ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Αποκαθιστούμε το άσυλο - Δεν το καταργούμε

13:55 - 08 Αυγ 2019 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Αποκαθιστούμε το άσυλο - Δεν το καταργούμε
Για την απογοητευτική κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά πανεπιστήμια, έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ελευθερία στο πανεπιστήμιο είναι κάθε άλλο παρά ασυμβίβαστη με την ομαλή του λειτουργία, ενώ πρόσθεσε ότι όσο δεν αλλάζουν οι σημερινές συνθήκες θα έχουμε φυγή των νέων στο εξωτερικό.

Ο κ. Μητσοτάκης έφερε το παράδειγμα ενός φοιτητή, λέγοντας ότι αυτός θα δει τη γραμματεία να είναι κλειστή γιατί οι υπάλληλοι φοβήθηκαν, το εργαστήριο να έχει βάλει λουκέτο, οι τοίχοι να είναι βρόμικοι και με γκράφιτι και μαθήματα να αναβάλλονται λόγω καταλήψεων αιθουσών από ποικιλώνυμες οργανώσεις και μολότωφ στα υπόγεια.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, μπορεί ο φοιτητής να πάρει πτυχίο, αλλά θα έχει συμβιβαστεί με μια πραγματικότητα. Αν πάει για μεταπτυχιακό, τότε θα δει ότι όλα λειτουργούν και θα αντιληφθεί ότι ο περιθωριακός είναι εξαίρεση στο εξωτερικό. Η σύγκριση θα είναι συντρπτική γιατί η αταξία του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου το πήγε τελικά πίσω. Δεν είναι ανάγκη τα παιδιά μας να βιώνουν μια πολυετή αυταπάτη για να διαπιστώνουν πως όλα είναι αλλιώς, είπε.

Τα πανεπιστήμια ανοίγουν, δεν συμβιβάζονται πλέον με την ασχήμια και τη μετριότητα τόνισε ο πρωθυπουργός. Δεν είναι καταδικασμένα τα ελληνικά πανεπιστήμια και η Ελλάδα μπορεί να σπουδάζει καλύτερα τα παιδιά της. Θέλουμε τα ΑΕΙ να γίνουν κυψέλες προβληματισμού και στέκια δημιουργίας δίχως φόβο. Σήμερα πρέπει να μιλάμε για την αποκατάσταση του ασύλου με τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές πρακτικές μαφιόζων και πολιτικών μπράβων» επεσήμανε στη συνέχεια.

«Δεν θέλουμε αστυνόμους στα πανεπιστήμια αλλά να διώξουμε τους κουκουλοφόρους που αστυνομεύουν τους φοιτητές. Όσοι φορούν στολή και εθνόσημο είναι όργανα της Δημοκρατίας και λογοδοτούν σε αυτή», τόνισε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε πως «όσοι φοράνε κουκούλες υπηρετούν σκοτεινά συμφέροντα».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η διάταξη που φέρνει η κυβέρνηση προστατεύει τη γνώση, καθώς διάφορες μικροομάδες διαλύουν μαθήματα, την έρευνα -αφού δεν μπορεί να οργανωθεί ελεύθερα ένα συνέδριο αν διαφωνούν «μπαχαλάκηδες»-, τον πολιτισμό -γιατί πολλά κτίρια είναι μνημεία- και τους πολίτες -γιατί οι βανδαλισμοί κοστίζουν.

«Απαγόρευση της παραβατικής συμπεριφοράς μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρος σημαίνει η κατάργηση του ασύλου», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνέχισε λέγοντας ότι «Είναι λάθος η Πολιτεία να συμβιβάζεται», επικρίνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «ανοχή στην παραβατικότητα. Επί δικών σας ημερών παραδόθηκε η δημόσια ζωή σε αυτούς που έκαιγαν».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί την οπισθοδρόμηση, ενώ εμείς διεκδικούμε με πείσμα την πραγματική πρόοδο», είπε. 

Ασκώντας κριτική σε όσους αντιδρούν στη ρύθμιση, σημείωσε πως «κάποιοι εξακολουθούν να επενδύουν στη σημερινή δεινή κατάσταση», ενώ εξέφρασε την ελπίδα τα προοδευτικά κόμματα να «σταθούν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας» και να στηρίξουν τη διάταξη.

Τι απάντησε ο πρωθυπουργός προς τον κ. Τσίπρα στη δευτερολογία του

«Κανείς δεν αμφισβητεί ότι σήμερα στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια υπάρχουν νησίδες αριστείας, εξαιρετικοί καθηγητές και φοιτητές», είπε ενώ πρόσθεσε ότι ο κ. Τσίπρας αντιφάσκει όταν λέει πόσο καλή είναι η κατάσταση των πανεπιστημίων, αλλά κατηγορεί για τα πεπραγμένα τους τις προηγόυμενες κυβέρνησης. «Κάτι καλό θα έγινε και τα προηγούμενα χρόνια, δεν αναβαθμίστηκε το πανεπιστήμιο με τον δικό σας υπουργό, που έλεγε ότι η αριστεία είναι ρετσινιά» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα επικοινωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα και θα της εξηγήσει «για το ποιόν της κ. Θάνου», ενώ θα μιλήσει και για τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που επελέγησαν με κομματικά κριτήρια. «Όταν δείτε την δική μας επιλογή για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα δείτε τι θα πει πραγματικά ακομμάτιστη επιλογή» σημείωσε. 

Σχετικά με τον επικεφαλής της ΕΥΠ, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μιλάει με απαξιωτικούς τόνους για έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζει, ενώ θύμισε ότι η Ν.Δ. είχε αφήσει εκτός πολιτικής αντιπαράθεσης την ΕΥΠ, τονίζοντας πως «έτσι γίνεται σε σοβαρές χώρες».

Τελευταία τροποποίηση στις 15:09 - 08 Αυγ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.