον το τελευταίο για φέτος Δελτίο Τιμών Φαρμάκων που ενώ ήταν να βγει προεκλογικά έχει παγώσει περιλαμβάνοντας και πολλά καινοτόμα φάρμακα πέρα από ανατιμολογήσεις και σε περίπου 6500 σκευάσματα. Επιπλέον συνδεόμενο με την τιμολόγηση των φαρμάκων κομβικό είναι και το ερώτημα επανεξέτασης της κατάργησης της διάταξης για οικειοθελή μείωση τιμής από την πλευρά της βιομηχανίας, η αναστολή του οποίου ως σήμερα έχει επηρεάσει αρνητικά τόσο την παραγωγή και διανομή, όσο και το πορτοφόλι των ασθενών, αλλά και η εξαίρεση των εμβολίων από το ύψος της συνολικής δαπάνης μια και όπως τονίζεται αφορούν την πρόληψη.

«Χρειάζεται ολικός ανασχεδιασμός και αναδιάταξη του συστήματος, του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης και ένα επιβεβλημένο όριο για το clawback. Επίσης δε θα πρέπει να χαθεί η ευκαιρία για εθελούσιες μειώσεις τιμών που είναι έτοιμες να κάνουν πολλές βιομηχανίες φέρνοντας πιο κοντά καινοτόμα φάρμακα στον ασθενή» τονίζουν παράγοντες του κλάδου του φαρμάκου με αφορμή τις επαφές του κ. Κικίλια, που σημειώνουν ότι η χώρα έχει μείνει πολύ πίσω σε μεταρρυθμίσεις αλλά και στη διαμόρφωσης μιας νέας σχέσης με την αγορά φαρμάκου.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο της ΝΔ για την υγεία δίνει επίσης έμφαση στην ορθολογικοποίηση του συστήματος υποχρεωτικών επιστροφών, την αξιοποίηση των μηχανισμών αξιολόγησης ιατρικής τεχνολογίας καθώς και τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα χωρίς επιβάρυνση του πολίτη. Λαμπρό παράδειγμα για κάτι τέτοιο είναι και η συνεργασία με τη βιομηχανία για μειώσεις τιμών σε εθελούσια βάση, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν έτοιμο να γίνει σε 5 περιπτώσεις σκευασμάτων πριν τις εκλογές, από συγκεκριμένες εταιρίες, αλλά τελικά δεν «περπάτησε».

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.