ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίτροπος Βεστάγκερ: «Πόρτα» στον Παπαδημούλη για Θάνου!

11:48 - 17 Αυγ 2019 | Πολιτική
Με απάντηση της, προς το επείγον ερώτημα που υπέβαλλε στην Κομισιόν στις 6 Αυγούστου, ο 13ος αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Δημήτρης Παπαδημούλης, σχετικά με τις κυβερνητικές ενέργειες που οδήγησαν στην καρατόμηση της Θάνου, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η αρμόδια Επίτροπος Μαγκρέτε Βεστάγκερ, αποκαλύπτει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η ανεξαρτησία των Εθνικών Αρχών Ανταγωνισμού, ορίζεται σε κοινοτική Οδηγία που πρέπει να εφαρμοσθεί πριν το …2021.

Η Επίτροπος, αφού αναφέρει ότι είχε σχετική συνομιλία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δια της απαντήσεως της αφήνει «ορθάνοιχτο» παράθυρο, για αδυναμία παρέμβασης της Κομισιόν στο συγκεκριμένο θέμα, δεδομένου ότι, όπως λέει η σχετική Κοινοτική Οδηγία, δεν έχει ακόμη εφαρμοσθεί από τις εθνικές κυβερνήσεις.

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου:

«Αξιότιμε κ. Παπαδημούλη,

Σας ευχαριστώ για το ηλεκτρονικό σας μήνυμα με ημερομηνία 6 Αυγούστου σχετικά με τις τροποποιήσεις της Ελληνικής Νομοθεσίας περί Ανταγωνισμού. Λόγω αυτών των τροποποιήσεων, άτομα που εργάστηκαν σε θέσεις κοντά στην κυβέρνηση δεν είναι επιλέξιμα για διορισμό σε θέσεις λήψης αποφάσεων στην Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΕΑ) σε μια περίοδο 5 ετών και τα ήδη διορισμένα απολύονται από τις θέσεις τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα αυτό. Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης με ενημέρωσε εν συντομία για την κατάσταση την περασμένη Παρασκευή, και οι υπηρεσίες μου βρίσκονται σε επαφή με τα εμπλεκόμενα μέρη για να διακριβώσουν τα γεγονότα.

Όπως γνωρίζετε, η Κομισιόν υποστηρίζει σθεναρά την ανεξαρτησία των Εθνικών Αρχών Ανταγωνισμού. Η καλή συνεργασία μεταξύ των Εθνικών Αρχών Ανταγωνισμού της ΕΕ είναι κρίσιμη και μπορεί να διασφαλιστεί μόνο δια μέσου της ανεξαρτησίας αυτών των αρχών. Αυτό ορίζεται σαφώς στην Οδηγία ECN +, η οποία πρέπει να εφαρμοστεί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, πριν από τις 4 Φεβρουαρίου 2021.

Με εκτίμηση,
Μαργκρέτε Βεστάγκερ»

Το Reporter έχει καταγράψει από την πρώτη στιγμή τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα και την παρέμβαση του Δημήτρη Παπαδημούλη. Δείτε ΕΔΩ την επιστολή Παπαδημούλη και τις αντιδράσεις που προκάλεσε.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 12:11 - 17 Αυγ 2019
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.