ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατά πάσα πιθανότητα παρατείνεται η θητεία του Πάιατ στην Αθήνα

18:55 - 16 Αυγ 2019 | Πολιτική
Κατά πάσα πιθανότητα παρατείνεται η θητεία του Πάιατ στην Αθήνα
Η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα επιβεβαίωσε με έμμεσο τρόπο, αναπαράγοντας δηλαδή στον λογαριασμό της στο Twitter σχετικό ρεπορτάζ, ότι θα παραταθεί μέχρι το 2020 η θητεία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Κανονικά η θητεία του θα έληγε φέτος, καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνήθως μεταθέτει τους πρεσβευτές ανά τριετία, υπενθυμίζει το skai.gr, ωστόσο η συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τον κ. Πάιατ θεωρείται ιδιαίτερα καλή.

Η θητεία του έχει συνδεθεί με περίοδο αναβάθμισης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τάση που συνεχίζεται μετά την ανάληψη της εξουσίας από την Νέα Δημοκρατία.

Το Δεκέμβριο του 2018 εγκαινιάστηκε στην Ουάσιγκτον ο διμερής Στρατηγικός Διάλογος, ο οποίος θα συνεχιστεί το φθινόπωρο στην Αθήνα, πιθανώς παρουσία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει το τριμερές σχήμα που έχει προωθήσει η Αθήνα σε συνεργασία με το Ισραήλ και την Κύπρο, την στιγμή μάλιστα που οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Τουρκία διέρχονται κρίση.

Σημειώνεται ότι κύριος παράγοντας πίσω από το αμερικανικό ενδιαφέρον είναι η προοπτική ανάδειξης της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, που θα μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.