ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θεοδωρικάκος: Τίθεται το δίλημμα κυβερνησιμότητας ή διάλυσης των ΟΤΑ

15:12 - 07 Αυγ 2019 | Πολιτική
Θεοδωρικάκος: Τίθεται το δίλημμα κυβερνησιμότητας ή διάλυσης των ΟΤΑ
Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, για την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφήνοντας αιχμές για τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής και τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.

Ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια του διυπουργικού νομοσχεδίου: «Καθιερώσατε την απλή αναλογική για να οδηγήσετε τα πράγματα σε χαοτικές καταστάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση προσθέτοντας ότι «το μόνο που σας ενδιέφερε ήταν το μπάχαλο σε έναν θεσμό που δεν σας πείραζε να φτάσει σε αυτή τη θέση που έχει φτάσει σήμερα».

«Είναι μια βαθύτατα αντιδημοκρατική λογική, είναι βαθύτατα ανορθολογική είναι προσβλητική απέναντι στους ψηφοφόρους», συμπλήρωσε, ενώ τόνισε ότι με την καθιέρωση της απλής αναλογικής δεν έχει τύχει ποτέ ξανά δήμαρχος ή περιφερειάρχης που να παίρνει στις εκλογές το 50% + 1 να μην έχει την πλειοψηφία στα όργανα που διοικούν τον δήμο ή την περιφέρεια. Απαντώντας στον Παύλο Πολάκη, ο οποίος είχε υποστηρίζει ότι το δίλημμα είναι κυβερνησιμότητα ή δημοκρατία, επισήμανε ότι «το δίλημμα είναι κυβερνησιμότητα ή διάλυση των ΟΤΑ».

Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ για ιδεοληψίες στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, «που οδήγησαν σε απείρου κάλλους φράσεις και πρακτικές με κλασσικότερο το ότι "οι αντιμνημονιακοί ξέρουν να μαζεύουν τα σκουπίδια καλύτερα από τους υπόλοιπους", με αποτέλεσμα να μας παραδώσετε μια ωρολογιακή βόμβα σκουπιδιών στο λεκανοπέδιο Αττικής, με την χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Φυλής σε σκουπίδια να επαρκεί μέχρι το τέλος του έτους».

Ο κ. Θεοδωρικάκος προανήγγειλε την κατάργηση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές τον χειμώνα, ενώ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να συναινέσει σε έναν νέο εκλογικό νόμο για τις εθνικές εκλογές «που θα εξασφαλίζει την αναλογικότητα, την αντιπροσωπευτικότητα και την κυβερνησιμότητα της χώρας».

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου που προωθούνται από το υπουργείο Εσωτερικών, είπε ότι αναβαθμίζονται τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια διότι αφαιρούνται αρμοδιότητες σε δευτερεύοντα θέματα. Είπε ακόμα ότι στις σοβαρές συζητήσεις, όπως ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα, δίνεται η δυνατότητα στην αντιπολίτευση να υποστηρίξει με εναλλακτικό σχέδιο την πρότασή της, ενώ ενθαρρύνεται η συνεργασία και σύμπραξη παρατάξεων, υπό την προϋπόθεση σε αυτή να συμμετέχει η παράταξη του δημάρχου-περιφερειάρχη. «Το μόνο που κάνουμε είναι να συμβάλουμε στην κυβερνησιμότητα δίνοντας στους δημάρχους και τους περιφερειάρχες την αναγκαία πλειοψηφία στα όργανα διοίκησης των δήμων και των περιφερειών», διευκρίνισε. Προσέθεσε δε ότι οι ρυθμίσεις αυτές έχουν τη συγκατάθεση της ΚΕΔΕ, της ΕΝΠΕ και της πλειοψηφίας των δημάρχων και των περιφερειαρχών.

«Η ΝΔ θέλει μια αυτοδιοίκηση που λύνει προβλήματα, είναι αποτελεσματική, έχει τη δική της συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, συνεργάζεται με την υγιή επιχειρηματικότητα και προσελκύει επενδύσεις και συμβάλλει με αυτόν τον τρόπο στην ενίσχυση της απασχόλησης, στην αντιμετώπιση του πολύ οξυμένου προβλήματος της ανεργίας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της κοινωνικής συνοχής», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.