ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Κάντε ότι αλλαγές θέλετε, το κράτος δεν είναι φέουδο

21:18 - 06 Αυγ 2019 | Πολιτική
Τσίπρας: Κάντε ότι αλλαγές θέλετε, το κράτος δεν είναι φέουδο
Επίθεση σε υψηλούς τόνους προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος.

Μιλώντας για το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, σημείωσε ότι «Αντιλαμβάνομαι ότι ως πρωθυπουργός, δεν έχετε εμπιστοσύνη στους υπουργούς σας. Εύχομαι αυτό το σχήμα να λειτουργήσει».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ψευδή δημοσιεύματα και λαθροχειρίες από την κυβέρνηση και φιλικά ΜΜΕ αναφορικά με τον αριθμό των μετακλητών επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπογράμμισε ότι μέχρι το 2015, στην απογραφή των μετακλητών υπαλλήλων, δεν καταγράφονταν οι ειδικοί σύμβουλοι και συνεργάτες. Για παράδειγμα, σημείωσε, «στο γραφείο του υπ. Υγείας κ. Βορίδη υπηρετούσαν συνολικά 53 άτομα. Μόνο 8 ήταν μετακλητοί».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «συνεπώς εδώ έχουμε μια διαστρέβλωση έχοντας δημιουργήσει ταυτόχρονα μια εκστρατεία στοχοποίησης των ανθρώπων αυτών για να δημιουργήσετε την εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φέρει την "στρατιά των κατσαπλιάδων"».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την ΝΔ για ιδιοτέλεια και υποκρισία «στην πολιτική που ακολουθήσατε στην αντιπολίτευση, τόσο με τη συμφωνία των Πρεσπών που κάνατε αγώνα και τώρα την εφαρμόζετε όσο και στον τρόπο που διαχειριστήκατε την πυρκαγιά στο Μάτι».

«Ο ΟΟΣΑ σας συμβούλεψε να καταργήσετε τον θεσμό του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης; Ο ΟΟΣΑ σας συμβούλεψε να ελέγξετε με τροπολογία φωτογραφική και να αλλάξετε τη διοίκηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού; Αν είναι ο ΟΟΣΑ, να πάω πάσο», διερωτήθηκε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εσείς ως υπουργός Διοικητικής μεταρρύθμισης το 2014 επιχειρηματολογούσατε υπέρ της ανάγκης να παραμείνει ο τότε γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης ο κ. Ρακιτζής να παραμείνει στην θέση του παρά το γεγονός ότι είχε λήξει η θητεία του. Τότε ήταν ανάγκη να μείνει ο κ. Ρακιτζής τώρα που λέγεται Παπασπύρου και ερευνά το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν υπάρχει ανάγκη;», διερωτήθηκε.

Για την επιτροπή Ανταγωνισμού είπε ότι «Έρχεστε με το δήθεν επιχείρημα να ξεφύγουμε από την αποκομματικοποίηση του κράτους. Σας θυμίζω ποιος ήταν πρόεδρος επιτροπής ανταγωνισμού για 10 χρόνια και ποιοι ήταν αυτοί που τον συμβούλευαν. Αλλά και ο σημερινός γγ της Βουλής σήμερα ο κ. Μυλωνάκης τότε ήταν διευθυντής του γραφείου του κ. Κυριτσάκη και σύμβουλος του κ Μητσοτάκη. Είχε και τις δύο θέσεις». «Εδώ δεν τίθεται θέμα κομματικοποίησης της επιτροπής αλλά Μητσοτακοποίησης της αρχής καθώς επί δέκα χρόνια λειτουργούσε με δικούς σας φίλους», πρόσθεσε.

Για το θέμα με τον διοικητή της ΕΥΠ σημείωσε ότι «η εθνική ασφάλεια της χώρας, είναι κρίσιμο θέμα. Δεν το γνωρίζω τον άνθρωπο και μπορεί να τον αδικώ. Εντούτοις εγώ είχα δώσει εντολή στον κ Ρουμπάτη να σας ενημερώνει. Ελπίζω και εσείς να το κάνετε. Δεν ξέρω αν θα το κάνει ο κ. Κοντολέων καθώς με βάση το νόμο πρέπει να έχει αναγνωρισμένο πτυχίο. Έτσι λέει ο νόμος που πρέπει να εφαρμόζονται. Εκτός και αν τον αλλάξετε. Εμείς με μια μικρή έρευνα από το βιογραφικό του είναι ότι πήρε πτυχίο από ανοικτό πανεπιστήμιο της Βρετανίας. Το πτυχίο αυτό δεν έχει αναγνωριστεί από το παλιό ΔΙΚΑΤΣΑ. Τα θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια είναι κρίσιμα. Με ποια εχέγγυα εσείς επιλέγεται κάποιον που δεν γνωρίζει κανείς, που η μόνη του περγαμηνή ήταν η θητεία του σε εταιρεία security η οποία έχει καταδικαστεί σε χρηματικά πρόστιμα για την δημιουργία καρτέλ και πρόστιμα για παραβιάσεις εργατικής νομοθεσίας. Με ποια εχέγγυα και ασφαλιστικές δικλείδες μπορεί αυτός ο άνθρωπος να ανταποκριθεί σε αυτή την αποστολή».

«Κάντε ότι αλλαγές θέλετε στην κυβέρνησή σας», κατέληξε, «το κράτος δεν είναι όμως φέουδο και τσιφλίκι. Εδώ υπάρχει δημοκρατία και θα σας ελέγχουμε και αν δεν τηρείται το νόμο και Σύνταγμα θα λογοδοτείτε».

Τελευταία τροποποίηση στις 21:00 - 06 Αυγ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.